Akademie ČH
st 13.9.2023 | Tomáš Prodělal

Všechny tři kategorie akademie se pokusí protáhnout sérii výher

Školní rok už je v plném proudu stejně jako všechny mládežnické soutěže. Nejvíce mají zatím odehráno junioři, které po domácím prodlouženém víkendu čeká konec týdne na cestách, kde narazí na Spartu a Libercem. Pravým opakem je dorost, který pod Bílou věží přivítá Přerov s Vítkovicemi. Jediný duel čeká 9. třídu, která zamíří do metropole rovněž k duelu se Spartou.

Nejprve na Spartu, poté reparát s Libercem

V minulém týdnu odehráli svěřenci Martina Vágnera na domácím ledě dvě utkání. Nejdřív zajel na východ Čech Motor, který měl v průběhu závěrečné třetiny už třígólový náskok, jenže Lvi ještě zatli drápy a vyškrábali se nadosah vyrovnání. To však nepřišlo, a tak si hosté odvezli výhru 4:3. V sobotu dostali junioři šanci na reparát, proti kterému byla Plzeň. Záživný zápas nabídl celkem 12 branek a mnoho zvratů. Šťastnější byl nakonec Mountfield, jenž i díky hattricku Marka Matašovského zvítězil 7:5.

Karty se otáčejí a Hradečtí nyní vyrážejí na cesty. Ta první povede do hlavního města, kde na Lvy bude v Holešovicích čekat výběr Sparty. S tou se junioři utkali už dvakrát v přípravě a v obou případech z toho byli výhry (2:1sn a 4:3). To už je však minulost. Ve třech srpnových ostrých zápasech si připsali čtyři body, když porazili jen Plzeň 3:1. Ani září zatím od posledního mistra není bůh ví jaké. Nutno dodat, že všechny mače odehráli Rudí venku. Po neúspěších v Mladé Boleslavi a Litvínově přišlo vítězství 5:3 v Českých Budějovicích. Na soupisce ale najdeme nejproduktivnějšího obránce dosavadního ročníku, Jakub Tůma má za pět duelů bilanci 2+6!

Mač u výstaviště bude zároveň znamenat konec první čtvrtiny základní části. Na startu té druhé se Lvi vydají do Podještědí, kde změří síly s tamními Bílými Tygry. První souboj v ČPP Aréně nabídl výhru Liberce, který, ač se většinu času bránil, zvítězil 2:1. Severočeši v prvních čtyřech kolech nenašli přemožitele, když, kromě Hradce, porazili také Budějovice, Spartu a Plzeň. Prvním celkem, který dokázal udržet Tygry v kleci, byl rival z Mladé Boleslavi vysokým skóre 5:1. Doma se ale svěřenci Milana Plodka vzchopili a smetli Litvínov 4:0. V tabulce jim zatím s patnácti body patří první místo, za což mohou hlavně dva faktory. Prvním je disciplína (pouze 28 trestných minut) druhým pak skvělé výkony Michala Schnattingera v brance.

Neporaženému dorostu stojí v cestě Zubr a Ridera

Celek, který je nově pod vedením Jiřího Janouška, vstoupil do sezony ve velkém stylu. Sice v první minutě dorost dostal gól, ale poté zpustil nevídaný koncert, když díky hattricku kapitána Tobiáše Vítka a pěti bodům Adama Novotného roznesl Olomouc 10:2. Hned v sobotu Hradecké čekal další soupeř, tentokrát možná jeden z nejlepších. Mladí Lvi se však nezalekli ani posledního mistra z Třince, na jehož ledě po skvělém úvodu urvali vítězství 3:2.

Ve čtvrtek přijede pod Bílou věž Přerov a rozhodně nejde o žádná ořezávátka. Na začátek dostali svěřenci Davida Kudělky těžký los v podobě Ocelářů, se kterými padli 2:3. V sobotu si ale doma vše vynahradili, když si Zubři pochutnali na zlínských Beranech 4:1. Týmovou produktivitu zatím táhne Adam Dobřecký se třemi body (2+1). Dalším sokem v domácím dvojboji budou Vítkovice. Ridera ostrou sezonu začala vítězstvím nad rivalem z Brna 5:4. Náladu v kabině poté lehce srazila porážka 1:2 s Olomoucí.

Deváťáci jedou potvrdit dvě výhry na Spartu

Lvíčata dali na úvodní porážku se Slavii minulý týden velmi rychle zapomenout, dvěma vysokými debakly soupeřů. Nejprve v pátek v Kotlině rozstříleli tamní Havlíčkův Brod 8:0, následně se přesunuli svěřenci Luboše Dvořáka na domácí led, kde nadělili Táboru šestku. Nyní se reprezentanti nejmladší mládežnické kategorie vrátí na do Prahy k souboji s druhým z pražských S, konkrétně Spartou. Rudým se vstup do sezony vůbec nepodařil, částečně za to mohla absence domácího kluziště, a tak postupně padli v Boleslavi, Pardubicích a v derby se Slavií.


Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 3. kolo, čt 14.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC ZUBR Přerov Přerov
17:15
JUNIOŘI: 7. kolo, čt 14.9.2023
HC Sparta Praha Sparta - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
JUNIOŘI: 8. kolo, so 16.9.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 4. kolo, so 16.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
12:30
9. TŘÍDA: 4. kolo, so 16.9.2023
HC Sparta Praha Sparta - Mountfield HK Mountfield HK
15:30