Tiskové zprávy
st 24.4.2024 | Tisková zpráva

Akvizice pro útok Mountfieldu HK! Přichází vytáhlý Jakub Pour

Hradecký klub oznamuje po dvou příchodech Ryana Dmowskiho a Dávida Mudráka ze Slovenska dalšího nového člena kádru A-týmu. Tím se stává vysoký hokejista Jakub Pour, jenž na východ Čech míří ze západočeské Plzně. Forvard se zkušenostmi ze zámoří se tak stává v den svých 25. narozenin čerstvým přírůstkem kabiny Lvů, pod Bílou věží podepsal smlouvu na dva ročníky.

Rokycanský rodák doposud v tuzemsku působil vždy pouze na západě Čech, do extraligy začal v barvách indiánů nakukovat ještě v juniorském věku od ročníku 2017/18, aby si po třech sezonách vysloužil smlouvu v nejlepší hokejové lize světa. V zámoří si jej vyhlédli zástupci organizace Chicago Blackhawks.

Šanci v NHL nedostal, barvy Hawks si vyzkoušel pouze v přípravném utkání. Působil tak primárně na farmě v AHL, během druhého roku smlouvy se rozhodl pro návrat do Plzně. Po dvou letech v barvách indiánů se ale Jakub Pour rozhodl pro změnu, upsal se jinému extraligovému celku – Mountfieldu HK.

Komentář GM Aleše Kmoníčka k příchodu Jakuba Poura: „Jakuba jsme sledovali delší dobu a byli v kontaktu s jeho agentem. Líbil se nám jeho důrazný styl hokeje a fyzické parametry. Pevně věříme, že se Jakub, který podepsal dvouletý kontrakt, stane důležitou součástí našeho týmu a že svými výkony naváže na období před odchodem do NHL, jelikož k tomu má všechny předpoklady.“

Profila Jakuba Poura

Rodák z Rokycan začal s hokejem právě ve svém rodném městě, odkud se ještě v mládeži přesunul do Plzně, kde prošel mládežnickými kategoriemi až do juniorky. Svými fyzickými parametry a hokejovým umem navíc vyčníval, takže Jakub Pour brzy patřil také do kádru mládežnických reprezentací.

Ještě jako junior debutoval v Tipsport extralize, a to přesně 17. listopadu 2017 na ledě jihlavské Dukly. Svůj první gól vstřelil ve třetím zápase, když šikovně tečoval nahození spoluhráče před brankou v souboji s brněnskou Kometou. Po účasti na MSJ si Jakub Pour získával větší a větší prostor v nejvyšší soutěži. Postupně se vypracoval mezi ty nejzajímavější hráče v plzeňském kádru. Ostatně dostával prostor i v elitním útoku vedle Milana Gulaše.

I to mu nakonec po třech sezonách pomohlo k obrovskému zážitku a velké věci – podpisu smlouvy v nejlepší hokejové lize světa. Jakuba Poura si vyhlédli zástupci organizace Chicago Blackhawks. A tak 191 centimetrů vysoký forvard bojoval o pozici v zámoří. Do hlavního týmu se neprobojoval, a tak se nakonec po roce a půl, který rozdělil mezi AHL a ECHL vrátil domů.

V Plzni začal velmi dobře, hned ve svém prvním utkání po comebacku se prosadil, ve 24 duelech základní části získal dvanáct bodů za šest gólů a šest nahrávek. Vyvedlo se mu pak hlavně předkolo proti Liberci, ve kterém urval čtyři body (2+2). V následujícím ročníku bodová produkce Jakuba Poura trochu klesla, i proto se možná rozhodl vytáhlý útočník pro změnu a přesun do Hradce Králové, kde podepsal dvouletou smlouvu.

Statistiky Jakuba Poura