Preview k zápasu
čt 12.10.2023 | Jan Hirsch, Daniel Krátký

Série venkovních duelů začíná! Mountfield razí směr Olomouc

V prvním letošním derby proti Pardubicím Lvi i přes dvě využité přesilové hry neuspěli a na domácí půdě podlehli 2:4. Zpátky na vítěznou vlnu se pokusí naskočit proti Kohoutům, kterým letos start extraligy příliš nevychází, zvítězit se jim podařilo jen třikrát a pohybují se ve spodních patrech tabulky. Zda využijí svěřenci Tomáše Martince svou šanci na nápravu se fanoušci Mountfieldu dozví v pátek, zápas 10. kola odstartuje v 18:00 na olomouckém ledě.

„Je jedno, jestli hrajeme doma nebo venku. Pořád musíme makat na 100 %.“

#71 Matěj Chalupa (o sérii venkovních duelů)

Hradečtí v posledním zápase sice padli v derby s pardubickým Dynamem, přesto však hlavním tématem víkendu musí být jméno mladičkého Adama Novotného. Patnáctiletý útočník se totiž stal nejmladším střelcem v historii extraligy. A to po boku Matěje Chalupy. „Jako že bych v roli mentora? Tak to si úplně nemyslím!“ zasměje se pětadvacetiletý útočník. „Adam je talentovaný hráč, na Kladně to předvedl. S Pardubicemi už tolik prostoru neměl, ale ukázal, že to v něm je. Určitě to může někam dotáhnout,“ dodává.

Punc výjimečnosti dodává kousku Adama Novotného to, že se stal úplně prvním hráčem v historii extraligy od roku 1938, který vstřelil v patnácti letech gól. „Je to určitě výjimečné. Já v patnácti ještě nevěděl, jestli budu pokračovat s hokejem. Musí ho to bavit,“ glosuje Matěj Chalupa. V derby třeba došlo na situaci, kdy patnáctiletý útočník schytal čistý ale velmi tvrdý hit od Ondřeje Vály. A mstít pak šel svého spoluhráče i Matěj Chalupa. „Je mu pořád jenom patnáct. Koukal jsem na to i zpětně, hit byl sice čistý, ale ruce nahoře trošku byly. Jel jsem tam s tím, že ho pojedu trochu umravnit,“ říká o menší potyčce s Ondřejem Válou.

Po týdenní pauze čeká hokejisty Mountfieldu další bitva v rámci extraligového kolotoče. Lvi razí na led olomouckých Kohoutů, kde je čeká velká zima, bouřlivá atmosféra a nepříjemný soupeř. To ale Matěj Chalupa dobře ví. „Zimák je trochu starší, je tam zima, hlasitá atmosféra a celkově je tam takové nepříjemné. Moc se tam netěším,“ přiznává hradecký útočník. Bitvou na Hané začne pro Mountfield třízápasové šňůra venkovních zápasů. „To nevadí, je jedno, jestli hrajeme doma nebo venku. Pořád musíme makat na 100 % a snažit se vyhrávat,“ říká Matěj Chalupa s vědomím, že se jeho týmu ostatně daří více na venkovních ledech.

DaliborŘezníček
Zlínský odchovanec, který svému mateřskému klubu zůstal věrný až do sezony 2021/22, se přesunul jen o kousek na severozápad do Olomouce. V první sezoně zapsal devět bodů, ve druhé tři, letos má ale našlápnuto na osobní rekord, jelikož jen za devět zápasů nasbíral pět kanadských bodů.

Olomouci start sezony příliš nevychází

Hanáci se už dlouho pohybují v extraligovém průměru, nejinak tomu bylo v minulé sezoně, kde základní část ukončili na osmé pozici. Úspěšně zabojovali v předkole proti Karlovým Varům, štěstí jim však dál nepřálo a ve čtvrtfinálové fázi je silné Dynamo smetlo 0:4 na zápasy. V novém ročníku se Olomoučtí pokusí toto umístění vylepšit, chybí jim však Jan Káňa, který se po šesti letech, 237 zápasech a 128 kanadských bodech přesunul z Olomouce na sever, obléká totiž dres Vítkovic. Rozloučili se také výrazné osobnosti jako Rostislav Olesz a gólman Jan Lukáš, který odešel do Finska.

Spokojeni můžou Hanáci na startu sezony být s výkony slovinského forvarda Roka Macuha, který olomoucký dres oblékal i v mládežnických kategoriích. Poslední roky trávil v prvoligových týmech, zdá se však, že již dozrál do extraligového hokeje a po devíti startech zapsal dva góly a pět asistencí. Daří se taky defenzivnímu bekovi Daliboru Řezníčkovi, který letos netradičně ukazuje i své útočné umění a má na kontě tři góly a dvě asistence, což z něj činí desátého nejproduktivnějšího obránce soutěže.

Začátek ročníku ale moravskému klubu až tak nevychází, porazit se mu povedlo jen Kladno (1:0), Energii (4:3) a Plzeň (3:2), k čemuž připsal ještě dva body po prohraných prodlouženích s Vítkovicemi a naposledy v derby s Kometou. Ze zbylých čtyř utkání ale tým z města tvarůžků vyšel naprázdno, a je tak s jedenácti body na desáté pozici. Zlepšit si místo v tabulce se pokusí proti Mountfieldu, ten je ale z pohledu Olomouce velmi nepříjemný soupeř, se kterým má za poslední dvě sezony bilanci dvou výher a šesti proher.

Sestavy z minulého utkání

Konrád – Ondrušek, Řezníček, Sirota, Rutar, Švrček, Škůrek, Černý – Navrátil, Knotek, Bambula – Chmielewski, Macuh, Klimek – Kusko, Musil, Orsava – Kunc, Anděl, Kucsera.