Ohlasy k zápasu
ne 5.2.2023 | Šimon Zemánek

Nová smlouva? Hlavně kvůli fanouškům, hlásí Henri Kiviaho

Hradečtí Lvi si před přestávkou připsali pátou ligovou výhru v řadě. Východočechům na vítězství stačila jediná trefa z první třetiny, kterou z dorážky zařídil Christophe Lalancette, a tak duel skončil nejtěsnějším možným výsledkem – 1:0. Ústřední postavou tohoto klání byl také finský brankář ve službách Mountfieldu – Henri Kiviaho. Ten pochytal všech 17 střel Komety a zapsal si už páté čisté konto v této sezoně.

Jak utkání viděl královéhradecký brankář? „Odehráli jsme dobrý zápas. Obránci hráli skvěle a zodpovědně dozadu,“ chválí své spoluhráče gólman s číslem 31. „Důležitým faktorem bylo také to, že jsme nehráli ani jednou v oslabení, což nám velmi pomohlo, protože Kometa má nejlepší přesilovky v lize,“ přidává muž, jenž se vyšvihl na dělenou druhou pozici v extralize ve statistice letošních čistých kont.

Domácí strážce klece se nejvíce zaskvěl na sklonku prostřední části, když vyrazil pokus ex-hradeckého Tomáše Vincoura z přečíslení 2 na 1 a famózním zásahem tak Moravanům sebral skoro jistý gól. „Hosté ujeli do brejku. Na střelu jsem se stačil přesunout a soupeř mě trefil do hokejky. Naštěstí jsem to chytil.“ I díky tomuto zákroku odešel i podruhé z trenérského duelu bratří Martinců šťastnější hradecký Tomáš. „Upřímně, ani jsem nevěděl, že jsou bráchové… Tak teď už to vím,“ směje se Kiviaho.

Východočeši se aktuálně mohou pyšnit svou vůbec nejlepší formou v probíhajícím ročníku. V posledních pěti duelech totiž získali všechny možné body. „Hrajeme dobře týmově. Nejsme příliš vylučovaní a celkově se nám daří,“ pochvaluje si hráč, jenž už druhým rokem stráží hradecké brankoviště.

Henri Kiviaho po páté nule v sezoně

🥝 Tahle děkovačka se jen tak neomrzí 🏂 #chcemevic

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 5. února 2023


A bude ho hájit i nadále, s klubem se totiž na konci ledna domluvil na nové spolupráci. Co rozhodlo pro jeho setrvání pod Bílou věží? „Hlavním faktorem toho, že jsem podepsal novou smlouvu v Hradci, byli fanoušci, kteří jsou opravdu úžasní,“ vyzdvihuje příznivce rodák z finského města Lappeenranta.

Mountfield se aktuálně nachází na šesté pozici, avšak na čtvrtý Třinec ztrácí pouhé čtyři body. „Nekoukám se průběžně na tabulku. V základní části nemáme jasně daný cíl. Snažíme se hlavně vyhrávat a pak se uvidí...“ Maraton zápasů se nyní na týden přeruší, na řadu totiž přichází reprezentační přestávka. „Na pauzu se velmi těším. Zatím ještě nemám žádný plán, musím se zeptat manželky,“ poodhaluje s úsměvem ve tváři brankář ze země tisíce jezer.

Tomu nedávno přibyl nový parťák do brankoviště. Na východ Čech dorazil před uzávěrkou přestupů zkušený gólman Matěj Machovský, jenž do konce sezony nahradil Jana Růžičku. Ten odešel na hostování do nedalekých Pardubic. „Matěje Machovského jsem před příchodem do Hradce neznal, seznámili jsme se pár dní zpátky. Je fajn, rozumíme si spolu,“ uzavírá 29letý maskovaný muž.