Tiskové zprávy
st 31.1.2024 | Tisková zpráva

Trejd s Libercem: Za Marka Zachara přichází Lukáš Pařík

Závěr přestupového období je tady a Mountfield HK zůstává na trhu aktivní do poslední chvíle. Vedení už před časem avizovalo, že se nebrání výměnám hráčů a k jedné takové nakonec dochází mezi Hradcem Králové a Libercem. Na východ Čech míří z Liberce do konce sezony brankář Lukáš Pařík, dres mateřského klubu pak opět oblékne Marek Zachar.

Brankářský post v královéhradeckém Mountfieldu je v sezoně 2023/24 asi nejprobíranějším tématem mezi hokejovou veřejností. Aktuálně barvy východočeského klubu hájí duo Eetu Laurikainen a Jan Lukáš. Třetím do party bude nově bývalý mládežnický reprezentant Lukáš Pařík, který se před sezonou vrátil ze zkušené v zámoří. Ročník zahájil v Litoměřicích, následně se přesunul do Liberce. A nyní jej čeká třetí angažmá, do konce sezony bude oblékat barvy Mountfieldu HK. Místo něj se na sever Čech zpod Bílé věže přesouvá liberecký odchovanec Marek Zachar.

„Zkoušeli jsem všechny dostupné možnosti přivést ještě nějaké hráče, zejména do brankoviště. Řešili jsme více možností, ale ty postupně padly z mnoha důvodů (množství cizinců, neadekvátní náhrada z jiného klubu). Nakonec jsme se rozhodli, že doplníme pouze naši brankářskou dvojici Lukášem Paříkem, který nedostává tolik prostoru v Liberci a chce dokázat, že se jedná o extraligového gólmana. Liberec měl zájem o Marka Zachara, který byl z naší strany předmětem trejdu již delší dobu, takže jsme se rychle na této výměně domluvili,“ komentuje výměnu Aleš Kmoníček, generální manažer Mountfield HK.



Medailonek Lukáše Paříka

Rodák z Neratovic prošel mládežnickými kategoriemi v pražských Letňanech, kde už od kategorie U16 patřil mezi reprezentační brankáře. Zřejmě i kvůli tomu se mu ozvali zástupci libereckých Bílých Tygrů, kteří jej získali do svých služeb. Během dvou sezon na severu Čech se pak Lukáš Pařík vypracoval mezi brankářskou špičku svého ročníku, a tak se na draftu v roce 2019 stal nejvýše draftovaným Čechem, z 87. pozice si jej zvolili zástupci Los Angeles Kings.

I proto se vytáhlý gólman vydal na zámořskou zkušenou, v kanadské WHL oblékal dres Spokane Chiefs a následně se přesunul do americké USHL, kde hájil dres Dubuque Fighting Saints. Předtím si i kvůli celosvětové pandemii a nemožnosti vycestovat připsal deset zápasů v prvoligových Benátkách. V zámoří Lukáš Pařík zaujal hlavně svým vstřeleným gólem přes celé kluziště, kterým se prezentoval ve WHL.

Dnes dvaadvacetiletý brankář si rovněž zachytal na dvou světových šampionátech juniorů, v rámci přípravy oblékl i trikot reprezentačního A-týmu. Následně ale zase trochu zmizel z radaru českého hokejového fanouška – v zámoří se pohyboval v nižších soutěžích. V AHL odchytal Lukáš Pařík pět utkání za Ontario Reign, většinu času ale trávil v ECHL, kde odchytal celkem 56 utkání.

Poté, co v zámoří mladý brankář už nezískal smlouvu, se rozhodl pro návrat do Čech. V úvodu sezony vypomáhal Litoměřicím, které i díky němu v úvodu šplhaly tabulku Chance ligy, následně si jej do svého týmu přivábil Liberec. V jeho dresu vychytal i výhru proti Mountfieldu HK krátce před vánočními svátky. Nyní se přesune z Liberce do Hradce, kde do konce ročníku doplní gólmanské duo Eetu Laurikainen a Jan Lukáš.

Statistiky Lukáše Paříka