Akademie ČH
čt 15.6.2023 | Jan Hirsch

Lví stopa v reprezentaci U18, trojlístek zabojuje o Hlinku

Na první posezonní kemp nově se budující reprezentace U18 si nově angažovaný trenér David Čermák povolal i tři hradecké juniory: Jiřího Klímu, Lukáše Krále a Dominika Pavlíka. Čtyřiatřicet nadaných hokejistů se v Kravařích bude připravovat na Hlinka Gretzky Cup, tedy jeden z nejprestižnějších mládežnických turnajů kategorie U18, který má odstartovat koncem července v Břeclavi a Trenčíně.

Výběr nejlepších talentů z celého Česka se 18. června sjede do slezských Kravaří, kde se bude po dalších šest dní věnovat jak suché přípravě, tak tréninku na ledě. Do výběru se dostali i tři hradečtí útočníci: Jiří Klíma, Lukáš Král a Dominik Pavlík, který je navíc v šestnácti letech druhým nejmladším hráčem nominace. Pod křídla si je vezme nedávno představený trenérský štáb, složený z hlavního kouče Davida Čermáka, který naposledy vedl extraligové České Budějovice, a asistentů Jaroslava Nedvěda a Richarda Žemličky.

Turnaj Hlinka Gretzky Cup, někdy také zvaný Memoriál Ivana Hlinky, svou 32letou historii začal v Japonsku, tehdy ještě jako Phoenix Cup. Prošel si mnohými změnami, jak jmen, tak celých pravidel turnaje. Od roku 2007 nese jméno legendárního Ivana Hlinky, k němuž se o jedenáct let později přidal i jeden z nejlepších hráčů historie, Wayne Gretzky. 22 ze 30 ročníků soutěže ovládla Kanada, Čechům se podařilo zvítězit pouze v roce 2016.

Tuto bilanci se tak bude moct český tým pokusit obohatit, čímž by si hradecká část výpravy spravila pachuť po sezoně, ve které junioři, včetně Lukáše Krále a Jiřího Klímy, nepostoupili do vyřazovacích bojů. Naopak dorostenci i s Dominikem Pavlíkem ukončili základní část na šesté příčce, v osmifinále celkem jasně přejeli Porubu, ve čtvrtfinále však nestačili na nakonec mistrovský Třinec. To už za dorostenecký tým nastupovali i Lukáš Král a Jiří Klíma, kteří jinak celý rok působili o kategorii výše.

Své místo ve výběru si ale všichni tři Lvi vydřeli a taky zasloužili. Sedmnáctiletý útočník Lukáš Král odehrál celou sezonu za juniorku, kde si připsal 30 kanadských bodů. Poté vypomohl taky v dorostu, kde patřil k obrovským tahounům v play-off. Stejně starý Jiří Klíma v juniorce zapsal patnáct bodů a ročník zakončil taktéž v o stupeň mladší kategorii. A nakonec si oba střihli i přátelský duel za partnerský Kolín proti Kladnu. Poslední nominovaný Dominik Pavlík naopak ročník odehrál za dorostence, kde ve 33 utkáních získal vynikající bilanci 25+27, s 52 body byl šestým nejproduktivnějším hráčem soutěže. Nyní hradecký trojlístek zabojuje o účast na Hlinka Gretzky Cupu.