Akademie ČH
po 26.6.2023 | Jan Brůna

Ohlédnutí za sezonou dorostu: Nadstavba i známý sok v play-off

Skupina B, nadstavba i play-off. Dorostenecká sezona 2022/23 byla dlouhá a nabitá kvalitními zápasy, v nichž mládežníci opět načerpali cenné zkušenosti, které jim pomohou v dalším kariérním postupu. Lvíčata si zajistila vyřazovací boje již v první fázi ročníku a jejich cesta s několika tahouny se zastavila před branami semifinále. Pojďme si ji připomenout.

Základní část? Postup do nadstavby i jisté play-off

Hradecký dorost v sezoně 2022/23 obhajoval účast v semifinále z předchozího ročníku a svoji pouť začal ve skupině B zápasem proti Táboru. Mladíci Mountfieldu v první fázi ligy vyhráli devět ze čtrnácti utkání, úvodní porážka přišla ve druhém mači na liberecké půdě. Následovala poněkud překvapivá domácí prohra s Havlíčkovým Brodem, pak už se ale mašina rozjela. Lvíčata v základní části nestačila pod Bílou věží už jen jednou a se ziskem 28 bodů dokráčela ke třetímu místu a postupu do nadstavby včetně jistého play-off.

Nadstavba slibovala nové soupeře a větší výzvy. Náročný program začal pro Hradecké koncem listopadu duelem s Karlovými Vary, který ještě vítězný nebyl. To až další zápas s Plzní, vyšší level hry byl však znát a vítězství se střídala s porážkami. Koneckonců celková bilance před vyřazovací částí nemohla být vyrovnanější – 11:11.

Na přelomu ledna a února přišla nepříznivá série, kdy hokejisté Mountfieldu nestačili ve čtyřech utkáních po sobě, z toho třikrát venku, včetně divoké přestřelky na Spartě 5:8. Podobný zážitek si Lvi odvezli zpod Ještědu, kde padli 6:7, a mač, který by družina Václava Pánka nejraději vymazala z hlavy, se dostavil 24. února. Byl to jeden ze šesti zápasů sezony, kdy dorostenci doma inkasovali pět a více branek, a pouze jeden ze dvou, kdy se pod Bílou věží střelecky neprosadili. Na prohru 0:5 s Vítkovicemi se muselo rychle zapomenout, protože play-off bylo za dveřmi.

Postup přes Porubu a repete čtvrtfinále 2022

Do bitev o pohár vstupovali hradečtí akademici s těsnou prohrou 0:1 s Třincem v zádech, na výkonech v osmifinále to ovšem nebylo znát. Na Východočechy čekala Poruba, kterou týden před startem play-off porazili doma jasně 4:0, na což navázali a po skalpech 7:1 a 4:3 po prodloužení postoupili. V sérii zářil především Adam Novotný, jenž byl v úvodním mači u čtyř gólů a ve druhém svým třetím zásahem rozsekl nastavení.

To znamenalo jediné – čtvrtfinále a v něm stejný sok jako v roce 2022: Oceláři. Lvíčata tentokrát začínala sérii venku, a i když na úvod srovnala v čase 59:58 na 4:4, (ano, správně, zařídil to Adam Novotný) nakonec i tak smolně padla. Východočeši uspěli až ve třetím utkání a vítězství 2:1 je mohlo nakopnout, jenže přišla porážka 1:5 a s ní i konec ročníku, který tentokrát svěřenci trenéra Pánka mezi nejlepší čtyřku nedotáhli. Poslední gól Hradce v sezoně vsítil symbolicky Novotný jako nejlepší střelec Lvů v play-off.

Dařilo se i individuálně

V počtu branek i v kanadském bodování byl z hradecké party nejlepší Dominik Pavlík. Ten nasbíral 25 zásahů a celkem 52 bodů. Za své spolehlivé výkony si vysloužil pozvánku do reprezentace U17; v únoru se zúčastnil Turnaje pěti ve švýcarském Romanshornu, kde český výběr ovládl dva zápasy ze čtyř a skončil třetí. Pavlík při svém druhém startu vstřelil vítězný gól a vysloužil si pochvalu kouče Richarda Žemličky. Jen o dva body „zaostal“ kapitán Jakub Jón, nejlepší nahrávač týmu. A v play-off zase řádil již zmiňovaný Novotný.

Kvalitu řada hráčů potvrdila i v juniorce, kde za odměnu dostala šanci, a plejeři jako Pavlík nebo Lukáš Král se rozhodně neztratili. I pro nadcházející ročník bude mít hradecký dorost ty nejvyšší cíle, ovšem se staronovým trenérem. Na lavičku dorostenců se vrací Jiří Janoušek ml., který u dorostu působil do sezony 2020/21.