Tiskové zprávy
ne 3.12.2023 | Tisková zpráva

Asistenti prodloužili! Jérémie Blain a Aleš Jergl pokračují v Hradci

Patří ke klíčovým osobnostem kádru, zastávají role asistentů kapitána. A také oba výrazně přispěli k velkým úspěchům hradeckého hokeje v posledních letech. Jérémie Blain a Aleš Jergl jsou jedni z nejdéle působících hráčů v Mountfieldu HK. Své angažmá v Hradci Králové si nyní oba prodlouží. A to o dvě sezony – oba totiž podepsali nové smlouvy.

Už čtvrtým rokem hájí Jérémie Blain barvy Mountfieldu HK, po svém příchodu z pražské Sparty se postupně zařadil mezi klíčové hráče královéhradeckého mužstva. Po úvodních dvou letech prodloužil smlouvu o dvě sezony. I letos patří k nejlépe bodujícím zadákům celé extraligy. A nyní přidá kanadský obránce další dva ročníky v hradeckých barvách! Jérémie Blain totiž podepsal novou dvouletou smlouvu a v Hradci Králové bude působit do konce sezony 2025/26.

„Dohoda s Jérémiem byla poměrně rychlá, jelikož se v Hradci cítí skvěle a pro nás je to klíčový obránce, který si již několik let udržuje vysoký herní standard. Každou sezonu patří k našim nejlepším obráncům a také se pravidelně umisťuje v TOP 10 bodování obránců celé extraligy. Jsme rádi, že pokračuje a bude i nadále oblékat hradecký dres,“ říká generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček o jedenatřicetiletém kanadském obránci.

Ještě o rok déle působí pod Bílou věží útočník Aleš Jergl, který se po svém příchodu zařadil mezi nejlepší střelce a vůbec nejproduktivnější hráče královéhradeckého mužstva. Rodák z Hané a bývalý útočník Olomouce v uplynulé sezoně nasázel hned sedmnáct gólů během základní části, čímž zlepšil své osobní maximum. Od nového ročníku navíc stoupla jeho role na ledě i v kabině – na dresu obléká áčko a patří mezi tahouny hradecké družiny. A k těm se bude řadit i nadále. Aleš Jergl totiž podepsal nový dvouletý kontrakt s Mountfieldem HK a na východě Čech tak bude působit až do sezony 2025/26.

„Aleš se zařadil k velmi důležitým hráčům našeho mužstva, od kterých se kromě jiného čeká i kvalitní produktivita. Tato očekávání prozatím naplňuje a my věříme, že má v sobě ještě větší potenciál, který naplno rozvine v dalších sezonách. Navíc je to charakterní a pracovitý hráč, který má v kabině respekt,“ popisuje generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček podpis devětadvacetiletého forvarda.

Medailonek Jérémieho Blaina

Kanadský obránce, celým jménem Jérémie Ouellet-Blain, se narodil 19. března 1992 ve městě Longueuil, které se nachází v provincii Québec nedaleko Montrealu. Díky rodinné tradici bylo naprosto jasné, že z Jérémieho musí vyrůst hokejista. V šestnácti letech přišel draft do juniorské CHL, kde si šikovného obránce vybrali Victoriaville Tigres. V klubu však vydržel pouhé tři měsíce, načež byl vytrejdován do osm hodin vzdáleného Acadie-Bathurst Titan.

Zde strávil povedené tři roky, dokonce také prošel draftem do NHL, když si ho ve čtvrtém kole v roce 2010 vybrali z celkově 91. pozice představitelé Edmonton Oilers. Poslední juniorskou sezonu rozdělil 192 centimetrů vysoký hokejista opět mezi Acadie-Bathurst Titan a Victoriaville Tigres. Následně se upsal týmu Chicago Wolves v AHL. Za Vlky odehrál ve farmářské soutěži pouze 25 utkání, většinu sezony strávil v ECHL v barvách Idaho Steelheads, kde zaujal jednatřiceti kanadskými body (7+24) ve 47 zápasech.

Díky tomu se vedení Vancouver Canucks rozhodlo nabídnout vytáhlému obránci nováčkovský kontrakt na tři roky. Ani v Britské Kolumbii však příležitost v nejlepší hokejové lize nepřišla, ani v AHL toho během tří sezon příliš neodehrál. Nejvíce času strávil až na druhé farmě v týmu Kalamazoo Wings, ale stále se mu nedařilo najít hokejovou pohodu. V Severní Americe již šikovný bek nechtěl pokračovat, a tak se díky svému agentovi přesunul do Rakouska, kde si ve dvou sezonách vyzkoušel nadnárodní EBEL v barvách Villacher SV a později také Innsbrucku. V Tyrolsku svými výkony učaroval pražskou Spartu, která ho přivedla jako posilu do zadních řad týmu trenéra Uweho Kruppa.

