Aktuální zprávy z klubu
út 6.6.2023 | Klub

Projekt Skóruj pro... vynesl letos přes 100 tisíc korun na dobrou věc

Už po sedm let Mountfield HK ve spolupráci se svými fanoušky pomáhá v rámci charitativního projektu Skóruj pro... Nejinak tomu bylo v sezoně 2022/23, ve které fanoušci spolu s hráči A-týmu přispěli dobré věci částkou 106 500 korun. A celkově již charitativní projekt vynesl pomoc v hodnotě již takřka 800 tisíc korun!

Během nakonec stříbrné sezony Tipsport extraligy podpořil Mountfield HK již posedmé charitativní projekt Skóruj pro..., který fungoval na stejných základech, na které jsou fanoušci zvyklí z let předchozích – hráči skórují, fanoušci rezervují puky a všichni společně pomáhají.

Jaký je tedy princip celé akce? Za každý gól, který vsítí hráči Mountfieldu HK v Tipsport extralize, je vystaven jeden speciální puk obsahující logo akce, logo klubu, popis zápasu a vlastnoruční podpis střelce branky. Daný puk můžete minimálně za 1 000 Kč získat, přičemž celá částka půjde na konto dítěte. Stejně jako vloni i letos tomu bylo tak, že dárce samotný může dárce určit, jakou částkou chce přispět.

Kolik peněz obdarovaný obdržel, tak záleželo na hráčích A-týmu (kolik dali branek) a na fanoušcích (kolik puků si pořídí a za jakou hodnotu). Platí přitom jednoduchá rovnice 1 gól = 1 puk = minimálně 1 000 Kč. Také samotná kabina přispěla potřebným, a to pokaždé vždy minimálně 5 000 Kč!

Ti z řad fanoušků a dárců, kteří se do charitativního projektu zapojili, pak obdrželi kromě unikátního pamětního puku opatřeného vlastnoručním podpisem skórujícího hráče také dvě vstupenky na hokej. A následně také plakát všech dárců s A-týmem, podepsaný celou hradeckou kabinou. Hlavní odměnou je ale pomoc dítěti, které to opravdu potřebuje.

„I díky Vašemu daru jsme schopni Patričce pořídit speciální rehabilitační přístroj vhodný k fyzioterapii –⁠ Motomed, který ji pomůže se zpevněním celého těla a rozhýbeme s ním dosud zapomenuté svaly. Vše, co se týče rehabilitačních pomůcek, je velmi drahé, proto si opravdu moc vážíme Vaší pomoci a máme radost, že na světe přeci jen dobro existuje.“

Eliška Poláčková (o akci Skóruj pro...)

V předchozích sezónách rozebrali příznivci nejen hradeckého hokeje všechny vystavené puky do jednoho a nejinak tomu bylo i letos. V ročníku 2016/17 vynesla charitativní akce Skóruj pro... pěti dětem – Fandovi, Pepíkovi, Vojtovi, Radimovi a Matějovi – celkem 157 tisíc korun. O rok později se dočkaly tři nemocné děti – Péťa, Ella a Janička – dohromady 88 tisíc korun. Během ročníku 2018/19 jsme skórovali pro Marušku, Davídka, Laurinku a Matyáška a přispěli celkovými 181 tisíci korun. Rok poté zase pro Davida, Kubu, Patrika a Viktorku dohromady 136 tisíci korun, během předloňského play off pro Sašu 37 500 korun. Vloni se dočkala Natálka a Deniska dohromady 93 500 korun. A v této sezoně jsme pomohli Šimonovi, Zorce a Patričce částkou 106 500 korun.

Suma sumárum vyneslo Skóruj pro... během 7 let 22 dětem 797 500 korun.

Jakým dětem letos fanoušci s přispěním hráčů pomohli?

Příběh Šimona

Malému Šimonovi je 18 měsíců a trpí blokací krčních obratlů. Už jako miminko neustále plakal a křičel. Spal pouze 3 hodiny denně, měl velké potíže s příjmem potravy, tekutin i vyprazdňováním. Potíže se spaním, příjmem potravy a častým pláčem stále přetrvávají.

Šimon pravidelně dochází ke specialistům a mnoho potíží se postupně podařilo vyřešit nebo alespoň zmírnit. A to i díky velké snaze rodičů, kteří ze svých úspor platí synovi řadu vyšetření a speciální péči. Aktuálně řeší velké svalovo-kosterní blokády, které Šimonovi neumožňují dostatečně přijímat tekutiny a způsobují neschopnost dobře spát a uklidnit se.

Rodina by finance ráda využila na terapie senzorickou integrací pro stabilizování stavu svého malého syna a speciální rehabilitace, které zdravotní pojišťovna nehradí.

Příběh Zorky

Čtyřletá Zora se narodila s genetickou vadou, zvanou Williamsův syndrom, kvůli které má spoustu zdravotních obtíží a překážek. Například kombinovanou srdeční vadu nebo brániční kýlu, kvůli které nemá vyvinutou plíci. Dále trpí svalovou hypotonií a má celkově opožděný vývoj. Zorinka začala chodit až ve 3 letech, zatím stále nemluví, ale dobře rozumí, takže komunikuje pomocí gest a znaků.

Od malička musí hodně cvičit, aby zpevňovala svaly a následně mohla lépe chodit sama. Rodina s dcerou absolvuje řadu různých terapií, navštěvuje specializované lékaře a ambulance. Případné finanční prostředky by byly využity na úhradu terapií a rehabilitací, hlavně hiporehabilitace, která je velmi prospěšná.

Příběh Patricie

Patricie oslavila na Štědrý den 4. narozeniny. V roce 2018 se narodila předčasně s vrozenými vadami, přičemž některé z nich bohužel ještě dodnes nejsou známé. Patrička trpí svalovou hypotonií a opožděným psychomotorickým vývojem. Ve svých čtyřech letech se stále neplazí, neleze, nechodí, nemluví a je po celý den odkázána na pomoc rodičů nebo babičky. Na pár hodin týdně navštěvuje speciální školku, kam s rodiči dojíždí skoro 100 km.

Patričku trápí také nepřiměřené nabývání na váze, a i přes několik testů a vyšetření není známo proč. Nyní váží skoro třikrát tolik, než by měla. Maminka denně sestavuje přísný jídelníček, který se ale zatím míjí účinkem. Od narození se s Patričkou až pětkrát denně cvičilo, navštívila lázně pro pohybové ústrojí a dojížděla na hipoterapii. Aktuálně doma pracuje s ergoterapeutem.

Fyzioterapie se již s Patričkou cvičí velmi těžko, proto by byl výtěžek z akce využit na koupi motomedu, který by s cvičením a zpevněním celého těla moc pomohl. Vhodné by bylo také zakoupení zvedacího zařízení do koupelny.