Preview k zápasu
po 25.12.2023 | Tomáš Kalas

Extraliga se vrací po vánoční pauze, Lvi pojedou na led Motoru

Vánoční svátky patří k nejoblíbenějším v roce. Jsou spojené s dárky a návštěvami, stejně tak jako s hokejovou extraligou. Kolo hrané na svatého Štěpána patří k fanouškovsky nejnavštěvovanějšímu, pošesté v řadě jej však budou hrát Lvi na venkovním ledě. Zajíždět budou tentokrát k souboji s tabulkovým sousedem, kterým je českobudějovický Motor. Utkání začíná na jihu Čech ve vyprodané Budvar Aréně od 17:00.

I kvůli tragické události v Praze tak měli hradečtí hokejisté delší volno a upravený program, který přibližuje obránce Tomáš Pavelka. „V pátek dopoledne jsme měli trénink, pak jsme si popřáli hezké svátky a měli volno až do 25., kdy jsme se znovu sešli na ledě,“ říká ofenzivní obránce. Ten si navíc vánoční svátky opravdu užil v poklidném duchu. „Bylo to super, měli jsme všechno dopředu hotové, nebylo potřeba se pro nic honit a stresovat se. Všechno bylo nakoupené a připravené, navíc jsme zůstávali v Hradci, tak jsme nemuseli nikam přejíždět,“ prozrazuje ostravský rodák.

Na první oslavu svátků hojnosti na východě Čech vzpomíná Pavelka v pozitivním duchu. „Udělali jsme si hezkou procházku, večeři, dali si dárky a musím říct, že to bylo fajn. Jediné, co tomu chybělo, byl sníh za oknem,“ naráží 30letý obránce na tradiční kolorit polabské oblasti. A jak to měl se stravou? „Zápasů kolem Vánoc je dost, takže je pravdou, že nemůžeme sníst na posezení dvě kila cukroví nebo hromadu bramborového salátu. Máme ale docela velký kalorický výdej, když si dáme salát s kaprem nebo trochu cukroví, tolik se nestane. Samozřejmě však platí, že všeho s mírou,“ má jasno předsezonní posila Lvů.

Vánoční klid bude ukončen Mountfieldu úterním střetnutím na ledě Motoru, který nepatří mezi nejoblíbenější destinace. Od 17. října 2021 tam Hradečtí vyhráli jenom jednou, první duel letošního ročníku na dopadl na jihu Čech prohrou hostí 1:2 v prodloužení. Východočechy tak čeká velmi těžké střetnutí, čehož si je Pavelka vědom. „V letošní sezoně je všechno extrémně vyrovnané. Očekávám velmi náročný zápas, určitě přijde spousta lidí,“ nepochybuje obránce s reprezentačními zkušenostmi. A má pravdu, Budvar Aréna je již vyprodána, k čemuž dopomůže i autobusový výjezd hradeckých fanoušků. „Jsou to navíc Budějovice proti Hradci. Bude to tak speciální duel, navíc s výbornou atmosférou,“ doufá bek, jenž nasbíral v letošní sezoně dohromady 14 kanadských bodů.

JáchymKondelík
Přestože se Kondelík narodil v Hannoveru a prošel tamní mládeží, do zámoří odešel právě z Českých Budějovic. V NCAA si udělal jméno na connecticutské univerzitě, kde vr své poslední sezoně zastával roli kapitána. Útočník draftovaný v roce 2018 Nashvillem se po sezoně v AHL rozhodl pro návrat a vybral si Motor, kde sbírá od příchodu necelý bod na zápas.

Motor se nachází v poklidném středu tabulky

Jednotlivé sezony Motoru od opětovného postupu do extraligy jsou zatím jako na houpačce. Zatímco liché ročníky končily vždy bez play-off a v tom uplynulém se Motor vyhnul baráži jenom o čtyři body, jediný sudý byl více než vydařený. V něm si Jihočeši došli pro historický bronz, když vypadli až v semifinále se Spartou. Letos se klubu z města známého národním pivovarem zatím daří. Pod vedením ex-hradeckého asistenta trenéra Ladislava Čiháka jsou Českobudějovičtí na sedmém místě, jenom o bod za Hradcem. Body sbírají pravidelně a zdá se, že krize ze října, kdy z deseti duelů vyhrál Motor jenom tři, je definitivně pryč. Z posledních čtyř utkání navíc doručil klub z jihočeské metropole osm bodů, přitom s aktuálními lídry tabulky Dynamem a Spartou vybojoval dva.

Proti tradičnímu klubu české hokejové mapy je potřeba zachytit vstup do utkání. V momentě, kdy svěřenci trenéra Čiháka vstřelili první gól v zápase, tak se mohli radovat z vítězství v deseti případech ze třinácti! Do Budvar Arény se navíc pro body nejezdí snadno, lepší už jsou na svém ledě jenom Litvínov s Pardubicemi. Pomyslnou Achillovou patou Motoru jsou však přesilové hry. Využití 16,3 % je v extralize třetí nejhorší, lepší už je oslabení, kde Budějovice inkasovaly 16krát z 93 herních situací, a patří jim tak šesté místo.

Jihočechy táhne nestárnoucí útočník Milan Gulaš, jenž se po letech v Plzni a Švédsku vrátil zpět domů a jakožto kapitán vede týmovou tabulku kanadského bodování s bilancí 8+12. Velmi dobře se při svém prvním ročníku pod Černou věží profilují Brant Harris a Adam Kubík. Prvně jmenovaný přišel z bratislavského Slovanu a nasbíral za 27 zápasů 17 kanadských bodů, ex-hradecký Kubík patří pak společně s Janem Ordošem k nejlepším střelcům týmu, když se trefil devětkrát. Skvěle se ukazuje i teprve 22letý obránce Mikuláš Hovorka, jenž si svými výkony dokonce vysloužil pozvánku do reprezentace. V brankovišti je jistotou Dominik Hrachovina, který odchytal drtivou většinu zápasů a s přihlédnutím ke statistice gólmanů, jenž odchytali více než 20 utkání, je brněnský odchovanec šestý nejlepší.

Sestavy z minulého utkání

Hrachovina – Hovorka, Gulaši, Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera, Vráblík – Ordoš, Kondelík, Kubík – Gulaš, Harris, M. Beránek – Valský, Hanzl, F. Přikryl – Koláček, Toman, Chlubna.