Tiskové zprávy
st 17.4.2024 | Tisková zpráva

Trenérský trojlístek pojištěn: Tomáš Hamara s novou smlouvou

V uplynulém ročníku se hlavní trenér Tomáš Martinec mohl spolehnout na práci svých asistentů – Petera Frühaufa a Tomáše Hamary. První jmenovaný disponuje kontraktem ještě pro následující sezonu, nyní je jasné, že ve stávajícím složení bude trenérský triumvirát pokračovat i v ročníku 2024/25. Tomáš Hamara totiž podepsal novou dvouletou smlouvu, stejně jako kondiční trenér Michal Tvrdík.

Jedenapadesátiletý Tomáš Hamara prošel pražskou Slavii i Spartou, roli hlavního kouče zastával třeba v tehdy partnerském celku Holešovických – v Sokolově. Od sezony 2022/23 je asistentem Tomáše Martince, s Mountfieldem HK vybojoval stříbrné medaile, vypomáhal také v hradecké akademii. I v novém ročníku nebude chybět na lavičce A-týmu, podepsal totiž nový dvouletý kontrakt.

Komentář generálního manažera Mountfieldu HK Aleše Kmoníčka: „Tomáš měl nabídky na pozici hlavního trenéra na Slovensku, ale rozhodl se ve své práci pokračovat v našem klubu. Je zde spokojený a práce ho naplňuje, což je zcela zásadní. Já osobně jsem rád, že realizační tým zůstává pohromadě, a může tak navázat na práci z letošní sezony a posunout náš tým zase o kousek výše.“

Profil Tomáše Hamary

Tomáš Hamara se narodil 7. prosince 1972 v Praze a odmala se věnoval lednímu hokeji. Nastupoval na pozici obránce a v tuzemsku působil hlavně v třetiligových Benátkách nad Jizerou. Kromě nich si vyzkoušel také nižší německé soutěže. Po skončení hráčské kariéry se dal na trenérskou štaci, postupně vedl mládežníky i dospělé.

Na pražské Hvězdě měl na starost juniory, v Jablonci nad Nisou už také seniory. V sezoně 2016/17 se přesunul ke sparťanské mládeži, vedl i dorost a juniorku, a následně podobně staré hokejisty u konkurenční Slavie. Poté už se jeho dráha soustředila výhradně na dospělou kategorii – trénoval prvoligovou Kadaň a Sokolov, který spolupracoval se Spartou.

Právě Pražané si ho do svého štábu vytáhli před ročníkem 2021/22, v němž spolu s kolegy dovedl tým k extraligovému stříbru. Stejný úspěch zaznamenal i ve svém prvním roce působení po boku Tomáše Martince, ve své druhé sezoně nakonec Mountfield urval čtvrtfinále. Ve své práci bude Tomáš Hamara pokračovat i nadále.

V sezoně 2015/16 zakončil Michal Tvrdík svou úspěšnou kariéru v dresu Mountfieldu HK, odchovanec Pardubic od té doby působí pod Bílou věží jako člen realizačního týmu. Jeho primární rolí je pozice kondičního trenéra, má na starosti letní přípravu a celkovou kondiční přípravu hráčů. Pravidelně je k vidění po tréninku v akci s hráči mimo hradeckou sestavu. A na své pozici bude pokračovat i nadále, s klubem se rovněž dohodl na dvouleté smlouvě.

Komentář generálního manažera Mountfieldu HK Aleše Kmoníčka: „S Michalem a jeho prací panuje spokojenost. Minimálně v posledních dvou sezonách jsme kondičně s nikým nezaostávali, což je především jeho práce. Velmi dobře komunikuje s hráči, stará se i o jejich individuální rozvoj, a proto jsem rád, že v našem týmu zůstává minimálně další dva roky.“

Profil Michala Tvrdíka

Michal Tvrdík se narodil 23. července 1979 v Pardubicích, kde hokejově vyrostl a prosadil se do seniorského hokeje. Ve městě perníku působil do sezony 2002/03, právě v tomto ročníku také oblékl vůbec poprvé královéhradecký dres, a to celkem čtyřikrát v rámci prvoligové výpomoci. Ještě v témže roce se stihl vrátit z Karlových Varů do Pardubic, kterým pomohl k zisku stříbrných medailí. Po dalším angažmá na západě Čech a krátce v Liberci následoval znovu návrat do rodného města, se kterým získal v ročníku 2004/05 mistrovský titul. Od té doby působil ve svém mateřském klubu, s výjimkou krátkého hostování ve Znojmě, do konce sezony 2008/09.

Následně vedly kroky technicky vybaveného hokejisty přes Plzeň a Mladou Boleslav do Hradce Králové, kde se poprvé nastálo usadil v ročníku 2011/12. Hned patřil k tahounům prvoligového mužstva, což dokládá kromě „áčka“ na dresu hlavně jeho bodová bilance – během dvou let nasbíral skvělých 90 bodů ve 102 zápasech! Není tak divu, že se jako jeden z mála Královských lvů prosadil do kádru extraligového Mountfieldu HK.

Za ten odehrál tři nekompletní sezony, neboť v říjnu 2015 ukončil svou bohatou a úspěšnou kariéru, během které byl věrný českým kluzištím. Krátce na to se dohodl s hradeckým hokejovým klubem na další spolupráci, rozšířil realizační tým A-mužstva i mládeže. U hlavního týmu se věnoval individuálnímu rozvoji hráčů a videokoučingu, od od ročníku 2018/19 je kondičním trenérem. A to minimálně do roku 2026.