Akademie ČH
pá 3.3.2023 | Lukáš Picek, Tomáš Prodělal

Program akademie slibuje maraton pěti domácích duelů!

První březnový víkend si akademici ledového kolbiště u soutoku Labe s Orlicí užijí opravdu dosyta. Junioři budou po prohrách na Moravě hájit dvanáctou příčku s Olomoucí a tabulkovým sousedem ze Zlína. Dorostenci zakončí nadstavbu proti Porubě s Třincem a pokusí se vylepšit startovní pozici do play-off. Devítku čeká třaskavé derby a zápas s vedoucími Bruslaři.

Junioři budou doma bránit 12. místo

V pátek večer odstartuje svůj hrací víkend juniorka, která na domácím ledě přivítá poslední Olomouc. Kohouti se celou sezonu trápí, již 8 zápasů v řadě prohráli a na předposlední Zlín ztrácí v tabulce 19 bodů. Nyní je navíc čeká těžký boj v Hradci, v němž si Lvi si budou chtít zlepšit náladu po dvou porážkách s předními celky tabulky – prvními Vítkovicemi a druhým Třincem. Favoritem by měli být domácí, avšak všechna předešlá měření sil skončila vítězstvím Hanáků (4:2, 2:0, 3:2).

V sobotních 13:00 pak nejstarší mládežnická kategorie přivítá na svém ledě předposlední Zlín, který má však shodný počet bodů. První vzájemný zápas pod Bílou věží skončil debaklem ve prospěch Mountfieldu, jenž po hattricku Petra Moravce zvítězil 7:0. Obě střetnutí na ledě soupeře ale měla zcela jiný průběh. Poprvé Lvi padli poměrem 1:2. Druhý pokus už byl úspěšnější, Jiří Klíma se prosadil v nastaveném čase a druhý bod za výhru v prodloužení 3:2 poslal na východ Čech.

Dorostenci zakončí nadstavbu

Svěřenci Luboše Dvořáka si zahrají ještě o trochu dříve. Už od pátečních 14:30 se na hradeckém ledě představí Poruba. Oba celky mají odehraných 20 zápasů, v nichž se lépe dařilo Východočechům. Lvi se se 30 body nachází na sedmém místě, hosté mají o 8 bodů méně a náleží jim desátá příčka. Moravany letos brzdí nízké využívání přesilových her, 11,43 % je totiž nejhorší úspěšnost celé tabulky o pořadí v play-off. Domácí v této statistice naopak patří k nejlepším soutěži. Při početních výhodách již nastříleli 21 branek, což tvoří více jak 23% úspěšnost.

V sobotu dopoledne si dorost zahraje s dalším zástupcem z Moravskoslezského kraje. Třinec má tuto sezonu 8 výher za 3 body, stejně jako Hradec. Přesto mají Oceláři na svého hostitele devítibodový náskok. Důvodem je vysoký počet prodloužení – polovina jeho utkání skončila nerozhodným výsledkem. Celek zpod Javorového se může chlubit nálepkou nejlépe bránícího týmu, inkasovali jen 45 gólů. Prvenství drží i v čase stráveném na lavici hanby – 385 trestných minut je suverénně nejvíc v celé lize.

Devítka vyhlíží derby a příjezd lídra

Jediný zápas na kluzišti svého soka z celé akademie si zahraje devátá třída, která v pátek zabojuje o vládu nad východními Čechami. Dynamo v této kategorii letos ovládlo derby pouze jednou, v posledním vzájemném utkání bylo úspěšnější v nájezdech. Zbylá klání ovládl Mountfield. Sobotním soupeřem pak bude Mladá Boleslav. Rozjetý černozelený tank sbírá body jako na běžícím páse, ze 72 možných mají Bruslaři na kontě 60 a ve své skupině jsou v čele tabulky.