Akademie ČH
st 15.2.2023 | Dominik Jarka

Rozjetí junioři pokračují po pauze doma, dorost si dá repete

Mládežníci se vrací po reprezentační pauze zpátky do akce. Juniorka si bude chtít udržet dobrou formu, doma přivítá ze středu tabulky plzeňskou Škodovku i oblíbenou Spartu. Dorostenci i přes sérii špatných výsledků stíhají své soky ve středu tabulky, ve venkovních mačích se utkají s trápící se Boleslaví a také si zopakují souboj s libereckými Tygry. A deváťáci zůstanou doma, o důležité body se porvou s dvěma posledními celky.

Juniorka přivítá soupeře ze středu tabulky

Junioři chytili v posledním hracím týdnu vítěznou slinu a vyhráli naplno hned třikrát po sobě. Nejprve si na domácím ledě vyskočili na Mladou Boleslav ze špičky tabulky výsledkem 5:1, následně skolili počtvrté v sezoně Kometu, tentokrát poměrem 4:1, a nakonec zlomili i prokletí proti Jihlavě a vyhráli 5:1. Vyšplhali se tak dvanáctou příčku s tříbodovou ztrátou na desáté Brno. Pomohli jim k tomu i efektivní přesilovky. Průměrně Lvi využijí každou šestou početní výhodu, čímž patří do horní poloviny tabulky. Gólmany v posledních třech zápasech trápil především Lukáš Pajer (7+11), který se trefil hned čtyřikrát a přidal navíc i tři gólové nahrávky.

Hradečtí po dvou venkovních zápasech přivítají v pátek na ledě ČPP Arény od 17:15 plzeňskou Škodovku. Ta po dvou důležitých výhrách okupuje sedmou příčkou, exceluje především při početních výhodách. Plzeňští skórovali v téměř 27 % případů, v lize v tomto ohledu nemají konkurenci. O vedení tabulek produktivity bojují Matyáš Borák (19+24) a Marek Soukup (11+31), kteří táhnou ofenzivu Západočechů. V sobotu od 12:45 pak přijede na hradecký led pražská Sparta. Ta v posledních dvou střetnutí s Hradcem padla, i tak si ale drží šesté místo. Z reprezentačních zápasů juniorů se vrací i sparťanský Ondřej Hrabík (19+23), který je pátým nejproduktivnějším hráčem soutěže.

Dorost chce zvrátit nepříznivou sérii

Dorostenci na rozdíl od juniorů zažívají sérii porážek. Před přestávkou nejprve padli na domácím ledě s prvním Libercem 1:4, nepovedl se jim ani výjezd do hlavního města, kde Lvi prohráli s oběma pražskými „S“. Mrzet je mohl především zápas s konkurentem ze středu tabulky, pražskou Spartou, ve kterém i přes vedení 5:3 nezabránili otočce na konečných 5:8. Celkově čtyři porážky v řadě je odsoudili na sedmé místo nadstavby s tříbodovou ztrátou na pátou Slavii. V útoku se Hradečtí mohou spoléhat na Dominika Pavlíka (9+10), který o reprezentační pauze zapůsobil na trenéry dorosteneckého výběru.

Svěřenci trenéra Pánka mladšího pokračují v šňůře výjezdových zápasů, ve čtvrtek od 18:00 se porvou o body na ledě Mladé Boleslavi. Bruslaři naposledy zvítězili déle než před měsícem, aktuálně mají nepříznivou sérii devíti porážek v řadě. Boleslavští sice v průměru vyšlou impozantních 40 střel na zápas, v proherní šňůře ale dali v 60 minutách pouhých 1,6 branek. Hradec se pak v sobotu podívá na sever Čech, od 16:30 se utká s libereckými Tygry. Ti s náskokem vedou dorosteneckou nadstavbu, v posledním hracím týdnu navíc porazili s přehledem právě Hradec 4:1. Od té doby ale přišla na řadu první dvě nadstavbová pokoření, zaváhali 2:3 s Plzní i 0:5 na ledě třetí Energie. Problémy posledně dělalo Hradeckým duo Daniela Pekaře (10+13) a Vasyla Špilky (5+8), které nasbíralo shodně po 4 kanadských bodech.

Devítka vyzve poslední dvě mužstva

Deváťáci se i přes špatnou formu v posledních zápasech zmohli a přerušili sérii pěti porážek v řadě. Náladu si zlepšili proti Chomutovu, když se nezalekli brzkého gólu hostů a Piráty skolili 3:1. Předcházela tomu ale prohra v přímé bitvě o třetí místo s karlovarskou Energií, která tak Lvíčatům odskočila o 7 bodů. Východočechům se daří při speciálních situacích, při oslabeních i přesilovkách patří k trojici nejlepších týmů v soutěži. Dvakrát se v posledním mači trefil Filip Brzák (7+5), který je třetím nejproduktivnějším plejerem Hradeckých.

Svou bilanci si mohou Lvíčata zlepšit na domácím ledě proti posledním dvou týmům nadstavby. V pátek od 16:00 přijede poslední Litvínov, se kterým si Hradečtí poradili ve všech třech případech. Verva se trápí v koncovce, s 2,53 vstřelenými góly na zápas je nejhůře střílejícím mužstvem. A nedaří se jim ani v oslabení, v průměru inkasují v 30 % početních nevýhod. V neděli od 10:30 pak druhý zápas víkendu odehrají proti předposledním Rytířům Kladno. Těm nefunguje v probíhající sezoně hlavně defenziva, průměrně inkasují přes pět branek na zápas. Domácí Lvíčata však musí zůstat na pozoru, posledně je Rytíři překvapili a vyhráli 5:2. Produktivity Kladenských vede útočník Filip Hlavsa (9+12), jenž se nachází i v elitní desítce produktivity celé ligy.


Program mládeže na následující dny:


17. kolo, čt 16.2.2023
BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
22. kolo, pá 17.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
16:00
47. kolo, pá 17.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
17:15
48. kolo, so 18.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
12:45
18. kolo, so 18.2.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
23. kolo, ne 19.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Rytíři Kladno Kladno
10:30