Preview k zápasu
čt 24.8.2023 | Dominik Jarka

Lvi vyzvou švýcarského mistra, poprvé se střetnou s Ženevou

Středeční prohru 2:5 s Zugem budou muset Lvi hodit rychle za hlavu, necelých čtyřiadvacet hodin po finální siréně je čeká možná ještě silnější švýcarský celek, aktuální mistr NL – Ženeva. Ta vyhrála titul poprvé ve své historii po těžko uvěřitelných 118 letech a ve svém třetím přípravném utkání se chce zocelit na jeho obhajobu. Přátelské utkání v Sursee, které se odehraje mimo Lehner Cup, startuje i s hvězdným útočníkem soupeře Valtterim Filppulou v 19:00.

„Čeká nás další velmi kvalitní tým. Musíme hrát více zodpovědně.“

#69 Marek Zachar (o duelu se švýcarským mistrem)

Hradečtí Lvi nezačali své působení na švýcarském turnaji úplně ideálně, možná byla znát dlouhá cesta autobusem. Ale postupně se Východočeši začali dostávat do šancí a technický výkon se začal zlepšovat. Jak viděl vstup do utkání Marek Zachar, člen čtvrtého útoku? „První třetinu jsme měli těžké nohy a díky tomu horší pohyb, ale během zápasu jsme se do toho dostali,“ komentuje rychlonohý forvard. A zlepšená hra taky přinesla své ovoce, když se prosadil Jan Eberle, načež ale ještě před první sirénou odpověděl Zug a do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

Hokejisty Zugu vstřelená branka nabudila a do prostřední části vstoupili velkým tlakem, ze kterého po dvou minutách vytěžili i vstřelenou branku. To ovšem Švýcarům nestačilo. Kvůli dvěma hradeckým vyloučením v krátkém čase se situace ještě zhoršila, Zug totiž v krátkém čase odskočil v početních převahách už na 4:1. „Bohužel přesilovky rozhodly zápas, mají je opravdu výborné. Puk létal z hole na hůl a hned nato přišla přesná střela. Museli jsme si poté dávat pozor, abychom se do dalších oslabení nedostávali,“ sděluje hráč s číslem 69, který právě v oslabeních velmi často nastupoval. A tak sílu soupeře rychle poznal.

Oba týmy přidaly do finální sirény po jedné brance a utkání tak skončilo vítězstvím 5:2 pro Zug, osud zápasu se ale nepochybně zlomil při nerovném počtu hráčů na ledě. „Myslím, že jsme nebyli horší než soupeř, bohužel nám odskočili při početních výhodách a to rozhodlo zápas,“ myslí si pětadvacetiletý rodák z Frýdlantu. A co si myslí o dalším švýcarském soupeři, tentokrát z Ženevy? „Čeká nás další velmi kvalitní tým. Nesmíme být tolik vylučováni, musíme se více tlačit do brány a celkově hrát zodpovědně,“ je si vědom odchovanec Bílých Tygrů z Liberce. Příprava na další zápas už ale musí být v procesu, s týmem od Ženevského jezera hrají Lvi necelých čtyřiadvacet hodin od posledního odehraného puku. „Je třeba udělat pořádnou regeneraci, protáhnout se a vyběhat se. Základem je se hlavně dobře vyspat,“ uzavírá oblíbený "Zachy".

Historický úspěch i finská legenda

Servette Ženeva je vůbec nejstarším týmem ve švýcarské National League, její založení se datuje až do roku 1905. I když v letech 2013 a 2014 ukořistila Ženeva Spenglerův pohár, na první titul v nejvyšší švýcarské soutěži čekala Ženeva těžko uvěřitelných 118 let, vytouženého zlata se dočkala až po skvělém představení v minulé sezoně. Prvenství v základní části urvali Ženevští dramaticky až v posledním zápase sezony, když zvítězili po čtyřech prohrách v řadě a na poslední chvíli se přehoupli přes silný Biel. Ve čtvrtfinále přejeli 4:2 na zápasy nepříjemné Lugano a do finále si zajistili pozvánku zničením panujícího mistra z Zugu poměrem 4:1. Ve finále pak Eagles zvrátili negativně se vyvíjející stav série, aby jim v sedmém zápasu vystřelil historický titul finský obránce Sami Vatanen!

