Tiskové zprávy
po 10.7.2023 | APK LH

Tisková zpráva APK LH ze dne 10. 7. 2023

APK LH informuje o předběžném opatření Disciplinární komise ELH vůči Martinu Štohanzlovi, Kevinu Klímovi a Greamu McCormackovi a plánuje edukaci klubů a hráčů v oblasti antidopingu.

Z podnětu ředitele ELH a na základě doporučení Antidopingového výboru ČR se na svém zasedání Disciplinární komise ELH dne 5. 7. 2023 jednomyslně shodla na dočasném pozastavení činnosti trojice hráčů Mountfieldu HK Martina Štohanzla, Kevina Klímy a Greama McCormacka.

Konečné rozhodnutí v této záležitosti přinese až kompletní antidopingové řízení, které výbor s hráči vede. „Aktuální předběžné opatření, které činíme dle platné antidopingové směrnice, je projevem naší snahy o jasné dodržování standardů fair play. Do dořešení antidopingového řízení tak zmínění hráči nebudou mít ani teoretickou šanci zasáhnout do přípravných zápasů či soutěží. Jde nám společně s ADV ČR o dodržování principu spravedlnosti a důslednosti v boji proti dopingu,“ připomíná ředitel ELH Martin Loukota, který dodává: „Chtěl bych jen připomenout, že se jedná o předběžné opatření, a že do ukončení řízení antidopingového výboru je o případných trestech pro hráče či klub předčasné spekulovat.“

S tímto tématem i aktivním postojem APK LH úzce souvisí také připravovaná konference na téma suplementace a antidopingových pravidel, která se uskuteční před startem nové extraligové sezóny. „Edukace a prevence byly body, na které jsme se chtěli soustředit hned po vypuknutí kauzy hradeckých hokejistů. S ADV ČR se proto podílíme na přípravách konference na téma antidopingu, které se 5. září zúčastní povinně zástupci realizačních týmů všech extraligových klubů. Na tuto konferenci bude navíc navazovat online seminář přístupný všem hráčům extraligy,“ doplňuje ředitel ELH Martin Loukota.

Jak komentuje předběžné opatření Disciplinární komise ELH vůči trojici hradeckých hokejistů generální manažer klubu Aleš Kmoníček? „Vyjádření DK APK respektujeme a došlo, bohužel, k situaci, která se dle zkušeností s rozhodnutími z minulých případů, dala očekávat. Nám to přineslo další komplikace, zejména v hráčském kádru, ale musíme si s tím poradit a kvalitně připravit stávající mužstvo na sezonu,“ líčí představitel Východočechů.