Tiskové zprávy
so 13.4.2024 | Tisková zpráva

První posilou Hradce se stává americký forvard Ryan Dmowski

Přestupový kolotoč se naplno rozjede až po 1. květnu, kdy se oficiální otevírá transferové okno, nicméně už druhým rokem mají kluby možnost představit své nové akvizice o něco dříve. A toho Mountfield HK využívá a oznamuje svou první posilu pro novou sezonu. Tou se stává sedmadvacetiletý americký útočník Ryan Dmowski, který nastřílel přes třicet gólů v dresu Popradu.

Rodák z amerického pobřeží a města East Lyme ve státě Connecticut strávil až do loňské sezony svou kariéru kompletně v zámoří. Přes mládežnické americké soutěže, univerzitní program, ECHL i AHL se vydal na zkušenou na starý kontinent. Konkrétně si vybral nabídku ze slovenské nejvyšší soutěže.

V barvách Popradu prožil bodově nejlepší sezonu své dosavadní kariéry – v padesáti zápasech Tipos extraligy nasbíral 34 gólů a 27 asistencí. Mnohými byl označován za ligového MVP. Před novým ročníkem 2024/25 se rozhodl opět posunout, a tak se vydává do Česka, kde jej zlákala nabídka hradeckého Mountfieldu.

Komentář GM Aleše Kmoníčka o příchodu Ryana Dmowskiho: „Ryana jsme sledovali v průběhu celé sezony a jsme přesvědčeni, že typologicky je to hráč, kterého již druhým rokem sháníme. Kromě důrazu v předbrankovém prostoru dokáže být i produktivní, což letos dokázal ve slovenské extralize. Jsme rádi, že jsme se s Ryanem domluvili na dvouleté smlouvě, a těšíme se na jeho působení v našem týmu.“

Profil Ryana Dmowskiho

Rodák z osmnáctitisícového městečka East Lyme na východním pobřeží Spojených států už odmala tíhnul k hokeji, a tak byl k vidění nejčastěji u arény v Providence, kde se řádně připravil na angažmá v USHL, kde hájil barvy Des Moines Bucaneers. Když už tedy nehrál hokej, tak se bavil také lakrosem, jenž je v zámoří velmi populární. Nicméně právě z americké juniorské soutěže míří hokejisté na univerzitu a nejinak tomu bylo i v případě Ryana Dmowskiho, jenž tak zvolil cestu do profi hokeje skrze NCAA.

Na University of Massachusetts Lowell strávil celkem čtyři sezony, během kterých kromě kvalitních hokejových prověrek zvládl také úspěšně absolvovat program Trestní soudnictví a nápravy. Pyšnit se tak může bakalářským titulem. Hráči v NCAA nejsou profesionálové a jejich stipendia jen těsně pokryjí náklady na studium, menší odměnou tak mohou být letní nováčkovské kempy v NHL.

Pozvánky na jeden takový se dočkal i Ryan Dmowski, který se tak mohl cítit jako člen organizace New York Rangers. V roce 2019 se setkal na kempu třeba s dnešními hvězdami NHL jako jsou Adam Fox nebo Kaapo Kakko. Smlouvu urval pouze na farmě Jezdců v Hartfordu, ale i tak to byl splněný sen. Právě u Wolf Pack totiž absolvoval i mládežnický program, ještě jako středoškolák.

Postupně si během čtyř sezon v dospělých soutěž zahrál 69 zápasů v AHL a hned 121 v nižší ECHL. Ve své doposud poslední zámořské sezoně byl nejproduktivnějším hráčem Idaho Steelheads se ziskem 41 gólů a 47 nahrávek, s týmem navíc ovládl dlouhodobou část soutěže. Postupně v něm ale uzrálo rozhodnutí prosadit se v Evropě.

Čím dál častěji se zámořští hokejisté zkouší odrazit k lepším angažmá na Slovensku, a tak zde další evropské kluby mohou často objevit skryté poklady. V dresu Popradu si Ryan Dmowski pro sebe urval roli asistenta kapitána, byl totiž lídrem, navíc si i díky své povaze získal rychle také fanoušky Kamzíků. V klubových statistikách byl nejlepším hráčem, nasbíral 57 bodů (30+27) ve 44 zápasech dlouhodobé části, a i mnozí hráči a experti jej označili jako nejlepšího hráče Tipos extraligy. V novém ročníku si vyzkouší českou nejvyšší soutěž, do svých služeb jej zlákal Mountfield HK.

Statistiky Ryana Dmowskiho