Preview k zápasu
so 14.10.2023 | Tomáš Prodělal

Na konci týdne znovu ven! Lvi v metropoli vyzvou Spartu

Začátek října se pro svěřence Tomáše Martince nese především ve znamení venkovních zápasů. Dvoubodovou výhrou v Olomouci totiž Lvi načali tři venkovní bitvy po sobě. Už v neděli totiž vyráží do O2 areny, kde změří síly se Spartou. Dojde v Libni k bodové krádeži? Utkání začíná v 16:00.

„Bude to stoprocentně těžké utkání s velice nepříjemným soupeřem.

#19 Tomáš Pavelka (o zápase se Spartou)

Hradečtí měli ze začátku sezony problém se vstupy do zápasů, které se jim nedařily. V Olomouci to však bylo jiné. Mountfield na soupeře vlétl a dostal se do vedení. Co o úvodu řekl Tomáš Pavelka? „Po delší době jsme začali tak, jak jsme chtěli,“ je spokojena letní posila Východočechů. Lvi však za Konráda dotlačili jediný puk a s Morou to byla zase jednou bitva. „Byl to velmi vyrovnaný zápas, oba gólmani chytali skvěle. Myslím, že jsme měli spoustu šancí, abychom vyhráli za tři body, ale neprosadili jsme se v předbrankových prostorech, neproměnili jsme přesilovky,“ mrzí beka s finskými zkušenostmi.

Nakonec tak rozhodovaly až nájezdy. K jednomu z nich se rozjel také netypicky obránce Tomáš Pavelka. A byl úspěšný. „Možná jsem jel nájezd proto, že když jsme se v nich naposledy neprosadili., tak chtěl trenér asi zkusit někoho jiného. Těsně před nájezdem jsem se bavil s Robertem Horynou a ten mi řekl, co by udělal on. Já jsem to zkusil, otevřel se prostor a dal jsem gól tak, jak mi poradil,“ glosuje ostravský rodák. Hradečtí se mohou pochlubit jedním paradoxem. Zatímco doma se jim moc nedaří, venku získali spolu s Pardubicemi nejvíce bodů. „Kéž bychom byli nejlepší tým ligy i doma… Nevím, co je klíčem. Rádi bychom brali body úplně všude, ale za tuto statistiku můžeme být rádi,“ říká hradecký obránce, který vyrazí na led svého bývalého zaměstnavatele – Sparty.

Pražané mají stejně jako každý rok jen ty nejvyšší ambice, čemuž odpovídá také velké množství zajímavých jmen na soupisce. „Sparta má nabitý kádr. Bude se hrát v O2 aréně, takže přijde spousta lidí. Věřím, že bude dobrá atmosféra. Mají spoustu kvalitních hráčů a dobrý herní systém. Bude to stoprocentně těžké utkání s velice nepříjemným soupeřem,“ je si vědom obránce s číslem 19. On sám rudý dres přestal oblékat teprve před začátkem minulé sezony. „Bude to pro mě speciální. Znám tam spoustu kluků, strávil jsem tam nějaký čas, ale nemohu se na to takhle koukat, protože pak je člověk zbytečně přemotivovaný. Musím se připravit jako na každý jiný zápas,“ uzavírá "Pačes" před duelem na Spartě.

FilipChlapík
Slávistický odchovanec se už v sedmnácti vydal na zkušenou za moře, kde se propracoval až do týmu Ottawy. Za Senators odehrál 57 duelů a zaznamenal 11 bodů. Poté se však následně rozhodl pro comeback do Sparty, ve které zářil. Před loňskou sezonou kývl na nabídku Ambri-Piotta, ze Švýcarska se však po roce znovu vrátil do Prahy.

Sparta – nové vedení, stejné cíle

Tým původem z Holešovic má každoročně jen ty nejvyšší cíle, a tak, když mu vloni skončila sezona už ve čtvrtfinále, přišly u Pražanů změny ve všech možných patrech. Skončila ředitelka Barbora Snopková Haberová a na její místo usedlo tříčlenné představenstvo. Změny se udály také na trenérské lavičce. Dosavadní hlavní kouč Miloslav Hořava se přesunul na pozici asistenta nově příchozího Pavla Grosse. Zkušený stratég se do své domoviny vrátil po dlouhých letech v Německu. Vedení se také definitivně rozloučilo hned se dvanácti hráči. Skončila dlouholetá opora zadních řad Adam Polášek spolu s parťákem Martinem Jandusem, který přijal výzvu ve Finsku. V útočných řadách dal sbohem David Tomášek, jenž už září ve Färjestadu. V sestavě už nenajdeme ani švédské bratry Thorellovi, ti se vrátili zpět do země tří korunek.

Novému vedení se však také podařilo ulovit spoustu velkých ryb, které mají dohromady solidní sbírku reprezentačních startů. Začněme Filipem Chlapíkem. Bývalý hráč Ottawy se po roční anabázi v Ambri-Piotta vrátil zpět do klubu, ve kterém si získal srdce nejednoho fanouška. Obranné řady rozšířil Vojtěch Mozík, jenž bude moci předávat mnoho zahraničních zkušeností. Trojlístek, který ví, jaké je oblékat národní dres, uzavírá Ondřej Najman. Bývalý bruslař následoval kroky svého parťáka Pavla Kousala, ten do hlavního města zamířil už v lednu. Ze zahraničních hráčů lze jmenovat, Litvínovským dobře známého, Aarona Irvinga. O oživení produktivity by se měli nově starat rovněž Jani Lajunen a Josh Kestner.

Pražané nastoupili do celkem sedmi přípravných soubojů a prohráli jen jednou, když v generálce dostali varování 1:5 od Bílých Tygrů. Do začátku Tipsport extraligy už ale Sparta naskočila opět ve vynikající formě. Celek z Libně odcházel jako vítěz z prvních šesti zápasů, během kterých si poradil třeba s ambiciózními Pardubicemi nebo svým loňským katem z Třince. Od domácí porážky s Kometou 0:2 už to ale tak skvělé není. V současnosti mají hokejisté z metropole v zádech tři porážky ze čtyř utkání. Ta poslední jim byla uštědřena v pátek v Litvínově, kde Verva ztrestala velká množství hostujících vyloučení a svěřenci Pavla Grosse padli 2:4. Další bitvou svedou Sparťané v neděli s Hradcem.

Sestavy z minulého utkání

J. Kovář – Irving, Kempný, Mozík, Krejčík, Moravčík, Němeček, Mikliš – Kestner, Horák, P. Kousal – Řepík, O. Najman, Forman – Hauser, Lajunen, Buchtele – D. Vitouch, M. Vitouch, Konečný.