Rozhovory
po 26.4.2021 | Jan Vavřina

Příprava začala. Michal Tvrdík: Led v létě? Do plánu skvěle zapadá

Od pondělního rána je v ČPP Aréně znovu čilý a příjemný ruch. V 8:00 začalo testování hráčů na přítomnost Covid-19, o hodinu později už byli všichni přítomní nastoupeni v posilovně, aby zahájili přípravu na nový ročník. První skupina mladších hráčů čítala devět jmen, další hokejisté se budou postupně přidávat. Fyzickou připravenost bude mít na starost znovu Michal Tvrdík, který v pozici kondičního trenéra zahajuje čtvrtou sezónu.

Jak bude příprava Mountfieldu HK na nový ročník probíhat? Jaký je její harmonogram?
Tento týden budou trénovat pouze mladší hráči, a to jednofázově. Od příštího týdne budou mít dva dvoufázové dny – v úterý a ve čtvrtek. Starší hráči začnou právě příští týden jednofázově a i oni postupně přejdou na režim, v němž budou také dvoufázové tréninky a který budeme chtít následovat ve zbytku suché přípravy.

První tréninkovou jednotku absolvovalo devět hráčů, jak se budou připojovat ostatní?
V pondělí začali mladší kluci, ale ne všichni. Někteří jsou pryč s reprezentací do 18 let, se seniorským nároďákem je Radim Šalda. Honza Veselý se zase v těchto dnech musí podrobit operačnímu zákroku, takže se k nám připojí rovněž později. Někteří hráči mají individuální plány a letošní posily budou oznámeny 1. května. 1. července čeká hráče Wingate test, předzávodní období zahájíme testem VO2 max 12.-14. července, kterého se zúčastní už všichni hráči.

„Spousta zařízení měla doteď nulový provoz, všude se nám snaží vyjít vstříc.“

Michal Tvrdík (o zavřených sportovištích)

Trenérský tým doznal několika změn, už jste řešili, jak by měla spolupráce mezi všemi jeho členy vypadat?
Kromě Ládi Čiháka, který tady bude úplně nový, jsme na sebe už zvyklí a víme, co jeden od druhého můžeme čekat. Hlavní trenér je momentálně na mistrovství světa, ale po jeho návratu všechno doladíme, aby to fungovalo tak, jak má. Už teď ale tušíme, kdo bude mít jaké úkoly.

Loňskou přípravu výrazně narušila vládní nařízení, muselo se trénovat ve skupinách, v některých fázích navíc pouze venku. Letošní situace je lepší, jste ještě nějakým způsobem omezeni?
Nejsme omezeni prakticky ničím, pouze musíme být pravidelně testováni a dodržujeme zvýšené hygienické nároky. Ale na to už jsme si za ty měsíce zvykli. Když se snažíme rezervovat sportoviště, musíme vysvětlovat, že pro nás jako profesionály platí výjimka z vládních pravidel. Všude se nám ale snaží vyjít vstříc. Spousta zařízení měla doteď nulový provoz, takže náš zájem vítají.

V Hradci Králové by měl být i v průběhu letních měsíců led, jaká je představa jeho využívání?
Dopředu jsme si s kolegy řekli naše představy o odpoledním ledě, ale je to jedna z věcí, kterou musíme dořešit v rámci trenérského štábu, až se všichni sejdeme. Já osobně s tím mám z pozice hráče velmi kladnou zkušenost a z pozice kondičního trenéra mi to do plánu skvěle zapadá.

Která další sportoviště budete využívat? Půjde o osvědčenou klasiku?
Největší změnou bude právě zmíněný led, který jsme v předchozích letech k dispozici neměli. Hodně času budeme trávit v útrobách stadionu a v jeho okolí, využívat chceme i sportovní areály v Třebši nebo Vysoké nad Labem, kde už to máme odzkoušené. Trénovat budeme i v přírodě, jako na kopcích Milíř a Rozárka.

Jak to vypadá s každoročním soustředěním? Proběhne i letos?
Máme ho předběžně naplánované na období od 13. do 18. června zase v Ústí nad Orlicí, kde se nám líbí. Sportoviště, zázemí, ubytování i strava jsou tam na velmi dobré úrovni. Máme tam všechno, co potřebujeme, proto bychom tam rádi zavítali i letos. Uvidíme, jak se do toho promítne počasí a případná aktuální situace.

Jak bude vypadat letní spolupráce s Kolínem, pokud jde o fyzickou připravenost hráčů?
Se zástupci Kolína jsme v kontaktu, v minulém týdnu proběhly schůzky, v úterý tam jedu na další. Na spoustě věcí jsme domluveni, včetně toho hlavního – aby se kolínská letní příprava přiblížila, co se obsahu týče, té hradecké. V tom jsme došli ke shodě, s tréninkem začali stejně jako my v pondělí. Je pro nás důležité, aby nejen naši hráči v partnerském oddílu byli dobře fyzicky připraveni, na to bych měl dohlížet.

Fotogalerie