Akademie ČH
st 4.10.2023 | Eva Šafranková

Junioři a dorost zkusí prodloužit sérii výher, devítka musí zabrat

Ani v prvním říjnovém týdnu nebudou chybět zápasy hradecké akademie. Juniorka se nejprve vydá směr západní Čechy, konkrétně do Plzně, poté doma přivítá Spartu. Dorost čeká poprvé v sezoně venkovní dvojboj. Odcestuje totiž na Moravu, kde se střetne s brněnskou Kometou a Kohouty z Olomouce. Obě věkové kategorie se budou chtít udržet na vítězné notě. Naopak jediný duel odehraje devítka, která se znovu představí pod Bílou věží a vyzve Slavii.

Poradí si junioři s Plzní i Spartou podruhé v sezoně?

Nejstarší mládežníci si po dvou nezdarech spravili minulý týden chuť. Nejprve na státní svátek doma přivítali Litvínov, nad kterým si sice vytvořili dvoubrankový náskok, ale přišli o něj. Utkání do prodloužení nakonec nedospělo, protože tři a půl minuty před koncem lotyšský útočník ve službách Mountfieldu Valdis Dommers vystřelil svému týmu výhru 3:2. V sobotu odjeli Lvi do Českých Budějovic. Ačkoliv se Motor ujal vedení, hosté vyrovnali a soupeři postupně nasázeli dalších osm gólů. Na vysokém vítězství 9:1 se výrazně podílela dvojčata Benešova, která spolu s Adamem Novotným patří mezi trojici nejproduktivnějších hráčů Hradce. Dohromady za 12 duelů nasbírali 39 kanadských bodů! V patách jim je Štěpán Černý (1+9), jenž je v oblasti produktivity mezi obránci nejlepší z celého mančaftu. I díky těmto výkonům se juniorka nachází na druhém místě ve skupině Západ.

Východočeši se ve čtvrtek od 17:00 představí na ledě sedmé Plzně, která má o tři body víc než poslední Litvínov. Svěřenci Martina Vágnera se s ní poprvé utkali před měsícem a po obratu a hattricku Marka Matašovského ji nakonec porazili 7:5. Škodovce se start sezony příliš nepovedl, na první výhru čekala až do pátého kola. Aktuálně má o motivaci postaráno, protože bude chtít přerušit sérii tří proher v řadě. Nestačila na Mladou Boleslav 2:5 a ani na Liberec 1:2, poté v západočeském derby s Karlovými Vary jen dotahovala, avšak marně a padla 2:5.

Po delší době si Hradečtí zahrají v ČPP Aréně i v sobotu, kdy od 12:30 vyzvou Spartu, kterou v prvním měření sil porazili fotbalově 1:0. Hráči z hlavního města jsou na tom současně v tabulce o jednu příčku lépe než Plzeň, ale mají zcela opačnou bilanci. Zdolali totiž Tygry 3:1 i Bruslaře 2:1. Naposledy si poradili také s Vervou, která sice čtyřikrát srovnala krok, popáté se jí to už však nepovedlo, a svěřenci Tomáše Netíka se tak radovali z vítězství 5:4. Produktivitu Pražanů táhne bek Jakub Tůma (2+10), jenž je zároveň nejlepším asistentem.

Přidají dorostenci čtvrtou výhru v řadě?

Dorost zažívá úspěšné období, prozatím mu ve skupině B náleží čtvrté místo a na vedoucí Pardubice ztrácí tři body. Po třech neúspěších přišli naopak tři zápasy, ve kterých si pokaždé připsal plný počet bodů a celkově inkasoval pouze čtyřikrát. V den české státnosti si zastřílel ve Zlíně poměrem 8:2. Během soboty proti Jihlavě to dlouho na žádné gólové hody nevypadalo, pak se však s brankami roztrhl pytel a Lvi skolili Duklu 5:0. O dvě trefy se mimo jiné zasloužil obránce Josef Janeček. Tobiáš Vítek (8+5) jako správný kapitán jde příkladem i v rámci produktivity, stejný počet bodů má také Ondřej Páleník (4+9).

Hokejisty zpod Bílé věže čeká dvojzápas na Moravě, oba mače odehrají poprvé v tomto ročníku venku. Ve čtvrtek zavítají do Brna, kde je start duelu naplánován na 15:00. Kometa nejdříve zaznamenala dvě porážky, od té doby ale pokaždé bodovala. Plný počet bodů nezískala jen proti Olomouci, když v závěru přišla o těsné vedení a Kohoutům podlehla 3:4 v samostatných nájezdech. Na vítěznou notu se Brňané vrátili o dva dny později, kdy na třinecké Oceláře vyzráli 5:3. Výraznými jmény v týmu z jihomoravské metropole jsou Jan Brabenec a Vojtěch Kubín, s 10 asistencemi totiž patří mezi šest nejlepších nahrávačů v lize.

V sobotní poledne se svěřenci Jiřího Janouška mladšího střetnou s Morou, která se drží spíše v druhé polovině tabulky. Olomoučané mají Hradci co vracet, protože hned v prvním kole od něj schytali debakl 2:10. Bilanci výher a proher mají vyrovnanou. Po již zmíněném obratu v Brně však následoval nezdar v Přerově, na který nestačili 0:3. Kohouti by měli zapracovat na ofenzivě, protože vstřelili pouze 15 gólů, což je druhý nejhorší počin. Oproti tomu vedoucí Kometa propálila brankáře soupeře 37krát.

Vrátí deváťáci pražské Slavii porážku?

Kategorie devátých tříd má za sebou sedm kol, což znamená, že první čtvrtina základní části je pryč a od této chvíle na sebe celky budou narážet již podruhé v sezoně. Východočechům se příliš nedaří, z odehraných utkání odcházeli čtyřikrát jako poražení a s devíti body zaujímají šestou pozici. I když si Lvíčata na svátek svatého Václava poradila s Mladou Boleslaví 2:0, v derby ale na svůj výkon nenavázala a Dynamu podlehla jasně 1:5.

Mountfield se opět po týdnu v 15:30 představí na domácím ledě, tentokrát vyzvou pražskou Slavii, se kterou hned v prvním kole nového ročníku prohráli 0:4. Sešívaní se čtyřikrát radovali, a tak se ve skupině B nacházejí o dvě příčky výš než Hradec. Na rozdíl od něj si Pražané s Pardubicemi poradili 3:1. Následně i přes dlouho nerozhodný stav zdolali Havlíčkův Brod 7:3.

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 9. kolo, čt 5.10.2023
HC Kometa Brno Brno - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
JUNIOŘI: 13. kolo, čt 5.10.2023
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
DOROST: 10. kolo, so 7.10.2023
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
JUNIOŘI: 14. kolo, so 7.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
12:30
9. TŘÍDA: 8. kolo, so 7.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
15:30