Tiskové zprávy
út 30.5.2023 | Tisková zpráva

Tiskové prohlášení hokejového klubu Mountfield HK, a.s.

Hokejový klub Mountfield HK, a.s. obdržel dne 29. května 2023 v nočních hodinách zprávu z Antidopingového výboru ČR obsahující informaci, že tři hráči Mountfieldu HK byli v uplynulém období pozitivně testováni na zakázanou látku. Hokejový klub proto trojici hráčů Kevin Klíma, Graeme McCormack, Martin Štohanzl do vyřešení případu pozastavuje platnost profesionálních hráčských smluv. Zároveň k této situaci zaujímá následující stanovisko:

Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel.

V rámci klubu, a to zejména A-mužstva, byli hráči pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami. Hráčská smlouva ukládá hráčům povinnost složení veškerých léků a doplňků stravy před jejich užíváním konzultovat s klubovým lékařem, což se pravidelně děje, v tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči.

Mountfield HK si uvědomuje společenskou odpovědnost vůči všem dospělým i dětem, a to zejména sportujícím. O to větší zklamání v souvislosti s touto informací zažívá. V návaznosti na toto dopingové zjištění Mountfield HK zintenzivňuje preventivní a osvětnou činnost, a to v rámci mládežnických kategorií, A-týmu i dotčených hráčů.

Zmíněné trojici hokejistů byla ihned pozastavena platnost hráčských smluv a do vyřešení případu byli vyřazeni z A-týmu. Vedení klubu s nimi však nadále zůstává v kontaktu v otázce dalšího postupu a osvětné činnosti.

S ohledem na stále probíhající řízení nebudou členové Mountfieldu HK k celé záležitosti poskytovat jakákoliv další vyjádření.