Rozhovory
st 25.10.2023 | Tomáš Borovec

Petr Koreček o extraligové sezoně 1994: V kabině nebyl třicátník

Jedním ze členů hradeckého mužstva byl na začátku 90. let minulého století i útočník Petr Koreček, který s týmem také zažil pocity obrovské radosti z vybojovaného postupu mezi elitu. Že bude mít tým kvalitu, bylo jasné už v roce 1992.

PetrKoreček
Útočník Petr Koreček přispěl k postupu do extraligy v roce 1993. Vypráví se, že fanoušky během svého působení pod Bílou věží bavil bujarými oslavami a skoky na plexi.

Bylo to díky tomu, že se vrátil pan Voda a rozhodl se podporovat sport v Hradci. Nebyl to jen hokej, ale také fotbal. V tu chvíli se mohla kabina posílit o kvalitní hokejisty, kteří přišli především z Pardubic a ta vize na postup do extraligy začala mít reálné obrysy. I díky tomu, že se soutěž rozšiřovala a z nejvyšší ligy nikdo nesestupoval.

Jak vzpomínáte na ty klíčové chvíle, když jste hráli s Třincem o postup?
Když jsem přišel v roce 1991, tak na Třinec chodily i tři tisíce lidí. Ale ani to se nedalo srovnat s tím, co se dělo během utkání kdy se hrálo o postup. Na zimáku nebylo nikde vidět ani schodiště a lidi se absolutně nemohli hnout. My jsme doma prohráli a museli jsme na rozhodující zápas do Třince, kde se před koncem nechal vyloučit Brázda a vypadalo to zle. Pak se vrátil z trestné lavice a rozhodl zápas. Bylo to někdy i o štěstí a my jsme ho tehdy měli.

Jak jste postup slavili?
Bylo to velký. Pamatuji si, že jsme přijeli domů a šli do hospod a na nějakou diskotéku. Ráno jsme nakoupili noviny, kde už se o tom psalo a rozdávali je lidem, kteří šli brzy ráno do práce. Prostě jsme byli mladí a prdlí.

Přišla první extraligová sezona, ve které se vám v úvodu docela dařilo a sbírali jste body, že?
Začátek byl výborný, dokonce v půlce sezony jsme byli někde kolem šestého místa. Ke konci to ale šlo, jak se říká „do kopru“. Myslím si, že byl velkou chybou trejd s Pardubicemi, kdy odešli Radek Měsíček s Martinem Filipem. Martin hraje hokej do dneška na nižší úrovni a Radek to potom dotáhl i do reprezentace. To nás hodně oslabilo. Na začátku nám také pomáhalo velké nadšení, ale v závěru se zase mohlo projevit to, že jsme byli hodně mladý tým. Vždyť v kabině nebyl ani jeden třicátník.

Hovořilo se i o tom, že vedení klubu nehospodařilo správně a přišly také ekonomické problémy.
Abych pravdu řekl, tak tohle nevím a já ani nemám rád různé zákulisní řeči. Pokud u toho nejsem, tak o tom nemůžu zasvěceně mluvit. Už se ke mně dostalo tolik verzí, že by to dalo na knihu.

Kompletní rozhovor s Petrem Korečkem, ve kterém bývalý útočník vypráví také o tehdejším týmu, fanoušcích, výplatě nebo trpkém sestupu naleznete v říjnovém vydání Lvího bulletinu, který je v prodeji na zimním stadionu během utkání a také ve fanshopu.