Preview k zápasu
st 6.9.2023 | Eva Šafranková

Lvi vyráží do Vídně! Poprvé se zde utkají s maďarským Fehérvárem

První zářijové dny jsou již minulostí a Tipsport extraliga je za rohem. Ještě před tím, než to celé vypukne, Mountfield vyrazí do hlavního města Rakouska, kde ho čeká náročný program. Během dvou dnů totiž odehraje dvě poslední přípravná utkání. Vůbec poprvé se Lvi střetnou s maďarským Féhervárem AV19, potom je čeká naopak známý soupeř Vienna Capitals, se kterým poměří síly po dvaadvaceti dnech. Čtvrteční duel proti týmu z Maďarska startuje v 17:00. Streamován však duel proti maďarskému týmu nebude, přenos bude k dispozici až z utkání proti Vídni.

„Hodně se lpí na to, aby se zlepšily přesilovky a oslabení.“

#45 Filip Pavlík (o hlavní náplni tréninků)

Východočeši se představili naposledy doma před ostrým startem sezony minulý pátek, kdy se utkali s Eisbären Berlín. Na první gól se čekalo až do 32. minuty, kdy se prosadil právě Hradec. Tempo duelu obecně určovali domácí, kteří se nakonec radovali z výhry 4:1. Svým způsobem se jednalo o specifický duel, padlo totiž celkem 23 trestů. Díky tomu si tak oba týmy mohly vyzkoušet hru v početní výhodě i nevýhodě. Jak ho zpětně hodnotí Filip Pavlík? „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Určité situace, které jsme trénovali, se tam objevily. Speciální formace měly možnost vyniknout, z přesilovek padly i nějaké góly. Zkusili jsme si taky oslabení, kterých bylo hodně. Byl to pestrý zápas na obou stranách,“ říká hradecký zadák.

Filip Pavlík nastoupil v obranné dvojici spolu s Tomášem Pavelkou, se kterým to v Litvínově dotáhl až k titulu, často navíc tahle dvojka nastupovala i spolu v obraně. „S Pačesem jsme toho v Litvínově docela hodně odehráli. Jsem samozřejmě rád, že tady je. Dlouho jsme se neviděli, takže nám to ze začátku haprovalo. S každým tréninkem se snažíme dostat na stejnou vlnu a do herní pohody, abychom to přenesli i do zápasu,“ říká bek, kterému v Hradci nikdo neřekne jinak než "Kaca".

Nyní však svěřence Tomáše Martince ještě čekají dva přípravné mače, které se během dvou dnů odehrají ve Vídni, což bude možná o něco náročnější. „Připravujeme se na to stejně, už je to zautomatizované. Zápasy jdou často hodně po sobě, takže čas na regeneraci je. Myslím si, že to není nic neobvyklého,“ komentuje následující program rodák z Třebíče. Lvi vůbec poprvé nastoupí proti maďarskému Fehérváru AV19. „Ještě jsme proti nim nehráli. Dá se tak opravdu říct, že nevíme, co čekat. Hrají ale rakouskou ligu, což určitě není špatná soutěž, je to top tým v Maďarsku, takže to bude dobrý zápas,“ uzavírá hráč s číslem 45.

Premiérový soupeř Lvů a vicemistr nejvyšší rakouské soutěže z roku 2022

Maďarský klub byl založen v roce 1960 v Budapešti. Odtud byl však o sedmnáct let později přesunut směr jihozápad do Székesfehérváru, kde sídlí až dodnes. Fehérvár AV19 je součástí win2day ICE Hockey League, nejvyšší rakouské ligy, která byla dříve známá jako EBEL, od sezony 2007/08. Od té doby se osmkrát probojoval do čtvrtfinále, za poslední tři roky se mu to podařilo pokaždé. Nejúspěšnějším ročníkem pro tým z města, kterému se přezdívá "Město králů", byl 2021/22, kdy se ve vyřazovací fázi dostal přes italskou Valpusterii a Villach z Rakouska až do finále. Dojít na úplný vrchol a zvítězit Fehérváru zabránil Salzburk, kterému podlehl 0:4 na zápasy. Naposledy v play-off narazil opět na rakouský celek, proti kterému si však ani jednu výhru nezapsal.

Daniel Leavens
Třicetiletý útočník ze země javorového listu prvních jedenáct let kariéry působil v Kanadě či USA. Poté se rozhodl vydat do Evropy, kde působí až do současnosti. V minulé sezoně si za rakouský Innsbruck připsal neuvěřitelných 56 bodů během 42 duelů.

Mužstvo, které je tvořeno jednou třetinou hokejistů kanadské národnosti, prošlo po skončení loňské sezony několika změnami – přibylo celkem šest nových tváří a zároveň jich osm odešlo. Zřetelnou ztrátou je italsko-kanadský Alex Petan, jenž byl se šestnácti trefami nejlepším střelcem a zároveň s 35 body nejproduktivnějším hráčem. Jednatřicetiletý forvard proti svému bývalému zaměstnavateli určitě v blízké době nastoupí, neboť zamířil do italského týmu HC Pustertal, který rovněž hraje ICEHL. Mezi osm nejlepších v rámci produktivity Fehérváru se ještě řadili Csanád Erdély (7+16), Brett Findlay a Andrew Sarauer (oba shodně 8+10).

Mezi nové akvizice v obraně patří maďarský odchovanec a reprezentant Roland Kiss, Kanaďané Josh Atkison, jenž se po roce vrátil z Německa, a Markus Phillips, kterému se ve finské lize bodově příliš nedařilo – měl pouze čtyři nahrávky za 33 utkání. Útočné řady vyztužili velmi ofenzivní Daniel Leavens, který měl na svém kontě 56 bodů a uzavíral trojici neproduktivnějších mužů za Innsbruck. Přes 50 bodů nasbíral i Pascal Laberge, díky čemuž vévodil týmové statistice Kansas City Mavericks v ECHL v počtu gólů a asistencí. Výraznou posilou celku, který se vyznačuje modrou a bílou jakožto klubovými barvami, je taktéž Tim McGauley (17+30) působící dříve v Německu. Všichni tři mají zkušenosti se severoamerickým hokejem a také se pro ně jedná kromě druhého jmenovaného o páté evropské angažmá za sebou.

Sestavy z minulého utkání

Horváth (Roy) - Stipsicz, Bartalis, Hári, Phillips, Fournier, Atkinson, McGauley, Leavens, Laberge, Nilsson, Terbócs, Leclerc, C. Ambrus, Campbell, Vokla, Vértes, Magosi, G. Ambrus, Kuralt, Mihály.