Aktuální zprávy z klubu
út 16.4.2024 | Dominik Jarka | Foto: Peter Šimurda / HC 19 Humenné

Lvi v národních týmech! Představí se na světovém šampionátu?

Květnový světový šampionát v Praze a Ostravě se neúprosně blíží a hned trojice hradeckých hráčů aktuálně bojuje v přípravných zápasech o účast na turnaji. Za Slovensko se pokusí prosadit šikovný centr Alex Tamáši, v národním týmu se potká s již ex-hradeckým Oliverem Okuliarem. Z hráčů byl dále nominován také Ralfs Freibergs za Lotyšsko a o místo ve francouzské reprezentaci se popere Jordann Perret.

Slovenské národní družstvo je od listopadu loňského roku neporaženo a velký podíl na tom mají také hradečtí hokejisté. Pracovitý Alex Tamáši si vysloužil pozvánku do reprezentace dobrými výkony při svém prvním ročníku v extralize, ve kterém vstřelil osm branek a zaznamenal jedenáct asistencí. Trenér Slováků Craig Ramsay navíc hradeckému centrovi dlouhodobě věří, dokazují to i nominace na poslední dva světové šampionáty. Alex Tamáši začal generálku na mistrovství světa nejlepším možným způsobem, když se gólově prosadil při výhře 3:0 nad národním týmem Švýcarska. Hradecká stopa bude na šampionátu také na lavičce, součástí slovenského realizačního týmu je totiž Peter Frühauf.

Dalším nominovaným Hradečákem je lotyšský mazák Ralfs Freibergs. Ten je stálicí v defenzivě lotyšského národního týmu a je těžko představitelné, že by se zkušený obránce na světový šampionát nepodíval. Poprvé se v dresu Lotyšů představil na mistrovství světa již v roce 2013 a od té doby pravidelně nastupuje za národní družstvo. Největší úspěch zažil na loňském světovém šampionátu, když Lotyši porazili v souboji o bronz Spojené státy a získali historickou medaili pro svou zemi. Sympatický zadák stále drží v národním výběru klíčovou pozici, při přípravném zápase s Finskem naskočil do první formace a při těsné prohře si připsal gólovou nahrávku.

Spoustu reprezentačních zkušeností na rozdávání má také Jordann Perret, jenž byl nominován do reprezentačního výběru Francie. První představení na světovém šampionátu si zapsal v roce 2014 v Minsku, během následujících deseti let stihl účast na dalších šesti turnajích mistrovství světa. Rychlý křídelník stihl za seniorský celek Francie odehrát již 140 zápasů, na startu generálky na mistrovství světa proti Itálii ale chyběl v sestavě. Momentálně tak zůstává otázkou, zda se hbitý hradecký útočník na šampionátu objeví.

Hradečtí zástupci promluví také do mládežnických reprezentacích, největší eso hradecké mládeže ale ve výběrech chybí. Adam Novotný měl být oporou reprezentační osmnáctky na mistrovství světa ve Finsku, hradecký talent ale šel po sezoně na operaci ramena a ročník pro něj skončil. Hradecký prapor tak v současné nominaci nese Jiří Klíma, toho času v zámoří. Mezi náhradníky je pak Lukáš Král. V kategorii U20 zase nechybí další dva zámořští zástupci Jiří Felcman a Pavel Šimek.

Nominaci do české sedmnáctky naopak obdržel nadějný obránce Štěpán Černý, jenž má za sebou v šestnácti letech již 45 startů za mládežnické výběry, ve kterých si připsal skvělých 23 kanadských bodů. S českým týmem absolvuje turnaj ve švédském Tramas, kde postupně změří síly s Finy, Švédy, Švýcary a na závěr Slováky.