Preview k zápasu
so 4.2.2023 | Jan Hirsch

Kdo urve pátou výhru v řadě? Hradec přivítá rozjetou Kometu

Důležitým vítězstvím v Budvar aréně prodloužil Hradec svou vítěznou šňůru už na čtyři zápasy, a také si výrazně polepšil v tabulce, kde se nyní nachází na dělené páté příčce. V podobném rozpoložení zavítá pod Bílou věž brněnská Kometa, která za sebou má rovněž čtyři výhry v řadě. Který z týmů přidá další zářez do své série? Duel, který bude součástí akce O kapku lepší hokej, odstartuje na ledě ČPP Arény v nedělních 16:00.

„Nálada v šatně je skvělá.“

#12 Graeme McCormack (o atmosféře v kabině)

V napínavém utkání s Budějovicemi nakonec Hradečtí zvítězili i díky trefě Graema McCormacka v první třetině. „Zápasy proti Motoru jsou vždy zajímavé. Těžko se proti nim drží puk a nebývá moc šancí. Podařilo se nám získat body a posunout se v tabulce, což je skvělé,“ hodnotí duel kanadský bek, který v 15. minutě otevíral skóre přesnou přesilovkovou ranou. Byla to pro něj pátá branka v sezoně, z nichž hned čtyři vstřelil právě v početní výhodě. K těmto trefám přidal čtrnáct asistencí a s celkovými devatenácti body je za Jérémiem Blainem druhým nejproduktivnějším zadákem svého týmu.

Výhra na jihu Čech byla pro svěřence Tomáše Martince už čtvrtá v řadě, zvítězili 3:0 nad Energií, 5:2 v Ostravě, 4:2 nad Kladnem a naposled 3:2 proti Motoru. Tímto počinem vyrovnali svůj dosavadní sezonní rekord. „Nálada v šatně je skvělá. Daří se nám vyhrávat, a to i přes velkou marodku, což je super. Jsme šťastní tam kde jsme teď, ale vždycky je možnost posunout se ještě výš,“ komentuje hradecká dvanáctka. Mountfield tato vítězství vyšvihla až na šesté místo (při shodnosti bodů a zápasu k dobru oproti pátému Liberci). Ačkoli se Hradec může přiblížit první čtyřce, nesmí se zapomenout dívat i za sebe. Plzeň s Olomoucí mají jen o dva body méně, Kometu od Východočechů dělí sedm bodů.

Letos to bude pro Hradec a Kometu čtvrtý vzájemný duel, z nichž s pěti body vycházejí lépe Hradečtí. Strašidelná však pro hokejisty se lvem na hrudi byla prohra 0:4 z 6. kola. Vypálili tehdy devětapadesátkrát, žádný z těchto pokusů však za záda Marka Čiliaka neprošel. „Kometa je silný klub. Mají velmi dobrou ofenzívu a nejlepší přesilovky v lize. Budeme muset hrát dobře na puku a být disciplinovaní,“ analyzuje soupeře útočný zadák. Po odchodu gólové mašiny Petera Muellera nalezli v Brně jiné střelce, třeba Luboše Horkého, nebo tradičně produktivního nahrávače Petra Holíka. „Celý tým jim hraje dobře, ale u některých hráčů víte, že jste v nebezpečí už když se dostanou k puku, uzavírá Graeme McCormack.

EduardŠalé
17letá vycházející kometa českého hokeje. Za Brno válel ve všech mládežnických kategoriích a do dospělého hokeje nakoukl už v šestnácti letech. V posledním kole proti Třinci si jako druhý nejmladší hráč v historii ligy připsal hattrick.

Kometa se začíná zvedat

Kometu letošním ročníkem provází velké výkonností výkyvy. Zprvu se vše dařilo a v říjnu se klubu z moravské metropole podařilo nasbírat sedm výher v řadě. Poté však pro modrobílé přišel velký pád a z 24 zápasů, které odehráli od 6. listopadu do 22. ledna, vytěžili jen pět výher. První sérii výher po tomto krušném období načali Brněnští až minulé úterý vítězstvím 5:2 nad Motorem, na nějž navázali zápasy s Kladnem (3:0), Libercem (3:0) a naposled neušetřili svěřenci Patrika Martince ani úřadující mistry z Třince, kteří si z Brna odváželi porážku 1:5. Po 44 odehraných zápasech se však s 59 body Kometa nachází na 9. místě.

Kamenem úrazu jsou pro třináctinásobného českého mistra oslabení, v nichž mu patří třetí místo od konce. Tuto statistiku však zmírňuje fakt, že je Kometa nejslušnějším týmem ligy, s 334 trestnými minutami má na druhou Olomouc dvacetiminutový náskok. Zato početních výhod využilo Brno více než čtvrtinu (28,46 %), a v procentuálním využití přesilovek není v českých vodách lepšího týmu. Problémem by pro Kometu mohly být také střely na branku, kterých na sebe nechá vypustit průměrně 32,11 na zápas, což je nejvíce v extralize. Naopak na soupeře průměrně vysílá 26,25 střel na zápas, méně jich vyprodukuje už jen Kladno.

Nejproduktivnějším hráčem v týmu je Petr Holík, kterému navíc s bilancí 11+29 patří dělená druhá příčka v extraligovém bodování, na prvního Pecha ztrácí pouze bod. Stálé více prostoru dostává i mladičký vicemistr světa s reprezentací U20 Eduard Šalé (6+5). Vytěžováni jsou obránci Jan Ščotka s Tomášem Kundrátkem, oba odehrají průměrně lehce pod 21 minut na zápas. Týmovým bojovníkem je Rhett Holland, který je v průběžném sezonním Radegast indexu pátý. Gólmanské dresy v Brně obléká Marek Čiliak (20 zápasů; úspěšnost 89,95 %; průměr 3,36), který letos Hradec senzačně vynuloval, a více prostoru dostávající Dominik Furch (33 zápasů; úspěšnost 91,75 %; průměr 2,51)

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Chalupa, Štohanzl, K. Lang.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!
  • O kapku lepší hokej: Utkání je součástí čtvrtého ročníku dobročinné akce konané nadací Kapka naděje, díky níž se od začátku tohoto měsíce celá česká hokejová scéna zahalila do oranžova. Cílem je jednak rozšířit povědomí o nádorových onemocněních či problematice poruch krvetvorby u dětských pacientů a druhak zajistit finanční pomoc. Tváří akce je 17letý hokejista Sebastian Weitz, který si prošel úspěšnou transplantací kostní dřeně. O kapku lepší utkání odehrají Hradečtí právě proti Kometě, Jérémie Blain přitom naskočí ve speciálním dresu. Pomoct můžete i vy, a to buď darováním kostní dřeně, zasláním dárcovské DMS či libovolným příspěvkem na bankovní konto Kapky naděje. Zároveň se bude konat aukce extraligových dresů, dresů národního týmu a dresů HC Slavia Praha. Přispět budete moci také do kasiček přímo na stadionu.