Preview k zápasu
so 27.2.2021 | Jan Brůna

Počtvrté v řadě doma, přijede ve formě hrající Kometa

Mountfield HK odehrál poslední tři zápasy doma a ve dvou případech vyhrál, přičemž minule sebral všechny body Třinci. Poslední únorový den se v ČPP Aréně představí znovu a přerušit sérii se Lvům pokusí Kometa. Naopak bude chtít natáhnout tu svoji, která čítá už čtyři mače. Po skalpu lídra tak čeká Hradec další těžká zkouška, duel startuje v nedělních 16:00.

„Jdeme do toho s pokorou.“

#42 Petr Koukal (o zápase s Brnem)

Hráči Mountfieldu HK v pátek poprvé v ročníku porazili Třinec, a to 3:2. Jak důležitá to byla výhra? „Samozřejmě hodně, bojujeme o čtyřku, takže každý bod se počítá. Před třetí třetinou jsme si říkali, že to může být o gól nebo to klidně může skončit 2:2. Potřebujeme každý bod, takže jsme rádi, že jsme to dokázali urvat za tři,“ těší Petra Koukala. Proti Ocelářům to nikdy není nic lehkého, což matador týmu potvrzuje. „Mají trošku specifický styl – takový zanďour, ale jakmile získají puk nebo jsou v útočné třetině, jsou to kvalitní hokejisti, kteří si to skvěle strkají. 90 % týmů v lize už by střílelo, ale oni si ještě nahrávají. Těžko se to brání,“ říká.

Lvi využili hned dvě přesilové hry, což je před blížícím se play off skvělá zpráva. „Kluci to hráli výborně, takže jenom plus. Tyhle zápasy dokážou speciální týmy rozhodnout jak v oslabení, tak v přesilovce. Vždycky to může být lepší, ale třeba na konci jsme dokázali přesilovku ubránit, s Pardubicemi jsme takhle body ztratili,“ porovnává rodák z Nového Města na Moravě, který při absenci Radka Smoleňáka plnil roli kapitána. „Ten si to nenechá vzít, ale mně to stačilo, děkuju. Ještě aby mi něco říkal před zápasem, ten se má ode mě co učit, kolik mám utkání jako kapitán. Takže vážně ne,“ hlásí se smíchem hradecká #42.

V dalším utkání čeká na Východočechy Kometa, která je letos poněkud za očekáváním. „Nechceme lítat někde na hrušce, Brno je kvalitní soupeř. Musíme do toho jít s čistou hlavou a neříkat si, že Brno hraje někde dole a jsou to nějaké povinné tři body. V téhle lize může každý porazit každého, zvlášť když nejsou diváci. Jdeme do toho s pokorou a musíme odevzdat maximální výkon,“ říká s respektem hradecký specialista na oslabení. A na co se nejvíce připravit? „Mají to hodně postavené na první lajně a bude to o tom, jak se nám bude dařit je eliminovat. Ale musíme koukat i na sebe a odvést kvalitní výkon,“ uzavírá „Kouky“.

FilipKrál
Hokejista draftován v roce 2018 Torontem dostal tuto sezónu šanci v Kometě, kde se chytil skvěle a ve 44 duelech nasbíral 18 bodů (6+12). V posledním mači proti Liberci na sebe upozornil, když se prosadil už v čase 00:13.

Poslední 4 zápasy Brna? 12 bodů!

Kometa rozhodně neprožívá sezónu podle představ. Tým z jižní Moravy naskočil do hry kvůli problémům s nakaženými až později a na začátku u něj převažovaly porážky. Situace se později změnila, nicméně Brňané nedokázali vytvořit delší vítěznou šňůru a v první polovině prosince prohráli hned čtyřikrát v řadě. Naopak na přelomu roku si nedělní soupeř Hradce spravil chuť, když pro změnu ve čtyřech případech za sebou naplno bodoval. Jednou v průběhu ročníku vstřelili Jihomoravané dvojciferný počet gólů – 10 kousky to odskákal Motor. Také Lvi se budou muset mít na pozoru, Kometa totiž v minulých čtyřech mačích brala pokaždé tři body.

Tradičně ambiciózní celek zůstal z pohledu statistik za očekáváním. Brno trápí především slabší obrana; více branek dostaly už jen Karlovy Vary, Zlín a České Budějovice. Mužstvo z druhého největšího města České republiky také dovolí soupeři až 32,83 střel za zápas (více pokusům čelí jen gólman Beranů). Zato přesilovky se svěřencům Libora Zábranského daří znamenitě a 22,54% využití je po Spartě druhé nejlepší v soutěži. Brňané se aktuálně nachází na 8. místě extraligové tabulky a mají jisté osmifinále play off, zároveň ale už vědí, že přímo do čtvrtfinále se nepodívají.

Stabilní jedničkou Brna je Karel Vejmelka, který nastoupil do drtivé většiny utkání a připsal si v nich 91,39% úspěšnost zákroků. Navíc přidal dvě asistence a tři čistá konta. Skvěle se na jihu země chytil Filip Král, jenž nastřádal 18 bodů a mezi obránci je nejlepší v tabulce pravdy (11 bodů). Fanouškům Komety dělá jistě radost rovněž ex-hradecký Petr Zámorský – ten stihl již 14 gólových přihrávek. V počtu trestných minut, ale hlavně v Radegast indexu vede zase bombarďák Michal Gulaši (188 bodů). Za nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího borce platí Peter Mueller, ve statistikách ho skvěle doplňují Petr Holík a Martin Zaťovič, parťáci z formace.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Vejmelka – Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič, Holík, Mueller – Plášek, Němec, Klepiš – Valský, Rákos, Vincour – Bondra, Kusko, Schneider.