Aktuální zprávy z klubu
čt 31.12.2020 | Adam Kodet

TOP 5 událostí roku 2020: finále CHL, úspěch juniorů i Filip Hronek

Rok 2020 byl nejen v hokejovém prostředí napěchovaný událostmi a situacemi, které dosud málokdo z nás zažil. I Mountfield HK okusil turbulentních 12 měsíců, ze kterých vyvstalo následujících 5 nejvýraznějších momentů. Juniorský titul, finále Ligy mistrů nebo návrat Filipa Hronka? Která událost zanechala tu největší stopu ve vás?

Finále Ligy mistrů v Hradci

Hokejová Champions Hockey League si pomalu buduje renomé prestižní mezinárodní soutěže, která by v budoucnu měla být pro kluby velmi zajímavá i finančně. Mountfield HK před jejím posledním ročníkem jasně vyhlásil, že bude cílit mnohem výše než v předchozích letech. A zejména díky famózním výkonům brankáře Marka Mazance Hradec postoupil ze skupiny, vyřídil Mannheim i Zug a v lednu 2020 si s jediným inkasovaným gólem ve dvojzápase poradil i s Djurgårdenem. Sváteční střelec Richard Nedomlel skóroval v obou duelech semifinále a jeho hláška „Hodil jsem to tam jak uhlí do sklepa“ se stala legendární.

Lvi v obrovské euforii prošli do finále a příjemnou shodou okolností bylo určeno, že závěrečný zápas se bude hrát poprvé v historii na českém území! Hradecká ČPP Aréna se najednou proměnila v obrovský cirkus, tak aby odpovídala veškerým standardům CHL. Hradečtí borci nastoupili ve finále proti obhájci z Frölundy, kterou dokázali ve skupině v Göteborgu dokonce porazit. A při vzpomínce na úvodní branku Petra Koukala vám možná doteď běhá mráz po zádech. Mountfield sice nakonec slovutnému soupeři vzdoroval marně, ale i tak uspořádal parádní finále a stal se druhým nejúspěšnějším evropským celkem roku.

Sezóna 2019/20 bez mistra

Jen jednou v historii se na českém území stalo, že by se nejvyšší hokejová soutěž nedohrála a nevzešel z ní mistrovský tým pro daný ročník. Bylo to v sezóně 1944/45 kvůli válečnému stavu. Od té doby slavilo zisk poháru či medailí postupně 74 kapitánů se svými týmy. Jenže v loňském ročníku byli hráči, realizační týmy i fanoušci o tyto emocemi napěchované momenty ochuzeni.

Na vině byla celosvětová pandemická situace, způsobená novým typem koronaviru. V celém světe vypukla panika, s podobnou situací se nikdo z nás ve svém životě nepotýkal. Jednotlivé země zaváděly různá opatření, ale v podstatě všude se postupně omezovaly a rušily hromadné akce. Totéž postihlo i sportovní svět, a i když to Tipsport extraliga chtěla zkusit bez diváků, nakonec po dvou zápasech předkola sezónu odpískala. Extraligový mistr 2020 tak vyhlášen nebyl.

Hokej bez diváků

To, co se stalo v posledních dvou zápasech předkola play off 2020, si nedokázal nikdo z hokejového prostředí ani představit. Přesto se tak stalo. V Olomouci i Hradci Králové se 10. března odehrála vůbec poprvé v historii extraligová klání bez přítomnosti diváků na stadionu. Na tribuny se dostala jen vybraná hrstka novinářů a členů televizních štábů. Běžným smrtelníkům zůstaly brány stadionů uzavřeny. A málokdo chtěl uvěřit, že to rozhodně nebylo naposledy.

Hráči jako by se vrátili zpátky do juniorky. Najednou byl slyšet každý pokyn trenéra, každý signál rozhodčích, každá rána o mantinel či plesknutí hokejky o led. Mnozí aktéři mnohem složitěji hledali motivaci v nejvypjatější části sezóny. V létě na Generali Česká Cup se sice diváci do ochozů vrátili, jenže na konci září byla extraliga na více jak měsíc přerušena a po jejím restartu nastalo znovu období ticha. A na hlučící kotel, řízné pokřiky a hlasité bubny si všichni budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Junioři ovládli dlouhodobý turnaj o pohár DHL

I sezóna nejvyšší juniorské ligy byla v uplynulé sezóně v mnohém zvláštní. Kvůli soudnímu sporu ohledně vyřazení tří týmů se Juniorská liga akademií nemohla vůbec rozjet, svaz tak musel přijít s alternativním řešením. Aby junioři nestáli, byl uveden jako náhrada turnaj o pohár DHL, který v podstatě odpovídal původnímu rozlosování. A protože soudní tahanice nekončily, liga akademií se vůbec nerozjela a turnaj o pohár DHL úplně nahradil její základní část.

Hradeckým juniorům ale tato skutečnost vůbec nevadila, ba naopak. Nový kouč David Kočí naordinoval svým svěřencům taktiku, která vynesla Hradci jasně nejvyšší počet vstřelených gólů ze všech. Produktivitu táhla osvědčená linie Poppel-Morong-Síla, která chvíli vévodila bodování celé soutěže. Lvi prohráli v základní hrací době jen čtyřikrát, naopak čtyřiadvacetkrát zvedali na konci zápasu ruce nahoru. A pod 21 z těchto výher se podepsal parádními výkony gólman Tomáš Sajdl. Před extraligovým zápasem áčka proti Kladnu tak juniorka Mountfieldu HK po právu převzala pohár DHL.

Návrat hradeckého klenotu Filipa Hronka

Každý hokejový fanoušek nejen v Česku už musel jeho jméno zaregistrovat a vrýt si ho hluboko do paměti. Královéhradecký rodák a odchovanec Filip Hronek udělal v posledních pár letech neskutečný výkonnostní skok. Kdo by 4. března 2016, kdy opouštěl českou extraligu, řekl, že vyletí tak strmě nahoru? Během čtyř let se vypracoval v oporu reprezentace a naprosto klíčovou postavu defenzívy slavného Detroitu Red Wings. A na mistrovství světa 2019 v Bratislavě byl vyhlášen ve světové konkurenci nejlepším bekem turnaje.

Když bylo jasné, že zámořské soutěže nezačnou podle plánu, hradečtí fanoušci byli jako na trní a netrpělivě očekávali, jestli největší rybu na trhu nevyfoukne Mountfieldu nějaký silnější hráč. Nestalo se, Filip jako správný patriot znovu nastoupil za svůj mateřský klub a najednou se děly divy. Ofenzivní zadák sázel góly, adresoval přesné pasy, rozdával rány, hecoval spoluhráče, diskutoval s rozhodčími a dělal vše, co bylo v jeho silách, aby pro svůj tým urval výhru. Od prvního momentu na ledě se stal dominantní osobností v obraně v rámci celé ligy a ve svém posledním zápase překonal extraligový rekord v počtu střel na branku obránce v jednom zápase (14). Jasně prokázal, že dávno patří k nejužší světové špičce.

Výsledky Která událost roku 2020 pro vás byla nejvýznamnější?

1.Finále Ligy mistrů v Hradci 79,47 %
2. Návrat hradeckého klenotu Filipa Hronka 12,55 %
3. Junioři ovládli turnaj o pohár DHL 5,70 %
4. Hokej bez diváků 1,90 %
5. Sezóna 2019/20 bez mistra 0,38 %