Rozhovory
čt 1.2.2024 | Tomáš Kalas, Daniel Krátký

Tým mě přivítal s otevřenou náručí, říká nováček Lukáš Pařík

Poslední den přestupového období oznámil Hradec trejd s libereckými Bílými Tygry. Pod Ještěd se stěhoval rychlonohý útočník Marek Zachar, k soutoku Labe s Orlicí přišel brankář Lukáš Pařík, jenž v letošní sezoně naskočil celkově do devíti extraligových utkání. V úvodním rozhovoru v novém působišti tak hovořil nejen o tom, jak se pod Bílou věž dostal, ale i o své štaci v zámoří, oblibě kovbojského života ve Spojených státech a shánění bytu ve východočeské metropoli.

Jak se váš příchod zrodil? Měl jste o něm nějaké informace už dříve?
Řešil jsem to s agentem, že by to byla jedna z dobrých variant, jít někam na hostování. A z toho právě vznikla dohoda s Hradcem.

Byl jste vy tím iniciátorem, kdo přišel s myšlenkou zkusit extraligu jinde?
Ano, mluvil jsem o tom s agentem. Liberci se vrátil Dávid Hrenák, byli bychom tam tak tři gólmani. Vyvolali jsme to tak společně, že by přesun někam jinam byla dobrá varianta.

Máte za sebou první trénink, jaké jsou zatím vaše první dojmy?
Zatím jsem spokojen, tým mě přivítal s otevřenou náručí, což samozřejmě vždy pomůže. Navíc znám Matěje Chalupu a Míšu Gaspara, tudíž mi to tu adaptaci ulehčilo. Oba dva jsou z Letňan, můj bratr navíc s nimi nastupoval.

Jste tu jeden z nejmladších, bude to v tomhle směru třeba i znát?
Těžko říct, jsem na to ale zvyklý z Ameriky, tam jsem byl tři roky v řadě nejmladší. V Liberci už to tak nebylo, ale samozřejmě doufám, že mi to kluci nebudou dávat sežrat (smích).

Zmínil jste tady štaci v zámoří, jaká to byla ve finále zkušenost?
Určitě na to vzpomínám rád, ukázalo mi to nějakou cestu a otevřelo oči s tím, jak se tam pracuje. Ale jsem rád, že jsem se mohl vrátit a jsem součástí extraligy.

Ve WHL se vám dokonce povedlo vstřelit i gól. Předpokládám, že to musel být pro vás zážitek…
Bylo to super, jsem jediný gólman v lize, který udržel čisté konto a dal gól v zápase. Moje práce je ale ty puky chytat, ne je posílat soupeřovi do brány, takže se soustředím na tu hlavní náplň.

Primárně jste ale byl v East Coast Hockey League, jak moc to pro vás bylo náročné?
Hodně brankářů na tu ligu nadává, moc se nebrání, měl jsem třeba v jednom zápase 23 zásahů za třetinu. Asi i záleží, co chytnete za tým, ale pro vývoj samotného hráče je to jedna z nejlepších lig. Máte tam vysoký ice-time, neboť nemůžete do utkání nasadit tolik hráčů, je tam určité omezení počtu.

Bylo to nějakým způsobem náročné i po životní stránce?
Miloval jsem to tam, nejvíce jsem se sžil s tím, když jsem působil v sezoně 2021/22 v Rapidu. Mám odtud kamaráda, se kterým se bavím dodnes. Pracoval na ranči a dělal rodea, tedy úplně odlišný styl života. Když pak vidíte tu jejich mentalitu, tak je to obdivuhodné. Celý den pracují rukama s dobytkem, dokonce jsem měl možnost si tu práci i vyzkoušet.

Dříve se psalo, že od té doby jste začal mít rád americké klobouky. Nestal se z vás takový "americký kovboj", když to přeženu?
Mám klobouky, stejně jako kovbojské boty. Občas to rád vytáhnu, protože se v tom cítím dobře. Do kabiny to ale brát příliš nechci. Jedno léto jsem tam zůstával déle kvůli naší fence, mohl jsem tak pomáhat kamarádům na ranči a strašně mě to bavilo. Zažil jsem pravý westernovský život, jezdil jsem na rodea… užil jsem si to do poslední tečky.

Zmiňoval jste ještě psa, jak to s ním zvládáte?
Teď mi ho zrovna hlídají rodiče (smích). Snažím se ustálit někde s bydlením, až se to povede, tak bych si ho s radostí vzal zpátky k sobě. Rodiče si na něj ale zvykli více než dost, jsem vděčný za to, že mi takhle pomáhají. Jezdím na zápasy, žiji sám, tak řešit nějaké přejíždění a lítání není úplně šťastné. Z tohoto hlediska mi to ulehčují.

Jak to vypadá zatím s bydlením v Hradci? Pomohl třeba i Marek Zachar?
Přesně tak, ty byty jsme si fakticky vyměnili. Zavolal mi ve středu, jestli mám vyřízené bydlení, já v tu dobu plánoval zůstávat zatím na hotelu. On ten svůj zrovna vyklízel, ještě vyřešil přepis s majitelkou a bylo to. A jemu jsem tak nabídl svůj liberecký byt, co mi dal klub. Tudíž to vyšlo úplně ideálně.

Vy jste podepsal prodloužení smlouvy v Liberci, budete tady krátce, fakticky pouze do konce sezony. Máte tu motivaci větší v tom smyslu, že se chcete ukázat?
Samozřejmě, co bude po sezoně, to nikdo nevíme. Mám u Tygrů podepsáno na další roky, ale není to stoprocentní. Určitě to je pro mě motivace, protože poprvé za čtyři roky vím už dopředu, kde budu hrát. V tomhle ohledu je to pro mě tak dobré, ale také jde o čísla a výsledky směrem do dalšího ročníku.