Preview k zápasu
čt 7.12.2023 | Šimon Zemánek

Po třech mačích doma opět na výjezd. Lvi se střetnou s Riderou

Hradec po domácí třízápasové sérii zakončené prohrou s Plzní 1:2 po nájezdech čeká opět venkovní duel, tentokrát na půdě Vítkovic. Ty zatím nezažívají příliš povedenou sezonu, avšak se začínají zvedat, naposledy v lize porazily Litvínov 6:2. Který tým bude v repríze letošního semifinále play-off úspěšnější? Klání v OSTRAVAR Aréně startuje v pátečních 17:30.

Po náročnějším období, ve kterém hokejisté Mountfieldu odehráli na domácím ledě zápasy v úterý, ve čtvrtek a v neděli, následovala menší pauza od zápasu. A tak měli svěřenci Tomáše Martince možnost potrénovat a trochu odfrknout. Ale opravdu jen trochu, ví Patrik Marcel. „Volné byly jen dva dny, zbytek týdne jsme kvalitně potrénovali a připravili se na zápas ve Vítkovicích,“ prozrazuje řízný hradecký zadák.

Do tréninku se během týdne zapojila také nová finská akvizice mezi tyče – brankář Eetu Laurikainen. Zatím se s novým prostředím sžívá a poznává nové spoluhráče. „Těžko hodnotit, jaký bude takhle po dvou dnech. V kabině jsme ho ale hezky přivítali. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ říká s úsměvem Patrik Marcel. I jeho čeká v pátek cesta do Ostravy, kam poprvé od posledního semifinále Lvi zavítají.

Na napínavou sérii, která nabídla mnoho emocí a také postup Hradce Králové do extraligového finále vzpomíná rád i Patrik Marcel. Po příjezdu do Ostravar Arény pak na hráče dýchnou klíčové okamžiky loňské sezony možná ještě o to více. „Vzpomínky se určitě promítnou, jsou taky moc hezké. My ale musíme koukat dopředu. Jedeme si pro tři body,“ uzavírá myšlenky na loňskou sezonu Patrik Marcel. Vítkovice v novém ročníku úplně nezáří, nicméně proti Hradci budou chtít navázat na poslední povedený extraligový výkon s Litvínovem. „My jim takovou šanci ale dát rozhodně nechceme,“ uzavírá Patrik Marcel.

MarcelBarinka
Odchovanec Opavy se po štaci ve Spartě v juniorských letech vydal do kanadské juniorky QMJHL, odkud po dvou ročnících zamířil do DEL. Zde strávil necelé tři roky, po kterých se nedávno vrátil zpět do Česka. Za Rideru stihl 22letý centr odehrát už šest extraligových duelů, v nichž zapsal pět bodů.

Ridera pod novým vedením usiluje o vzestup

Po předchozím utkání mezi oběma týmy hraném 22. října, které vyhráli Lvi 2:0, na post hlavního kouče rezignoval Miloš Holaň. Jeho pozici zaujal štáb vedený Pavlem Trnkou, avšak Ostravanům se stále nedaří dostat ze spodních pater tabulky. Od té doby v rámci extraligy odehráli deset duelů, z čehož vyhráli pouze dva, a tak jim v pořadí patří 12. příčka. Nedávné období se však neslo ve znamení zlepšení, Ridera pořádně potrápila první dva celky soutěže – Dynamo se Spartou. Naposledy si navíc zažila letošní gólové maximum při výhře 6:2 nad čtvrtou Vervou. Moravané se účastní také CHL, kde po postupu přes finské Lahti v úterý prohráli úvodní čtvrtfinálový mač na ledě švýcarského Rapperswilu 1:2.

Čtvrtý mančaft posledních vyřazovacích bojů nejvyšší domácí soutěže se v tomto ročníku může spolehnout na početní převahy. V procentuálním využití přesilovek, v nichž vsítil už 20 branek (5. příčka), mu náleží bronzová pozice (24,39 %). Vítkovice si zatím zakládají také na disciplinovanosti, jsou totiž druhým nejméně vylučovaným mužstvem extraligy. Ve většině aspektů hry však zatím Ostravané zůstávají za očekáváním. S 54 zářezy mají třetí nejhorší ofenzivu soutěže, o moc lépe se jim nevede ani v obranné činnosti, inkasovali už 72 branek (10. místo). Zlepšení je určitě na místě také ve statistice bojovnosti (11. příčka).

Lídrem kanadského bodování je kapitán Dominik Lakatoš (9+8), na paty mu šlape kanadský obránce, s průměrným časem na ledě bezmála 21 a půl minuty – nejvytěžovanější hráč týmu, Stuart Percy (3+13). Třetí v tabulce produktivity je Peter Mueller, ten však už další body za Rideru nepřidá, nedávno totiž zažádal o odchod z klubu, jeho novým zaměstnavatelem by měla být švýcarská Ambrì-Piotta. Největším bojovníkem podle Radegast indexu je nejen ofenzivní obránce Willie Raskob, těsně druhý je zadák Mario Grman. Brankoviště Moravanů rovnoměrně hájí dvojice – Lukáš Klimeš (úspěšnost zákroků 91,45 %, 2,67 gólu na zápas) a hradeckým příznivcům velmi dobře známý Matěj Machovský (úspěšnost zásahů 89,74 %, 3,22 branek na utkání).

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Percy, Raskob, J. Mikuš, Grman, Auvitu, L. Kovář, R. Jeřábek – M. Kalus, Dej, Lakatoš – Fridrich, Barinka, Zdráhal – Bukarts, Krieger, Dočekal – Peterek, Přibyl, Doležal.