Preview k zápasu
po 22.1.2024 | Eva Šafranková

V lednu naposledy doma! Hradec se střetne s Vítkovicemi

Hradečtí si v neděli připsali dva body za výhru 3:2 v nastaveném čase na plzeňském ledě, a tak bodovali posedmé z posledních osmi zápasů. Extraligový kolotoč nezpomaluje, další příležitost na prodloužení této série má Mountfield hned v úterý, kdy pod Bílou věž přijedou Vítkovice. Na tohoto soupeře Lvi umí, v probíhajícím ročníku ho totiž pokaždé porazili. Poslední lednové utkání v ČPP Aréně a zároveň třetí repríza semifinále startuje v 18:00.

DominikLakatoš
Šestadvacetiletý útočník začínal s hokejem v Kolíně. Hokejové mládí ale strávil v Liberci, několik zápasů odehrál i za zlínské Berany, ale od sezony 2019/20 se stal stabilním hráčem Vítkovic. Na malou chvíli okusil také finskou Liigu, poté se však vrátil zpět do Ridery, kde působí až dodnes. Doposud zaznamenal čtyřiadvacet kanadských bodů, a proto vévodí týmové produktivitě. S deseti góly je dokonce nejlepším střelcem Ostravanů.

Ostravané se stále drží ve spodních patrech tabulky

Vítkovicím se, i přes změnu na pozici hlavního trenéra, kterým se na konci října stal Pavel Trnka, příliš nedaří. Stále tak obývají spíše spodní místa tabulky, aktuálně jim se 42 body náleží 12. pozice, která ještě zajišťuje postup do předkola play-off. Nejhorší období zažily v listopadu, kdy ani jednou nezaznamenaly vítězství, ale podařilo se jim ze sedmi duelů získat alespoň tři body. Naopak nejvíce se Ostravanům dařilo v následujícím kalendářním měsíci, kdy se radovali čtyřikrát v řadě. V novém roce mají zatím bilanci čtyř proher a tří výher. Minulý týden schytali debakl od brněnské Komety 1:7, poté si však sami zastříleli, když si vyšlápli na čtvrtý Litvínov 5:1. Mezitím ještě Ridera bojovala v CHL. Ačkoliv se jí ve druhém klání podařilo přetlačit Skellefteu 2:1, na postup do finále to nestačilo. Švédský tým měl v součtu o jeden gól více, poprvé totiž zvítězil 4:2.

Slezané se trápí s produktivitou. Dokázali totiž vstřelit 85 branek, hůře je na tom pouze Mladá Boleslav. Naopak se ale mohou spolehnout na silnou defenzivu, spolu s Pardubicemi, Spartou a Třinci patří k celkům, které inkasovaly méně než 100 gólů. Výborná obrana je potřeba také v početních nevýhodách, jejichž úspěšnost ubránění mají Vítkovice sice sedmou nejhorší, avšak soupeři v nich dovolily skórovat jen jedenadvacetkrát, což je druhé nejmenší číslo. Navíc oslabení nemusejí čelit tak často, protože jsou nejméně vylučované, na kontě mají 266 trestných minut. V Radegast indexu svěřenci Pavla Trnky tolik nevynikají, v celkovém součtu jim náleží desátá příčka, ale v jedné z jeho částí jsou nejlepší – jako mužstvo zblokovali nejvíce střel (613).

Nejproduktivnějším hráčem Ridery je její kapitán Dominik Lakatoš (10+14), jenž na bránu soupeře vyslal 129 pokusů, což je čtvrtý nejlepší počin v rámci extraligy. Zároveň je však hráčem, který byl nejvíce potrestán. Druhým nejlepším střelcem je pak s devíti trefami Lotyš Roberts Bukarts, jehož spoluhráčem se stal jeho mladší bratr Rihards Bukarts, nejnovější posila týmu z východu republiky. Po odchodu Petera Muellera je nejvytěžovanějším ostravským hokejistou bývalý hráč Českých Budějovic Stuart Thomas Percy. V průměru dostává přes dvacet minut na zápas. Na buly se nejvíce daří čtvrtému nejlepšímu střelci Vítkovic s americkou národností Peterovi Kriegerovi, jehož úspěšnost vyhraných vhazování se pohybuje lehce nad 52 %, a to ho řadí na deváté místo v celé soutěži. Prostor mezi třemi tyčemi o něco více střeží Lukáš Klimeš (23 zápasů, úspěšnost 92,83 %, průměr 2,22), který je se svou úspěšností druhým nejlepším brankářem v lize. Příležitost ale také dostává ex-hradecký Matěj Machovský (17 zápasů, úspěšnost 89,98 %, průměr 3,32).

Praktické informace pro fanoušky

  • Skóruj pro: Již od startu prosince běží osmý ročník projektu Skóruj pro…, díky kterému každý gól Mountfieldu HK pomáhá dětem, které pomoc skutečně potřebují. Získejte gólový puk a podpořte dobrou věc. V prosinci klub pomáhal malému Jonatánkovi, podpora bude pokračovat i v úvodním měsíci roku 2024.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun ve stánku za pokladnami a ve fanshopu. V nové lednové verzi naleznete představení soupeřů, zajímavý rozhovor s Davidem Šťastným, informace z Kolína od Kryštofa Langa, příběh vedoucího mužstva Ladislava Součka, plakát Aleše Jergla a hromadu dalších zajímavých informací. Zkrátka všechno, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže!

Sestavy z minulého utkání