Preview k zápasu
čt 1.2.2024 | Šimon Zemánek

Po volném týdnu do akce! Hradec zajíždí do Mladé Boleslavi

Tým zpod Bílé věže čeká předposlední klání před reprezentační pauzou, v něm vyzvou třináctou Boleslav. Lvi budou chtít natáhnout svou sérii s bodovým ziskem na osm zápasů, ovšem Bruslaři pro ně nejsou oblíbeným soupeřem, v letošní sezoně na vzájemná utkání vedou 2:1. Dokáží Hradečtí soupeři vrátit poslední porážku? To se dozvíme už brzy, mač startuje v pátečních 17:30 ve ŠKO-ENERGO Aréně.

„Pracujeme stále na tom stejném – koncovce a hře v předbrankovém prostoru, kde nás tlačí bota.“

#26 Aleš Jergl (o tréninku)

Svěřenci Tomáše Martince naposledy v Liberci sice prohrávali po osmi minutách už 0:3, nakonec však dokázali vývoj zvrátit a odnést si cenné dva body za vítězství 4:3 po nájezdech. „Jsme velmi rádi, že jsme si přivezli výhru, už jsme na ni dlouho čekali. Bohužel se nám nepodařilo zvítězit v základní hrací době, ale doufáme, že se to obrátí a začneme vyhrávat za tři body,“ přeje si Aleš Jergl. Lvi v posledním klání vyrovnali rekord soutěže, který drží právě Liberec, i jejich zápasy vloni došly do prodloužení už sedmkrát v řadě. „Je to náročné, těchto zápasů už bylo dost. Nevím, čím to je, možná je extraliga víc vyrovnaná. Věřím, že to tam nejen mně, ale i celému týmu začne padat a série remíz se promění na šňůru výher,“ burcuje křídelník s číslem šestadvacet.

Východočeši si poté pár dní mohli doma vydechnout, ve středu už se však hlásili zpět do tréninku. „Každý den volna navíc je super, myslím, že jsme si všichni odpočinuli a dobře zregenerovali. Také jsme už několikrát potrénovali, řekl bych ve výborném tempu, což musíme přenést do dalšího utkání,“ hlásí kroměřížský rodák. Čeho se primárně příprava týkala? „Pracujeme víceméně stále na tom stejném – na koncovce a hře v předbrankovém prostoru, kde nás tlačí bota,“ nezastírá hokejista z Hané.

V pátek Mountfield čeká duel ve městě automobilů, kde se naposledy v rámci základní části střetne s předposledními Bruslaři. „Očekávám těžký a urputný zápas. Boleslav má skvělé přesilovky, takže se budeme snažit hrát bez faulů. Nesmíme se dívat na jejich pozici v tabulce, protože si myslím, že by se v ní měli pohybovat někde jinde, akorát se jim prostě nedaří. Chceme se na ně tedy co nejlépe připravit a jet tam s tím, že uděláme vše pro zisk tří bodů,“ uzavírá Aleš Jergl.

PavolSkalický
Odchovanec Spišské Nové Vsi patřil v sezoně 2019/20 k nejproduktivnějším hráčům extraligy, čímž si vysloužil angažmá ve Finsku. Zde za dvě sezony zapsal solidních 74 bodů, třetí ročník už se mu nepovedl, a tak se vrátil zpátky do Mladé Boleslavi, kde zatím slovenský reprezentant ve dvaačtyřiceti duelech nasbíral šestnáct bodů (8+8).

Bruslaři se výrazně zvedají

Sezona Středočechů se zatím určitě nevyvíjí podle představ, prakticky celý ročník svěřenci Richarda Krále tráví na nejspodnějších příčkách. V poslední době jsou ale na vzestupu, v novém roce odešli bez bodu třikrát z jedenácti střetnutí. Během tohoto období také zažili šnůru pěti nastavovaných duelů, v nichž zdolali Hradec a Kladno, o bod však rovněž obrali vedoucí Dynamo či třetí Třinec. Poté sice přišel debakl od Mory (1:7), na něj však Boleslav nechala rychle zapomenout tříbodovým skolením druhé Sparty (3:2). Naposledy také porazila Vítkovice 1:0 po prodloužení, a tak se nachází na třinácté pozici s náskokem sedmi bodů na poslední Kladno, to má dvě utkání k dobru, Rytíři ovšem aktuálně prohráli dvanáctkrát v řadě.

Mladá Boleslav po dvaačtyřiceti duelech vstřelila vůbec nejméně branek z extraligového pelotonu (83), navíc jich inkasovala druhý největší počet (135). Celosezonní devízou týmu jsou přesilové hry, ty jsou s úspěšností 24,44 % druhé nejlepší v lize. V oslabení to je však pro Bruslaře úplně jiná písnička, sice jsou třetím nejdisciplinovanějším celkem soutěže, procentuálně jsou v nich však jasně nejhorší. Stejná pozice Středočechům patří také v úspěšnosti střelby (7,40 %), třináctý Hradec na tom ale není o moc lépe (7,90 %).

Kanadskému bodování mužstva jasně vévodí slovenský reprezentant a klíčový hráč týmu – Róbert Lantoši (15+18), druhý je obránce Filip Pyrochta (3+19), jenž je v průměru na zápas nejvytěžovanějším Bruslařem (21:43). Hranici přes půl bodu na mač si drží zkušený finský forvard Matti Jarvinen (6+11). Brankoviště Bruslařů rovnoměrně hají ex-hradecké duo – Jan Růžička (úspěšnost zákroků 90,91 %, průměr 2.59 gólů na zápas) a Filip Novotný (úspěšnost zásahů 89,64 %, 3.16 branek na duel), ani jeden z nich tedy neprožívá úplně nejlepší ročník. V posledním utkání ale první jmenovaný vychytal všech 23 střel Ridery a zapsal druhé čisté konto v sezoně.

Sestavy z minulého utkání

Růžička – Pyrochta, Bernad, Čech, Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Jánošík – Skalický, Roman, Lantoši – Dvořáček, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Malát, Závora – Šmerha, Pitule, Stránský.