Akademie ČH
ne 12.5.2024 | Tisková zpráva

Manažerem mládeže a trenérem juniorky se stává Jan Zachrla

Součástí trenérského týmu juniorů bude v nové sezoně zkušený trenér: Na východ Čech míří z Brna jedenapadesátiletý Jan Zachrla, jenž v uplynulých letech působil v organizaci brněnské Komety, a to jak u mládeže, tak také u A-týmu. Kromě své práce u juniorského mužstva Mountfieldu HK bude rodák z Kyjova zastávat také pozici manažera mládeže.

Jan Zachrla má za sebou v jedenapadesáti letech úctyhodnou trenérskou i manažerskou kariéru: Může se pyšnit zkušenostmi z Lva Praha, Liberce, Dukly Jihlava, Komety Brno nebo také mládežnických reprezentací. V posledních sezonách Jan Zachrla působil primárně u juniorského a dorosteneckého týmu brněnské Komety.

Své cenné zkušenosti nyní bude chtít uplatnit u hradecké mládeže, kde bude zastávat pozici manažera. Kromě toho bude také trenérem u juniorského mužstva, roli hlavního kouče bude zastávat i nadále Martin Vágner, přičemž jejich duo doplní ještě Jiří Šejba mladší, vypomáhat jim bude z A-týmu také Tomáš Hamara.

Komentář GM Aleše Kmoníčka k příchodu Jana Zachrly do Hradce Králové: „Po loňské nepříliš povedené sezoně našeho juniorského týmu jsme chtěli do juniorky, ale i do naší mládeže vnést nový impuls v podobě zkušeného trenéra. Neočekávaně se naskytla možnost angažovat Honzu Zachrlu, s kterou přišel Tomáš Martinec a po krátké diskuzi a následných pohovorech jsme se domluvili na roční smlouvě. Rádi bychom využili i jeho manažerské zkušenosti a já osobně bych také rád ubral nějakou práci s mládeží i Tomáši Martincovi, takže Honza bude zastávat i post manažera mládeže. Domnívám se, že nám tato pozice v mládeži chyběla a pevně věřím, že nám tento krok pomůže k dalšímu posunu naší akademie i mládeže jako celku.“

Komentář šéftrenéra mládeže Tomáše Martince k příchodu Jana Zachrly do Hradce Králové: „Honza je zkušený trenér, ale také charakterní člověk, který nám pomůže s výchovou mladých hráčů v naší Akademii. Věřím, že společně s Martinem Vágnerem vytvoří v juniorce silnou dvojici.“

Profil Jana Zachrly

Jan Zachrla se do profesionálního hokeje v pozici trenéra dostal v roce 2005, kdy po zisku stříbra na univerziádě zastával pozici asistenta v tehdejší ruské superlize v Mytišci po boku Miloše Říhy. Později se stal i generálním manažerem prvoligové Jihlavy, působil také v mládeži Liberce.

Následovaly roku v Rusku, kde Jan Zachrla působil v roli hlavního trenéra ve druhé nejvyšší soutěži a pak se připojil k trenérskému týmu Lva Praha, kde zastával roli videokouče. Servis poskytoval týmu, který vedl jako hlavní lodivod Kari Jalonen, u týmu byli i Josef Jandač nebo Václav Sýkora.

Po krátké anabázi v Mostě se pak na dlouho usadil Jan Zachrla v Kometě. V jihomoravském městě vedl dorost, starší dorost i juniorku, aby se nakonec vypracoval i do role sportovního manažera celého klubu. Na lavičce stál i u A-týmu, působil také u reprezentačních kategorií U19 nebo U17. V posledních dvou letech vedl dorostence Komety, nyní se přesouvá do Hradce Králové, kde bude manažerem mládeže a také součástí trenérského týmu juniorky.