Hned v první sezoně se bek s pravým držením hole ukázal ve výborném světle, když se stal s dvanácti vstřelenými brankami nejlepším střelcem základní části mezi obránci. V následující sezoně si sice v produktivitě pohoršil (3+12), ale i tak patřil mezi nejvytíženější beky sparťanského mužstva a navíc základní část zakončil s kladnou bilancí +12. Po dvou letech se rozhodl pro změnu týmu v rámci české extraligy, když se upsal hradeckému Mountfieldu.

V základní části ročníku 2020/21 odehrál vinou zranění pouze 31 utkání. I přes to patřil s bilancí (7+11) k nejproduktivnějším obráncům týmu. Jeho přínos na ledě byl obrovský, v tabulce plus/mínus zaznamenal 20 kladných bodů, čímž mezi Lvy jasně dominoval.

Sezona 2021/22 patřila mezi nejlepší v jeho kariéře. Se 32 body v základní části se umístil v trojici nejproduktivnějších obránců celé ligy, stejně tak okupoval špičky dalších statistických údajů. Z obrany se stal nejlepším nahrávačem týmu a měl velký podíl na tom, že Hradec inkasoval nejméně branek v celé extralize.

Blainer si ve své třetí sezoně pod Bílou věží držel vysoký standard i nadále a patřil ke stěžejním hráčům týmu. Sedla mu především hokejová Liga mistrů, vítězným gólem v Berlíně například vystřelil Lvům postup ze základní skupiny. V domácí soutěži nasbíral celkem 28 kanadských bodů a společně s Graemem McCormackem byl nejproduktivnější obránce týmu. Potvrdil tak svůj každoroční progres. A během sezony 2023/24 v něm pokračuje. A navíc podepsal novou smlouvu. Pod Bílou věží tak bude působit až do sezony 2025/26.

Medailonek Aleše Jergla

Aleš Jergl, narozený 18. dubna 1994, začal s hokejem v rodné Kroměříži. Již ve třetí třídě se ale přesunul do Přerova, kde si ho v mladším dorostu vyhlédla Olomouc. V mládeži Kohoutů patřil šikovný útočník povětšinou mezi nejproduktivnější hráče.

Do A-týmu poprvé nakoukl v sezoně 2012/13, když coby junior odehrál dvě utkání v tehdy ještě neúspěšné baráži. V dalším ročníku začal mládežnický reprezentační útočník dostávat větší prostor na ledě, a stal se tak součástí úspěšného týmu, který získal pro Olomouc místenku v nejvyšší soutěži. První branku v extralize si připsal v ročníku 2014/15, když pomohl gólem k výhře Hanáků na ledě pražské Slavie. V následujících letech se pohyboval na hraně olomoucké soupisky, větší prostor tak dostával v prvoligové Jihlavě.

Svůj potenciál naplno prokázal v sezoně 2018/19, ve které se stal jednou z opor hanáckého celku a nasbíral celkem 31 bodů. Upozornil na sebe také gólem à la Tomáš Hertl, když skóroval s hokejkou prostrčenou mezi nohama. Z mnoha nabídek po sezoně upřednostnil tu královéhradeckou. Na východě Čech podepsal bruslivý útočník na jaře 2019 víceletý kontrakt.

Hned ve svém prvním roce v hradeckém dresu zaznamenal 25 kanadských bodů, čímž mu v týmové konkurenci patřilo třetí místo. Následující ročník už nebyl pro "Jerglise" tak povedený. Šikovný útočník, který Hradci pomohl gólem do finále Champions Hockey League 2020, zaznamenal jen 10 bodů. Mountfield však na forvarda s pravým držením hole uplatnil opční právo, a mohl tak využít jeho služeb i v sezoně 2021/22.

V té většinově hrál ve druhé formaci, kde se mu po boku Jordanna Perreta a Kevina Klímy mimořádně dařilo – s 38 body byl druhým nejproduktivnějším hráčem Lvů a pomohl jim tak ukončit základní část na první příčce. Poté však musel zkousnout těžkou pilulku v podobě vyřazení z Mladou Boleslaví. Již v průběhu sezony však prodloužil kontrakt, a tak pod Bílou věží pokračoval i v ročníku 2022/23.

V něm forvard s číslem 26 vynechal pouhé dva ligové duely, nastoupil do 68 klání v nichž nastřádal 39 kanadských bodů (20+19). Také si vylepšil svoje dosavadní gólové maximum, když zapsal 20 přesných zásahů. Tím se stal nejlepším střelcem týmu v uplynulé sezoně, na což i přes menší zranění navazuje i v sezoně 2023/24. V prosinci pak podepsal novou dvouletou smlouvu s Hradcem Králové, jehož barvy bude hájit až do konce sezony 2025/26.

Statistiky Jérémieho Blaina

Statistiky Aleše Jergla