Tiskové zprávy
pá 26.1.2024 | Klub

Stanovisko hokejového klubu Mountfield HK, a.s.

Po seznámení s obsahem rozhodnutí Národního rozhodčího soudu pro sport v řízení vedeném ve věci hráče Graema McCormacka, si hokejový klub Mountfield HK předně dovoluje shrnout základní skutková zjištění plynoucí z rozhodnutí, a sice:

  • v řízení bylo hráčem prokázáno, jak se zakázaná látka dostala do jeho těla, a to prostřednictvím suplementu Mesomorph V4, který, v rozporu s deklarovaným složením na obalu, obsahoval zakázané látky.
  • dle závěru rozhodčího soudu se jednalo o tzv. kontaminovaný produkt.
  • v odebraném vzorku hráče byly nalezeny zakázané látky 1,5-dimethylhexylamine, heptaminol, oxilofrine. Není pravda, že by hráči byla detekována látka DMAA – tuto látku suplement ani neobsahuje.
  • sám hráč uvedl užití suplementu již při odběru vzorku v den dopingové kontroly do protokolu o dopingové kontrole, z čehož rozhodčí soud dovozuje, že si hráč nebyl vědom a nepředpokládal, že by suplement mohl obsahovat zakázané látky
  • hráč neužíval suplement delší dobu

Na základě zjištěných skutečností pak rozhodčí senát na rozhodovanou věc aplikoval ustanovení o nevýznamném zavinění nebo nevýznamné nedbalosti dle čl. 10.6 směrnice. Je třeba zdůraznit, že antidopingové předpisy jsou velmi přísné a za zavinění považují i nedostatek opatrnosti odpovídající dané situaci. Rozhodčí senát pak výslovně konstatuje, že zavinění hráče náleží do lehkého stupně Zavinění, pro které se v souladu s judikaturou CAS (Court od arbitration for sport v Lausanne) ukládají zákazy činnosti od napomenutí do 12 měsíců.

K tíži pak rozhodčí soud hráči přičetl, že užil výživový doplněk, který podle směrnice užívá hráč na vlastní riziko, přičemž jako zkušený profesionální sportovec měl mít alespoň základní povědomí o tom, že výživové doplňky mohou potencionálně obsahovat zakázané látky a že mohou být i kontaminované. Tyto faktory měly být pro hráče indikátorem zvýšené opatrnosti a hráč měl být více obezřetný. Z toho důvodu pak uložil trest na horní hranici stanoveného rozpětí pro lehký stupeň zavinění – 10 měsíců.

Ve světle závěrů rozhodčího soudu a skutečnosti, že zavinění hráče je rozhodčím soudem spatřováno v nedostatku opatrnosti odpovídající dané situaci (viz předchozí odstavec), je zřejmé, že lze jen stěží na straně klubu hledat zavinění. Klub samozřejmě nechce celou záležitost bagatelizovat, ale skutkové závěry rozhodčího soudu jsou jednoznačné a otázka zavinění hráče je v rozhodnutí podrobně a přesvědčivě rozebrána a po objektivní stránce kvalifikována jako lehký stupeň zavinění.

Závěrem klub uvádí, že po pozitivních nálezech přistoupil k pravidelnému namátkovému testování hráčů klubu a veškeré provedené testy byly negativní.