Preview k zápasu
so 6.1.2024 | Jan Hirsch

Další zápas! Hradec si podruhé za týden zahraje proti Kladnu

S Kladnem se naposledy Východočeši setkali ve středu, mají na něj tak velmi čerstvé vzpomínky. Na domácí půdě jej tehdy díky gólově početné první třetině přemohli 4:2. Tentokrát si roli hostitele střihnou Rytíři, velkou výhodou to pro ně však není, jsou totiž zdaleka nejhorším týmem, co se domácích zápasů týče. Navíc od návratu Středočechů do extraligy v roce 2019 vyhráli Lvi sedm z devíti utkání hraných na ledě ČEZ Stadionu. Tuto statistiku budou chtít potvrdit od nedělních 17:00.

„Cítím se dobře, jen bych potřeboval dávat víc gólů.“

#92 David Šťastný (o výkonnostním zlepšení)

I přes prohru s Vary se tým, včetně Davida Šťastného, nemá zač stydět, jelikož odvedl dobrou práci. Soupeře přehrával, tlačil, jenže narážel na výborného Dominika Frodla. „Herní výkon byl lepší oproti minulým zápasům. Ve druhé třetině jsme sice na pět minut vypadli, ale jinak vidím zlepšení,“ říká hradecká dvaadevadesátka. Sám útočník se do zápasu zapsal v podobě proměněného nájezdu v páté sérii, kterým vrátil Mountfield zpět do hry. „Já jsem ani nevěděl, že musím proměnit, ale věřil jsem si, jinak bych ho nejel. Trenér se mě zeptal, jestli se na to cítím, jestli jsem v pohodě a já jsem řekl, že jo. Sice jsem dal gól, ale ke dvěma bodům nám to bohužel nepomohlo,“ lituje člen elitní formace Východočechů.

V prvním útoku, ve kterém naskakuje po boku Giorgia Estephana a Patrika Miškáře, se Davidu Šťastnému začalo dařit a za posledních deset utkání zaznamenal sedm kanadských bodů. „Musím říct, že si docela rozumíme, jsme všichni šikovní a silní na puku, takže si dokážeme vyhovět. Jen musíme začít využívat více šancí, které si vytvoříme,“ přemítá třicetiletý forvard. I on na sobě pozoruje progres. „Se začátkem sezony se to nedá srovnávat, to nebylo ono. Pak jsem se začal výkonnostně zvedat. Cítím se dobře, jen bych potřeboval dávat víc gólů. Pořád je ale co zlepšovat a věřím, že do nejdůležitější fáze ročníku budu v ideálním stavu,“ nechává se slyšet 187 centimetrů vysoké křídlo.

Velký úspěch získali v tomto týdnu čeští junioři, kteří zvítězili na mistrovství světa v zápase o bronz proti Finům. Jak tuto událost vnímá rodák z Přerova? „Když jsem se naposledy díval, bylo to 2:1 pro Finy, pak jsem se dozvěděl, že naši dokázali otočit, za což jim moc gratuluju a moc jim to přeju. Nějaké zápasy jsem viděl a hráli moc dobře. Určitě si to zaslouží a je super pro celý český hokej, že potvrdili loňské mistrovství další medailí,“ raduje se hráč, který před Mountfieldem působil v Mladé Boleslavi. Teď se ale musí připravit na Kladno, se kterým se utká podruhé během jediného týdne. „Když hráli v Hradci tak jsme viděli, jak jsou brusliví, hodně hrají osobní souboje, a navíc hrají doma, což jim vyhovuje. Budou agresivní, budou forčekovat a budou bruslit,“ komentuje na závěr soupeřovu hru David Šťastný.

EduardsTralmaks
Forvard původem z Lotyšska začínal s hokejem v Rize, už v sedmnácti letech se ale přesunul za oceán, kde se ho ujala organizace Providence Bruins, hrající AHL. Po třech sezonách za Bruins se upsal Kladnu, a hned se stal oporou týmu, má na kontě čtrnáct gólů a osm asistencí.

Kladno prohrálo třikrát v řadě

Na závěr minulého roku hostili svěřenci Otakara Vejvody brněnskou Kometu, proti které i přes vedení 3:1 nakonec padli 4:5 po prodloužení. Na úvod toho nového pak vyrazili pod Bílou věž, kde také utržili porážku, tentokrát poměrem 2:4. Ani v pátek proti Plzni neprolomili sérii proher. Po první třetině sice vedli 2:1, v obou následujících však dostali po třech gólech a ze západu Čech si vezli debakl 2:7. Středočechům se tak čím dál rychleji vzdalují pozice zajišťující postup do předkola a jsou předposlední, na dvanácté Vítkovice ztrácejí už osm bodů, ostravský celek má navíc jeden zápas k dobru. Na poslední Boleslav má šestinásobný mistr náskok pouhých tří bodů, takže i přes dvě utkání navíc se musí často ohlížet.

Už před třemi dny, když se Lvi s Rytíři utkali naposled, platilo, že má Kladno nejvíce obdržených gólů z celé ligy a výprask od Škodovky tuto statistiku ještě prohloubil. Momentálně inkasovali Středočeši 118x, druhý nejhorší Liberec má v této kolonce o deset gólů méně. Status nejhoršího klubu májí také v domácích zápasech. Ze 14 utkáních, které odehráli na svém ČEZ Stadionu vytěžili jen 12 bodů, tříbodovou výhru zažili před svými fanoušky pouze dvakrát. Co však mančaftu kolem kapitána Smoleňáka jde, jsou přesilové hry. Využili 20,47 % početních výhod, jen čtyři týmy mají lepší power-play. V opačných herních situacích už to není tak zářné, sedmatřicet obdržených gólů v oslabení je řadí na poslední místo. To je však podtrženo faktem, že jsou Kladenští nejtrestanějším týmem soutěže.

V reakci na zranění Adama Brízgaly se vedení středočeského klubu rozhodlo pro angažování nového gólmana. Nakonec se jím stal Július Hudáček. Pod nátlakem s ním Kladno rozvázalo kontrakt už po dvou dnech, a tak aktuálně musí Kladno spoléhat zejména na zkušeného Landona Bowa, který má letos 86,92% úspěšnost a průměr zhruba čtyři góly na zápas. Velmi se daří Jiřímu Ticháčkovi (7+22), který je nejproduktivnějším obráncem soutěže. Proti Hradci je často při chuti Eduard Tralmaks, ten totiž tři ze svých čtrnácti gólů vsítil právě do branky Východočechů. Za zmínku stojí také výkony Radka Smoleňáka, který od svého odchodu z Hradce zapsal 12 branek a 4 asistence.

Sestavy z minulého utkání

Bow – Hejda, Ticháček, Martenet, Veber, Slováček – Babka, Tralmaks, Klepiš – Kusý, Jarůšek, Pytlík – Jágr, M. Procházka, Melka – Smoleňák, Sideroff, Vimmer – Bláha.