Akademie ČH
út 4.7.2023 | Eva Šafranková

Ohlédnutí za sezonou 9. třídy: Nový formát, Lvi ale bez play-off

Kategorie devátých tříd v sezoně 2022/23 poprvé okusila formát nově vzniklé soutěže. Východočeši se se základní částí vypořádali na výbornou, když zvítězili nad všemi soupeři ze skupiny, kterou i ovládli. Nadstavba byla výsledkově o něco horší, převažovaly spíše porážky a do vyřazovacích bojů se hradečtí deváťáci nedostali. Přesto nabyli nové zkušenosti, a to i z Olympiády dětí a mládeže, které se zúčastnila většina z hráčů Mountfieldu.

Nový formát soutěže, stoprocentní základní část

V kategorii devátých tříd nastala před sezonou 2022/23 zásadní změna, a tou byla nově vzniklá samostatná liga, která byla pro hokejisty ročníku 2008 záběhová, ale zároveň podstatná, protože konečné pořadí týmů určilo, jak to s nimi bude dál. Od nadcházející sezony bude soutěž dvoustupňová a zahraje si ji nejlepších 24 týmů. Mezi nimi je i Mountfield HK.

Celkem 71 přihlášených klubů bylo rozděleno do deseti základních skupin, Východočeši patřili do páté. Během základní části se mužstva utkala pouze jednokolově, po ní došlo k rozdělení na silnější a slabší. Hradec odstartoval sezonu ve velkém stylu, když postupně za necelý měsíc porazil všechny soupeře ze skupiny: Neratovice, Poděbrady, Benátky nad Jizerou, Kolín, Pardubice a Letňany. Během těchto šesti kol vstřelil dohromady 63 gólů, což bylo o 16 víc, než mělo druhé Dynamo, ve třech zápasech dal dokonce přes 12 branek a třikrát si zapsal čisté konto. Vévodil také dalším týmovým statistikám ve skupině číslo pět, díky tomu ji i s 18 body ovládl a postoupil spolu s dalšími 23 celky do nadstavby.

Povedený začátek nadstavby, Olympiáda dětí a mládeže a neúspěšný boj o play-off

Nadstavbová část soutěže měla tři skupiny (11, 12, 13), do kterých byli účastníci rozčleněni na základě územního principu a utkali se čtyřikrát každý s každým. V nastoleném, tedy vítězném, duchu pokračovala Lvíčata i ve skupině číslo jedenáct, v níž padalo mnohem méně branek, než bylo k vidění v předchozích duelech, což svědčilo o větší vyrovnanosti a kvalitě. Hradečtí mládežnici zpočátku přetlačili Litvínov v nájezdech 4:3, poradili si i s Kladnem a rivalem z Pardubic. Následovaly sice dvě prohry, poté však přišlo pět vítězných mačů za plný počet bodů, a tak se listopad stal v tomto ohledu nejúspěšnějším měsícem v základní části deváťáků. Tuto vlnu odstartovalo těžké klání v Karlových Varech, které byly dvakrát o krok napřed, ale hosté se ujali vedení během pěti minut a nakonec vyhráli 5:2.

Po Novém roce se však Mountfieldu příliš tolik nedařilo a do konce sezony převažovaly situace, kdy ze zápasů odcházel spíše jako poražený než jako vítěz. Pocit výhry zažil v tomto období maximálně jen dvakrát za sebou. To se však změnilo na konci ledna, kdy se konal jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, které se většina hradeckých hokejistů zúčastnila. Královéhradecký kraj měl k zisku bronzové medaile velmi blízko. Nicméně v utkání o třetí místo byl šťastnější výběr z Libereckého kraje, na který Královéhradečtí nestačili v nájezdech 3:4.

Východočeši mohli pomýšlet i na play-off, ale místo toho řešili setrvání v extralize pro příští sezonu. V závěru prvního ročníku nově vzniklé soutěže devátých tříd totiž zažili nepříznivou sérii šesti porážek, jediný bod si odnesli z duelu proti Pirátům z Chomutova, kterým podlehli 4:5 v nájezdech. Aby se svěřenci Luboše Dvořáka zachránili, museli ze dvou posledních zápasů získat alespoň bod, což se jim povedlo, protože v předposledním mači otočili stav a výhrou 3:2 v prodloužení nad Karlovými Vary si zajistili pozici v soutěži i pro nadcházející ročník. Vítěznou tečku udělali za celou sezonou v Chomutově, kde domácí celek zdolali 4:2.

Hokejisté zpod Bílé věže tak po 28 odehraných utkáních skončili v nadstavbové skupině číslo jedenáct na čtvrtém místě a celkově měli na svém kontě 39 bodů. Jejich nejoblíbenějším soupeřem se stal Litvínov, který porazili ve všech vzájemných střetnutích. Naopak ani jednou nedokázali najít recept na Mladou Boleslavi a Liberec.

Největší tahouni týmu

V celé soutěži deváťáků byl nejproduktivnějším hráčem a druhým nejlepším střelcem Hradce Jaroslav Vondruška (21+17), druhá příčka patřila Filipu Brzákovi (13+18). Oba měli možnost si zahrát ve starší věkové kategorii, a to v dorostu, kde si první jmenovaný připsal i několik bodů. Alespoň 30 bodů za produktivitu získali Martin Václavíček, jenž se díky 23 přesným trefám do sítě soupeře stal nejlepším střelcem svého týmu, a také Vojtěch Bulat, kterému sedla role nahrávače, protože si zapsal celkem 21 asistencí, což bylo ze všech Lvíčat vůbec nejvíc.