Preview k zápasu
po 18.1.2021 | Adam Kodet

Nepříjemný sok na obzoru. Potvrdí Lvi proti Boleslavi body z Brna?

Hradečtí hokejisté v posledních dnech střídají výhry a porážky s železnou pravidelností, naposledy zapsali dva triumfy po sobě na přelomu roku. A ani v rámci celé sezóny se jim to mockrát nepovedlo. Po takticky vyzrálém výkonu v Brně mají další šanci na započnutí vítězné šňůry doma proti Mladé Boleslavi. Ta se po celou sezónu vyskytuje na čele tabulky a drží krok s favority. Navíc Hradec Bruslařům podlehl pětkrát v řadě. Přeruší tuhle černou sérii? Duel startuje v 17:00.

„Snad sérii ukončíme a přidáme pár výher za sebou, což nám pomůže psychicky.“

#42 Petr Koukal (o šňůře proher proti Mladé Boleslavi)

Znovu jako elitní centr vedl Mountfield do zápasu proti Brnu Petr Koukal, který byl s výkonem Lvů pochopitelně spokojen. „Řekl bych, že v poslední době hrajeme slušný hokej. Jeli jsme tam bodovat a vyhrát, takže z tohoto pohledu panuje spokojenost. Sice ne o hodně, ale myslím, že jsme byli lepší. Bojovali jsme, měli jsme lepší pohyb a Kometu moc nepouštěli do šancí. Co měli, to Luky pochytal, takže koncentrovaný výkon od všech,“ vrací se k nedělnímu duelu a výkonu Štěpána Lukeše nejzkušenější člen týmu.

Hradec zvládl utkání perfektně i po taktické stránce a závěr si zkušeně pohlídal. „Nepustili jsme je do přesilovek a pokud ano, tak jsme je dobře ubránili. Konec jsme zvládli na nás až nebývale dobře, takže jsme spokojení,“ pochvaluje si majitel více než 800 extraligových startů. Navíc Lvi ukončili další bodovou sérii soupeře a na to můžou navázat proti Boleslavi, se kterou prohráli pětkrát po sobě. „Já to neřeším, na každý zápas se připravuju s tím, že ho chci vyhrát. Snad tu sérii ukončíme, potvrdíme body z Brna a přidáme zase pár výher za sebou, což nám pomůže psychicky,“ přeje si i reprezentací protřelý střední útočník.

Mladá Boleslav se stejně jako loni drží v tabulce nahoře a podává velmi konzistentní výkony. Co je hlavní silou Středočechů? „Jsou to dobří bruslaři, hrají nepříjemný, jednoduchý hokej a hodně napadají. Asi si to u nich sedlo, jsou už déle pospolu a když tým vyhraje pár zápasů, tak mu naroste sebevědomí, což dělá největší rozdíly. Bruslit a hrát do těla umí každý, takže pak už rozhodují maličkosti. A když se daří, tak se vám pak daří zápasy překlápět na svou stranu,“ vyjadřuje se směrem k úternímu soupeři Petr Koukal.

MartinPláněk
Martin Pláněk je hradeckým fanouškům dobře známý. Však v dresu Mountfieldu odehrál 279 zápasů, nejvíc z beků a druhý nejvyšší počet celkem.

Bruslaři útočí na nejvyšší příčky

Po loňském čtvrtém místě, historickém úspěchu Mladé Boleslavi, letos míří Středočeši ještě výše, možná navzdory všem předpokladům. Jejich kompaktní tým drží krok s největšími aspiranty na titul a je bez problémů zakotvený v první čtyřce zajišťující přímý postup do play off. Minulý víkend ale Bruslaři přeci jen zaškobrtli a jak Pardubice, tak Litvínov jim otupily hrany. Verva dokonce přetlačila svého soupeře právě v Boleslavi a odvezla si tři body, což se předtím povedlo jen dvěma týmům. A Středočeši taky teprve podruhé v sezóně prohráli dvakrát po sobě.

Jinak ale hráči z města automobilů dominují lize hned v několika ohledech. Disponují třetí nejlepší ofenzívou (109) a druhou nejlepší obranou (78), ze čtyř případů ani jednou neprohráli v nájezdech a na svou branku propustí druhý nejmenší počet střel. A když po dvou třetinách vedli, vždycky pak zápas dotáhli do vítězného konce. Naopak hra v nevyrovnaném počtu hráčů na ledě Bruslařům příliš nesvědčí. V bránění oslabení jim patří až desátá pozice (82 %), ve využívání přesilovek jsou dokonce až předposlední (12,24 %), jen setinu procenta před Olomoucí.

Svou životní sezónu a pohádku prožívá David Šťastný. Ve své třetí sezóně v Boleslavi má na kontě už teď kariérní maximum jak v gólech (17), tak v bodech (33). Síla týmu je také ve vyrovnanosti a konzistenci výkonů jednotlivých formací. Lajna Kousal-Najman-Flynn spolu hraje už léta, nastupuje jako třetí v pořadí, ale je neuvěřitelně platná. Dohromady nastřádali tři mladíci 51 bodů a třeba Oscar Flynn je s deseti góly druhým nejlepším střelcem týmu. V obraně táhne produktivitu veterán Martin Ševc s 19 body, jenž je zároveň nejtrestanějším hráčem ligy. Radegast indexu tradičně dominuje defenzivní štít Martin Pláněk, z vyrovnané dvojice gólmanů má lehce navrch Jan Růžička s úspěšností 91,23 %.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Hrbas, Ševc, Moravec, Pláněk, Klikorka, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil, Claireaux – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Alderson – Kotala.