Preview k zápasu
čt 16.9.2021 | Petr Šatalík

Konečně doma! Hradec odstartuje extraligu v ČPP Aréně s Energií

Od 23. března letošního roku se v ČPP Aréně nehrál extraligový zápas. Bezmála půlroční čekání je nyní u konce! V pátek od 18:00 vyzve Hradec v souboji východu se západem Karlovy Vary. Energetici míří na soutok Labe s Orlicí po třízápasovém domácím tripu, jde tak pro změnu o jejich první venkovní duel v tomto ročníku. Zaznamenají Lvi tři body do tabulky v klání s jedním z překvapení letošního Mistrovství světa, Jakubem Flekem?

„Doma to je vždycky lepší, když jsme před našimi fanoušky. Všichni se moc těšíme na první extraligový zápas tady.“

#62 Radek Pilař (o prvním domácím extraligovém utkání)

Východočeši za sebou mají nelehký vstup do sezóny, což potvrzuje Radek Pilař. „Věděli jsme, že v Liberci to bude těžký zápas, oni hrají dobře hlavně doma, odtamtud se body moc nevozí. Byl z toho výsledek 1:0 pro ně. Myslím, že remíza by takovému zápasu možná slušela, bod jsme snad mohli uhrát, škoda. Proti Kladnu tři body, ty se počítají, jsou super. Herně to ale nebylo tak dobré, trenéři nám vyčítali ztráty puku na modrých čarách,“ přiznává pětadvacetiletý útočník.

Hradečtí už ale vyhlíží první duel v ČPP Aréně. „Doma to je vždycky lepší, když jsme před našimi fanoušky. Všichni se moc těšíme na první extraligový zápas tady. Nervozita tam ale asi nebude. Na přípravě bylo fajn právě to, že už mohli přijít diváci a hned to bylo znát oproti těm loňským prázdným tribunám. Samozřejmě to určitě ovlivní i komunikaci, která je horší, přijdou lidi, je větší hluk, takže na sebe musíme mluvit víc hlasitě, ale to je asi to jediné, co je kvůli tomu horší,“ přemítá rychlonohý forvard.

Pod Bílou věž přijede v pátek Energie, která vyznává svůj tradiční systém. „Je pravda, že svou hru poslední dobou moc nemění. Hrají tam rychlí kluci, kteří se snaží dostat puk bleskově ze své třetiny a hrát rychlý útočný hokej. Myslím, že zápas bude podobný tomu s Kladnem, ačkoliv se domnívám, že Vary jsou ještě o něco kvalitnější mužstvo,“ přiznává hradecký odchovanec, který bude mít za soupeře svého kamaráda. „S Páťou Miškářem jsme trošku v kontaktu, ale teď před zápasem jsme si ještě nepsali,“ usmívá se dvaašedesátka Mountfieldu HK.

Dravý útočník zatím nastupoval v lajně se zahraničními parťáky – Ahti Oksanenem a Christophem Lalancettem. „Myslím si, že zatím to není vůbec špatné, potřebovali bychom ale dát nějakého toho góla. To je asi to, co nám v extraligových zápasech zatím chybělo, musíme se prosadit v klasické hře pět na pět,“ pochvaluje si spolupráci s parťáky z formace Radek Pilař.

JakubFlek
Rychlonohý bruslař byl v loňské sezóně tahounem Energie, když v základní části extraligy zapsal nejvíc kanadských bodů z jejích hráčů – 35 (18+17). Svými výkony si získal pozornost také na Mistrovství světa a dostal i nabídky na odchod do KHL. Rozhodl se však zůstat ve Varech.

Start do sezóny má Energie dobrý

Na západě Čech museli po minulé sezóně počítat solidní ztráty, když mužstvo opustilo hned sedm hráčů. Dlouholetý kapitán a nosný trám celých Varů, Václav Skuhravý, se rozhodl ukončit kariéru. Obránce Petr Šenkeřík zamířil do Českých Budějovic. Útočník Tomáš Mikúš přesídlil do Zlína a další forvard Tomáš Vildumetz zase do Šumperka. Hned trojici borců pak skončilo hostování v Energii a vrátili se do brněnské Komety. Šlo o trojici beků - Libora Zábranského, Daniela Kowalczyka a Dalimila Mikysku.

Karlovarští tak nutně potřebovali posílit především své defenzivní řady. O to by se měly postarat nové akvizice - Lukáš Doudera, jenž přišel z Vítkovic, Tomášové Havlín a Hanousek, kteří dorazili z Liberce a také Ondřej Dlapa, loni působící v Mladé Boleslavi. Kromě nich Energie hlásí také dvě posily do útoku – hradeckého odchovance Patrika Miškáře, jenž naposledy hrál za Litoměřice a dalšího ex libereckého hokejistu, Jiřího Průžka. Navíc bude na západě Čech působit i mladý brankář Petr Hamalčík, jenž byl ale obratem poslán zpět na hostování do Ústí nad Labem.

Vary absolvovaly dobrou přípravu před aktuálním ročníkem. Z deseti utkání před startem extraligy prohrály jen tři, jedno z nich shodou okolností s Mountfieldem HK. Jinak ale hrály dobře, například dvakrát přemohly silnou pražskou Spartu. Vstup do české nejvyšší hokejové soutěže byl v jejich podání parádní. Energie nejprve udolala na svém kluzišti brněnskou Kometu poměrem 4:3 a následně zde zvládla porazit také Vítkovice poměrně jasným výsledkem 4:1. V úterý ale svěřenci trenéra Pešouta poprvé klopýtli, třetí domácí duel jim už nevyšel a podlehli Liberci těsně 2:3. Spravit chuť si budou chtít na soutoku Labe s Orlicí.

Vstupenky a pravidla vstupu na zápas

Při splnění podmínek může utkání navštívit 100% kapacita haly, vstupenky jsou v prodeji on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejích otevíracích hodinách.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu (dokončené očkování, negativní test, nebo prodělání nemoci). Antigenní test je možné absolvovat také přímo před utkáním před ČPP Arénou. Mimo to platí povinnost mít po celou dobu přítomnosti v ČPP Aréně zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Perret, Lev, Orsava – Pilař, Lalancette, Oksanen – Kevin Klíma, Koukal, Kelly Klíma.