Aktuální zprávy z klubu
čt 10.2.2022 | Petr Koval

Jaroslav Kašpar válí za juniory i v EHL: Hokej mě strašně baví

Mountfieldu chybí v základní části ENYAQ Hockey League – tedy videoherní lize NHL22 – odehrát už jen dva duely. Hradecký celek reprezentují čtyři hráči, z nichž dva mají vazbu na klub coby bývalí reprezentanti mládeže. Třetí v pořadí dokonce vede juniory jako kapitán. Jak Jaroslav "Kasparos13" Kašpar hodnotí dosavadní působení v EHL?

Jaroslav Kasparos13 Kašpar
Bilance 1 na 1:
11 zápasů / 8 výher
Bilance 2 na 2:
13 zápasů / 6 výher

Tým Lvů zastupuje kvartet David "Willy9" Voňka, Jaroslav "Kasparos13" Kašpar, Jakub "Mozaps" Možný a Jeroným "Stisz62" Žiak. O tom, jak těžké je kvalifikovat se do týmů, ví své i aktuálně nejlepší střelec týmu Jaroslav Kašpar. „Už když vznikla EHL, tak jsem to zkoušel v kvalifikaci. Ale dostat se do týmu se mi nepovedlo na první ani druhý pokus. Před letošní sezónou jsem se domluvil s Willym, který za Hradec hrál i v předchozích letech, a dopadlo to,“ popisuje spolupráci s bývalým juniorem Davidem Voňkou.

V poslední době je esport čím dál více rozšířenější a populárnější. I proto se pořád rozšiřuje hráčská základna. Jak probíhá samotný boj o místo v týmu? „Kvalifikace se hraje z domu online a získávají se body. Konkurence je opravdu velká. Například v prvním roce se o místo ucházelo 375 gamerů,“ přibližuje try-out hráč, jehož aktuální úspěšnost výher v režimu 1v1 činí skvělých 73 %. I díky nim jsou Lvi na postupové příčce do vyřazovacích bojů.

Devatenáctiletý hokejista působí v juniorech jako útočník, zároveň nosí "C" na prsou. Na konzoli se však dopředu příliš nehrne. „Na PlayStationu vyznávám hlavně defenzivní styl hry, protože obrana je obecně základ. Pokud nedostanu gól, nemůžu prohrát. Takže se soustředím hlavně na hru vzadu. A pak platí jednoduché pravidlo: Čím víc gólů dáme, tím víc bodů máme,“ usmívá se.

EHL nabízí i utkání dvojic, kde je důležitá kvalitní spolupráce. „Většinou to od nás vypadá jako holomajzna, kde všichni dělají všechno. Takže nic domluveného nemáme,“ popisuje upřímně a s úsměvem "Kasparos13". A zvládá lépe hru na ledě, nebo dokonale ovládá herní konzoli? „Těžko říci, asi se to nedá vůbec srovnat. Hokej mě ale obecně strašně baví. Ať je reálný nebo virtuální,“ odtajňuje.

A jak se Východočechům daří? Aktuálně drží po dvanácti kolech 5. příčku a zbývá jim odehrát poslední dva duely základní části. „Teď jsme pátí, ale Kometa, která je o pozici za námi, má dva zápasy k dobru. Když je vyhraje, tak nás dorovná. Je to hodně o tom, jaký los budou mít týmy za námi. Ale rádi bychom naši pozici udrželi,“ prozrazuje. Zároveň pokud by Hradec dotáhl čtvrtou Spartu, postoupil by rovnou do čtvrtfinále. V opačném případě ho čeká předkolo.

V hokejové DHL extralize juniorů drží svěřenci Jiřího Janouška 7. místo, to ale ještě zdaleka nemusí být konečné. Na 5. Karlovy Vary jim chybí pouhé tři body. „Cílem bylo dostat se do dvanáctky, což jsme splnili. Zbývají nám odehrát poslední dvě utkání základní části. Uvidíme, na koho narazíme v play off. Ale už teď se na něj těšíme,“ uzavírá kapitán hradecké juniorky a reprezentant Mountfieldu HK v ENYAQ Hockey League Jaroslav Kašpar.