Rozhovory
po 6.4.2020 | Klub

Prezident klubu Miroslav Schön představuje úsporná opatření

Neplánovaný závěr sezóny 2019/20 udělal čáru přes rozpočet jednotlivým extraligovým klubům, které se momentálně snaží přijít s opatřeními, která mají utlumit ztráty z nedohrané soutěže. K takovým krokům, které představuje prezident klubu Miroslav Schön, musel přistoupit také Mountfield HK. Týkají se odměn i zimního stadionu.

Sezóna skončila těsně před vrcholem, který by do ochozů přilákal velké množství fanoušků. Jaká je aktuální finanční situace v klubu?
Po vyhlášení nouzového stavu a ukončení extraligy jsme okamžitě zareagovali několika restriktivními opatřeními vědomi si toho, co nastane, a především s ohledem na povinnost chovat se s péčí řádného hospodáře. Museli jsme reagovat na propad příjmů od partnerů a ze vstupného na domácí zápasy v probíhajícím play off. V tuto chvíli neznáme přesné číslo tohoto propadu, ale domnívám se, že se bude pohybovat ve výši přibližně 8 až 12 milionů korun.

Jaká konkrétní opatření jste podnikli?
Kromě několika výpovědí, které se týkaly zejména hráčů, kterým končila po sezóně smlouva, se generální manažer Aleš Kmoníček sešel s devíti hráči – s Radkem Smoleňákem, Lukášem Cingelem, Alešem Jerglem, Petrem Koukalem, Jakubem Lvem, Markem Mazancem, Filipem Pavlíkem, Radovanem Pavlíkem a Jakubem Orsavou. S těmito hráči se domluvil na tom, že se vzdají svých odměn za měsíce březen a duben 2020 (někteří jen za jeden měsíc). Stejně tak se svých odměn za oba měsíce vzdal i Aleš Kmoníček. Veškerá opatření jsem předem konzultoval s panem primátorem Alexandrem Hrabálkem, který mi vyjádřil svou podporu. Chtěl bych všem výše uvedeným hráčům a generálnímu manažerovi alespoň touto cestou poděkovat, jelikož pomohli klubu v době, kdy to nejvíce potřebuje. Myslím, že jsme na správné cestě vše zvládnout a v plné síle vstoupit do nadcházející sezóny.

Jak je to s ostatními hráči?
Ostatní hráči jsou pod smlouvami a svoje odměny za měsíce březen a duben 2020 dostanou v plné výši.

„Chtěl bych uvedeným hráčům a generálnímu manažerovi poděkovat, jelikož pomohli klubu v době, kdy to nejvíce potřebuje.“

Miroslav Schön (o vzdání se odměn)

Které další kroky musel klub učinit?
Generální manažer se postupně sešel s představiteli Města Hradec Králové, aby jim naši situaci vysvětlil a ukázal, že děláme všechno pro to, abychom důstojně dokončili tuto sezónu a co nejlépe se připravili na tu nadcházející. V této souvislosti je potřeba uvést, že celý zimní stadion byl uveden do jakéhosi „nouzového“ režimu tak, abychom minimalizovali náklady, ale v souladu se všemi pravidly ho i nadále provozovali a připravovali na novou sezónu.

Jak se k aktuální situaci staví podporovatelé hradeckého hokeje?
Já s dalšími členy představenstva řešíme intenzivně současnou situaci s našimi partnery a snažíme se zjistit jejich možnosti podpory pro následující sezónu. V tuto chvíli mě těší, že všichni partneři, které jsem oslovil, podporu i nadále přislíbili, z čehož mám obrovskou radost a chtěl bych jim touto cestou také poděkovat.

Máte představu, co se bude dít v případě, že nouzový stav bude pokračovat i v novém ročníku?
Stále věřím, že nová sezóna začne včas, hráči začnou trénovat a my již nebudeme muset sahat k dalším restriktivním opatřením. Pokud by však současná situace trvala i v květnu a třeba i další měsíce, máme připraven další krizový scénář. Pokud hráči nezačnou z důvodu nouzového stavu trénovat, neměli by mít dle smlouvy nárok na žádnou odměnu. Ale jsme si vědomi, že i oni mají určité finanční povinnosti, takže se s nimi chceme domluvit na určitém kompromisu. Jednou z možností je postupovat dle doporučení ČSLH, kde se zjednodušeně hovoří o výplatě 50 % hráčské odměny u výplat vyšších než 50 tisíc korun. To však předbíhám, uvidíme…

Nebylo by jedním z možných řešení dopadů současného stavu na extraligový hokej vytvoření nesestupové soutěže?
Jsem přesvědčený, že současná situace zasáhne více či méně každý klub. Pro zastabilizování jednotlivých klubů, ale možná i extraligy jako celku, je vytvoření nesestupové soutěže minimálně na následující sezónu logickým a účinným krokem, který budu v rámci hokejového hnutí prosazovat. Je škoda, že se setkání majitelů a generálních manažerů jednotlivých klubů naplánované na 30. března nemohlo uskutečnit, ale pevně věřím, že toto dle mého názoru důležité setkání proběhne v co nejbližším možném termínu. Domnívám se, že hlavně majitelé klubů by si měli říct, jakým způsobem a kam směřovat další vývoj Tipsport extraligy.