Preview k zápasu
út 6.12.2022 | Lukáš Picek, Jan Vavřina

Znovu po třech letech. Hradec čeká čtvrtfinále proti Zugu!

Je to tady! Ve středu v ČPP Aréně vypukne čtvrtfinálová série CHL, ve které proti Mountfieldu stojí EV Zug. Že vám tento scénář není cizí? Není se čemu divit. Před třemi lety, kdy Lvi dokráčeli až do finále, stáli Hradečtí v této fázi soutěže rovněž proti tomuto švýcarskému celku. Zopakují i letos postup mezi nejlepší čtveřici? Očekávaný duel proti týmu plnému hvězd startuje v 17:30!

„Je to velmi kvalitní mužstvo plné velkých individualit.“

Petr Svoboda (o přednosti Zugu)

Hradec v extralize zatím nepředvádí příliš přesvědčivé výkony, v polovině sezony se nachází na desáté příčce. Ale v CHL je to úplně jiná písnička. Co také před středečním střetnutím pozitivně ovlivnilo psychiku týmu, bylo dominantní vítězství 4:0 nad rivalem z Pardubic. „Výhra nás hodně povzbudila, ale teď je důležité to zopakovat. Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale pokud to budeme opakovat každý zápas, tak se můžeme v obou soutěžích posunout dál,“ zamýšlí se asistent trenéra Petr Svoboda. A jaký měli Lvi program? „Po derby jsme měli volné pondělí, protože zápasy jdou hodně rychle za sebou. V úterý jsme potrénovali, ve středu se připravíme na zápas a půjdeme do toho,“ prozrazuje.

Ačkoliv se tým zpod Bílé věže v extralize střelecky trápí, v Lize mistrů to není poznat. Po skupinové fázi skončil na druhém místě v počtu nastřílených gólů. Ze všech dvaatřiceti družstev nasázel více branek už jen účastník stejné skupiny, švédská Frölunda. „Těžko říct, proč se nám v Lize mistrů daří lépe než na domácí scéně. Myslím si, že kluci hrají uvolněněji, není tam takový tlak a jsou více ve střehu. Extraliga je hodně vyrovnaná a moc se nám tam střelecky nedařilo,“ porovnává asistent trenéra.

Východočeši už se se svým středečním soupeřem potkali na předsezonním turnaji v Kitzbühelu, ale možnost nastoupit proti němu nedostali. Zug totiž překvapivě prohrál s pořádajícím Salcburkem. „Už tam jsme je sledovali. Je to velmi kvalitní mužstvo plné velkých individualit v čele s Honzou Kovářem, který tam táhne produktivitu. Na něj se určitě zaměříme,“ pokračuje dvaačtyřicetiletý trenér. „Naším cílem je uhrát doma co nejlepší výsledek a v Zugu se poprat o postup,“ dodává závěrem Petr Sovobda.

JanKovář
Dvaatřicetiletý rodák z Písku hraje v Zugu už čtvrtou sezonu a už od svého příchodu je pro tým lídrem. V National League zatím získal 22 bodů (10+12) za 24 zápasů. V CHL se zatím gólově neprosadil, ale má na kontě 5 asistencí.

Zug? Švýcarská špička a mistr předchozích dvou sezon

Zug si v National League drží svůj každoroční vysoký standard. Nyní má na kontě 40 bodů a náleží mu pátá pozice. Stejně jako Východočeši má odehráno 25 zápasů a rovněž se může chlubit cenným skalpem z posledního ligového střetnutí, v němž obral o body Ženevu, lídra soutěže. Ve srovnání se zbytkem nejlepší šestice však Zug jakožto trojnásobný mistr ligy neexceluje. Z týmů, které se nachází na příčkách zajišťující play-off, má nejméně vstřelených (75) i nejvíce obdržených branek (79). Nikdo jiný z TOP6 také nemá záporný gólový rozdíl.

Jak se ale ukazuje i u Mountfieldu, Liga mistrů je úplně jiná soutěž. Švýcarský celek v ní letos ještě neokusil pachuť porážky. Ve skupinové fázi jednoznačně dominoval a se ztrátou jediného bodu postoupil do vyřazovacích bojů z prvního místa. Spolu se švédskou Frölundou měl nejlepší brankový rozdíl (+18). V osmifinále pak svou sílu demonstroval na mnichovském Red Bullu, který v obou utkáních rozstřílel poměrem 5:1 a hladce postoupil mezi nejlepší osmičku.

Asi největší oporou hostí je Jan Kovář. Kapitán posledního zástupce ze země Helvétského kříže v soutěži plní roli tahouna týmu na výbornou. Je nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem a pro hradeckou obranu bude těžký úkol bránit jeho útok. Další velkou oporou bude pro hosty i gólman Leonardo Genoni, který v roce 2018 poslal, jakožto brankářská jednička, švýcarskou reprezentaci až do finále mistrovství světa. Za zmínku stojí i švédský obránce Christian Djoos, který v NHL nastupoval za Washington, Anaheim nebo Detroit. S Capitals získal v roce 2018 Stanley Cup. Švýcarský soupeř je tedy nabitý hvězdami, Mountfield má před sebou tím pádem velkou výzvu.


Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Cingel, Lalancette, Lev – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – Pilař, Štohanzl, Doležal.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Na utkání proti Zugu jsou v platnosti pouze permanentky, na nichž je uvedena cena 0 Kč (pro partnery, skyboxy, klub...). Permanentky s uvedenou cenou (standardní nákup) nejsou platné, a proto je nutné zakoupit vstupenku. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.