ValtteriFilppula
Finského forvarda draftoval na začátku tisíciletí Detroit, kde v roce 2008 po boku Dominika Haška získal vytoužený Stanley Cup. Při úspěšné kariéře v NHL vystřídal tři týmy, celkově odehrál přes tisíc zápasů a získal 530 kanadských bodů.

Po úspěšné sezoně došlo k určitým otřesům na soupisce, své odchody ale dokázala Ženeva patřičně nahradit. Nejcitelnější ztrátou je bezpochyby odchod švédského forvarda Linuse Omarka, jenž v sezoně nastřádal parádních 68 bodů. Poslední čtyři roky ale každoročně přechází mezi Ženevou a švédskou Luleou a toto léto nebylo výjimkou. Tým opouští také nejproduktivnější bek minulého ročníku, Henrik Tömmernes, jeden z nejlepších švédských beků na posledním MS, si jako další působiště vybral švédskou Frölundu. Nahradit švédské tahouny naopak pomůže od nové sezony finský mistr světa z roku 2022 Sakari Manninen. Ten se vrací do Evropy po ročním působení na farmě Vegas Golden Knights a hodlá v druhém největším městě Švýcarska uplatnit své bohaté zkušenosti. Obranné řady vyztuží zase zkušený švédský defenzivní specialista Theodor Lennström, jenž v minulé sezoně bojoval v dresu Färjestadu.

Nové posily se tak mohou připojit k silnému jádru týmu, který chce opět bojovat o mistrovský titul. Na jednu další sezonu prodloužila smlouvu finská legenda, Valtteri Filppula, jenž byl minulý ročník s 64 kanadskými body hlavní hvězdou Eagles. Vynikající bývalý centr Detroitu či Tampy je jako jediný finský hráč členem slavného Triple Gold Clubu (vítěz Stanley Cupu, zimních olympijských her a mistrovství světa) a po minulé sezoně ve devětatřiceti také čerstvý mistr Švýcarska. Hrozbou pro hradeckou defenzivu bude také 38letý kanadský střelec Daniel Winnik, který v NHL vystřídal osm týmů a odehrál úctyhodných 861 utkání. A velké trable bude chtít hradecké obraně napáchat i dlouhodobý finský reprezentant Teemu Hartikainen, jenž v minulé sezoně rozvlnil síť soupeře hned v 36 případech.

Lehner Cup 2023: hrací systém a kde sledovat

Lehner Cup je tradiční turnaj každoročně konaný v městečku Sursee poblíž Curychu. Letos se jej účastní čtyři týmy, kromě Zugu a Hradce pak Ambri-Piotta a švédská Luleå. Týmy odehrají jenom dvě utkání, s jedním soupeřem se tak neutkají, v případě Lvů je to Luleå. Bodovací systém a hrací doba je stejná jako v běžném hokejovém utkání. Kromě zápasů v rámci turnaje se budou konat ještě dva přípravné zápasy mimo turnaj. V tom prvním bude Hradec 24. srpna hrát se švýcarském mistrem Servette Ženeva, 31. srpna pak bude hrát Davos s Litvínovem.

Přenosy všech utkání budou vysílány na platformě Red Sport, přičemž sledování je zpoplatněno 12,90 franky (tj. zhruba 325 Kč).

Sestavy z minulého utkání

Descloux (Mayer) – Lennström, Karrer, Mauer, Vatanen, Le Coultre, Chanton, Jacquemet – Winnik, Filppula, Miranda, Rod, Manninen, Jooris, Maillard, Richard, Praplan, Vouillamoz, Cavalleri, Guignard, Berthon. .