Aktuální zprávy z klubu
čt 8.2.2024 | Tomáš Prodělal

EHL finišuje! Jaroslav Kašpar: Letos je soutěž vyrovnanější

Stejně jako hradecký A-tým, také gameři v barvách Mountfieldu před sebou mají závěr základní části, který rozhodne, zdali se podívají do vyřazovacích bojů a budou si moci zasoutěžit o ceny v hodnotě 150 000 korun. Hráči, kteří mají v zádech také minulost z opravdového hokeje, se budou rvát lví silou o to, aby udělali organizaci zpod Bílé věž dobré jméno. Základní část končí ve čtvrtek 15. února.

Esport, původně volnočasová záliba mladých lidí, v minulých letech přerostl ve světový fenomén, o který se začala zajímat široká veřejnost, a tak vznikla také hokejová EHL. ENYAQ Hockey League je esportovou soutěží ve hře NHL 24 na konzolích PlayStation 5. Skrze on-line kvalifikace a nominace klubů se vyberou hráči, kteří na sebe oblečou dresy čtrnácti extraligových týmů a v jejich barvách se porvou o prvních osm míst zaručujících vstup do vyřazovací části. V té budou k vidění bitvy o odměny ve výši 150 000 korun.

Gameři, kteří nastupují s hradeckým lvem na prsou, jsou v tříčlenném složení, to vypadá následovně. Kapitánem celku zpod Bílé věže je Jaroslav „Kasparos13“ Kašpar, zajímavostí je, že stejnou pozici zastával před několika lety také v juniorce Mountfieldu. Druhým členem klanu je Jeroným „Stisz“ Žiak, posledním do party je poté nováček David „Rotys“ Rotrekl, který letos rozšířil řady po úspěšné kvalifikaci.

Virtuální soutěž má zatím za sebou deset kol, po kterých se Východočeši nacházejí na třináctém místě se ziskem šesti bodů a minizápasovým skóre 8:22. Každé střetnutí se totiž hraje na tři vítězné. Pokud se bavíme o skóre reálném, to je 84:125. Na postupovou osmou příčku, kterou drží výběr Českých Budějovic, zatím tým okolo Jaroslava Kašpara ztrácí devět bodů. Do konce základní části zbývá odehrát tři poslední duely, naděje však umírá poslední.

Jaroslav „Kasparos13“ Kašpar: Mícháme sestavou, abychom si zahráli všichni, takže je to fajn

JaroslavKasparos13Kašpar

Jak jste zatím spokojení s letošním ročníkem?
Všechno se odvíjelo od prvního zápasu, kdy jsme těsně prohráli s Pardubicemi. Myslím, že to není zase tak drtivé, jako to bylo třeba v minulých ročnících. Letos je soutěž vyrovnanější, většina zápasů končí v poměru 2:1. Mícháme sestavou, abychom si zahráli všichni, takže je to fajn.

Před sezonou tým opustil David Voňka, který byl součástí týmu několik let. Je to velké oslabení?
Určitě ano. Každý máme své kvality. David hrál čtyři roky a letos na to neměl čas, takže jsem už dopředu věděl, že hrát nebude. Jeho lídrovství nám určitě chybí.

Dá se vůbec na esportové zápasy nějak připravit?
Stoprocentně dá. Ti, kteří mají více času, tak bych řekl, že jsou na tom lépe co se týče individuální výkonnosti, ale i větší síly mančaftu nebo karet. Ten, kdo na to má více času, bývá o něco lepší, ale je to pořád simulace, takže se může stát cokoliv.

Je mezi esportem a hokejem něco společného?
Je to hokej (usmívá se). Těžko se to popisuje. Spousta lidí říká, že esport nemá s hokejem nic společného, že jde o nějakou pitomost. My, kteří NHL24 hrajeme, tak na to koukáme jinak, protože je to stále hokej, jen je v televizi a někdo na to kouká. Každý na esport může mít svůj názor. Já ho beru jako hokej, co se akorát hraje na ovladači a ne na ledě.

Vy zároveň v Mountfieldu trénujete mládež. Jak se to dá skloubit?
Čas je opravdu velmi znát. Ostatní kluci v jiných týmech, kteří mají více času, tak mají týmy lepší. Je vidět, že hrají více, než třeba já, kdo tomu nedává tolik, protože program je přes zimu náročný a stěží se to kloubí. Naštěstí se dá na časech domluvit, není striktně dáno, že by se muselo hrát od pěti. Jsme schopní se s ostatními týmy domluvit, takže se dá hrát i v pozdějších hodinách, což je super.