Rozhovory
st 6.12.2023 | Daniel Krátký

Eetu Laurikainen o přezdívce i Hradci: Máme šanci něco dokázat

V úterý večer zalehl po cestě ze severu Evropy do Hradce Králové do postele a ve středu ráno již pádil na první sraz a úvodní trénink v barvách svého nového týmu. Brankář Eetu Laurikainen má za sebou první hodiny v hradeckých barvách, které byly hodně hektické. Sympatický Fin už ale stihl fanoušky zpod Bílé věže zaujmout černou výstrojí i přezdívkou. Co prozradil v prvním rozhovoru v hradeckých barvách?

Eetu, jaký byl první trénink? Asi náročný, že?
Ale jo, bylo to v pohodě. Moje tělo se úplně necítilo po úterním cestování, určitě to bude jenom lepší a lepší. Do Hradce jsem přicestoval asi v devět večer, takže jsem jenom ulehl, z města jsem zatím neměl šanci nic vidět.

Nejste úplně nejvyšší brankář, měříte 183 centimetrů. Jak byste popsal svůj gólmanský styl?
Myslím si, že umím velmi dobře číst hru. Každý den se pak snažím pracovat na sto procent, abych byl rychlejší a rychlejší. Ale moje nejsilnější stránka je určitě čtení hry.

Ale přivítalo vás tady poměrně chladné počasí. Zase tak často tady tolik sněhu na začátku prosince nemáme. Takže vlastně skoro jako doma, že?
No, opravdu jen skoro. U nás ve Finsku máme tak mínus dvacet, takže to zas takové není. Ale jo, jsem rád.

Jak se zrodil váš podpis s Mountfieldem?
Úplně jednoduše – klub mě kontaktoval a já hned věděl, že má zájem velmi kvalitní tým, máme rozhodně šanci něco dokázat. A taky jsem viděl, že klub potřebuje brankáře. No a já zase sháněl působiště. Takže to byla taková jednoduchá matematika.

Eetu už je tu 🇫🇮

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Středa 6. prosince 2023


Počítám, že jste si nějaké informace o klubu zjišťoval? Dozvěděl jste se něco?
Samozřejmě jsem se vyptával, takže něco trochu málo o klubu vím. Ptal jsem se Henriho Kiviaha a Gia Estephana. Říkali, že Hradec je krásné město a také zmiňovali fanoušky, kteří jsou prý skvělí. Takže se celkem těším. Dorazí tu za mnou i moje rodina, následně už mi nebude nic scházet.

A co se vám vybaví, když se řekne český hokej?
V Champions Hockey League jsme hráli párkrát proti českým týmům, takže vím, že tu je hodně šikovných hráčů s kvalitními dovednostmi. Myslím si, že česká soutěž pro mě bude velmi zajímavá výzva. Těším se na zápasy, snad budeme vyhrávat.

Váš kolega v brankovišti Jan Lukáš odstartoval sezonu ve Finsku. Hodili jste o tom ráno před tréninkem řeč?
Ve Finsku jsme se potkali jako soupeři, ale to jsme netušili, že se naše cesty brzy spojí. Ráno před tréninkem jsme si chvilku pokecali, vypadá jako skvělý parťák. Snad spolu budeme dobře vycházet.

V minulosti jste měl v kapse kontrakt s Edmontonem. Vzpomenete si jaká to byla zkušenost? Počítám, že hodně cenná.
Je to už hodně let zpátky (usmívá se). Byl jsem mladý a měl jsem vidinu NHL. Bylo velmi zajímavé si vyzkoušet severoamerický styl hokeje. Je to něco jiného než chytat v Evropě. Tehdy jsem ale nepodával tak kvalitní výkony, takže to bohužel nevyšlo a zase tolik dobrých hokejových vzpomínek z tohohle období nemám.

Po vašem příchodu fanoušci na sociálních sítích nahlas přemýšleli, jak vás mají vyvolávat. To je v Česku takový zvyk – když gólman udělá kvalitní zákrok, fanoušci skandují jeho jméno. Jaká je vaše přezdívka?
Nejlepší by bylo Edi, tak mi říká vlastně každý (usmívá se).