Preview k zápasu
po 28.11.2022 | Šimon Zemánek | Foto: Jan Pavlíček / BK Mladá Boleslav

Poslední listopadové utkání. Lvi přivítají Mladou Boleslav

Lvi na postup mezi top osm celků CHL na domácí scéně nenavázali. V neděli totiž podlehli Olomouci 0:5. Navíc se pro ně jednalo o třetí ligovou prohru v řadě. Tuto sérii mohou ukončit v úterý, kdy doma přivítají Mladou Boleslav. Ta nepatří mezi oblíbené soky Lvů. To se potvrdilo i v minulém play-off, když s ní v pěti duelech vypadli už ve čtvrtfinále. V probíhající sezoně však jediné střetnutí hrané ve ŠKOENERGO areně ovládli hosté 0:2. Jak tomu bude tentokrát? Úvodní buly je naplánováno na úterý od 18:00.

„Hrají hodně rychlý a bruslivý hokej. Myslím, že na sebe narazí dva podobné týmy.“

#93 Zdeněk Doležal (o střetnutí s Mladou Boleslaví)

V nedělním utkání Lvi vycestovali na Moravu, odkud si však odvezli porážku od Hanáků 0:5. „Olomouc hrála dobře, my jsme se jí v některých věcech nevyrovnali. Mora byla důslednější a více si šla za vítězstvím. Musíme se zlepšit ve hře kolem před brankového prostor. V tom je podle mě zakopaný pes,“ ví jedna z nejnovějších hradeckých akvizic. Hradečtí tak na postup v CHL na české scéně nenavázali. „Postrádáme lehkost, navíc máme dost našlapaný program. Odehráli jsme skvěle zápasy v CHL, to se na nás asi trošku podepsalo. Potřebujeme se ale chytit i v domácí lize. Věřím, že se to zlomím jedním zápasem a zase to bude lepší,“ hlásí „Ďolík“.

Východočeši se poslední dobou lehce propadají extraligovým pořadím, po třech porážkách v řadě jim patří devátá pozice. „Samozřejmě chceme zlomit sérii proher. Tabulka se strašně vyrovnaná. Od posledního místa nás dělí čtyři body, jenže skoro to samé platí pro šesté místo. Kdo nezachytí další zápasy a bude ztrácet body, tak bude čím dál více klesat,“ komentuje situaci v tabulce nymburský rodák.

Svěřenci Tomáše Martince absolvovali po zmiňovaném debaklu od Moravanů týmový mítink. „Bylo tam jak naštvaní, tak povzbuzení do dalších zápasů. Nikdo nechce prohrávat. Nikomu se nelíbí to, že se nedokážeme prosadit vpředu, a naopak vzadu často inkasujeme. Ke všemu bylo něco řečeno a doufáme, že to proti Boleslavi bude znát,“ věří forvard s číslem 93. V úterý Mountfield HK sehraje další extraligový mač, doma právě proti Bruslařům. „Boleslav má svým stylem hodně blízko k tomu našemu. Hrají hodně rychlý a bruslivý hokej. Myslím, že na sebe narazí dva hodně podobné týmy. Bude hodně záležet na tom, komu se lépe podaří začátek a kdo dá první branku. Poté se totiž proti takovým týmům těžko prosazuje,“ uzavírá 29letý útočník.

PavelKousal
24letý jihlavský odchovanec, v městě automobilů působící od roku 2016, je tahounem Bruslařů. S 20 body z 22 zápasů je jejich lídrem v produktivitě. Skvělé výkony v extralize mu zajistily také pozvánku do reprezentace, nedávno si zahrál na turnaji Karjala.

Také Bruslaře trápí koncovka

Svěřenci, ještě v minulé sezoně hradeckého asistenta, Ladislava Čiháka zažili skvělý vstup do aktuálního ročníku. Z úvodních pěti střetnutí vyhráli hned čtyři, těsně nestačili jen na Olomouc. Bruslařům se dařilo i nadále, když po dvanácti odehraných duelech poznali hořkost porážky pouze čtyřikrát, a tak opanovali přední příčky tabulky. Poté ale přišla nelichotivá šňůra šesti proher v řadě. Středočeši nejprve třikrát získali alespoň bod, z následujících tří klání však vyšli naprázdno. Boleslavští v dalším mači zdolali Kladno a od té doby se jejich výkony lepší. V posledních čtyřech střetnutích pobrali devět z dvanácti možných bodů, přičemž v neděli doma porazili Litvínov 6:4 i přes to, že po úvodní siréně odcházeli do kabin za stavu 0:3. Klubu z města automobilů tedy náleží, se čtyřbodovým náskokem na devátý Hradec, šestá pozice v tabulce.

V brankovišti se Středočeši mohou spolehnout na zkušenou dvojici – Filip Novotný, Gašper Krošelj. Filip Novotný dostane v průměru za zápas 2,21 branky, jeho slovinský parťák dokonce jen 1,66, za což mu patří třetí pozice ze všech maskovaných mužů v extralize. Na stejné příčce se nachází i v úspěšnosti zákroků (93,36 %). Týmové produktivitě, s 20 kanadskými body, suverénně vévodí 24letý Pavel Kousal (9+11), jenž uzavírá top desítku bodování celé soutěže. Útočník s číslem 23 má na svém kontě také hned sedm ocenění pro hráče utkání – nejvíce z celé ligy. Druhým nejproduktivnějším Bruslařem je s velkým odstupem Švéd Pontus Åberg (2+10). Mezi opory v zadních řadách patří ex-hradecký Martin Pláněk, jenž je, s průměrem necelých 21 minut na zápas, nejvytěžovanějším hráčem týmu. 31letý bek navíc není žádný strašpytel, už nasbíral 57 bodů ve statistice Radegast index, a náleží mu tak celkově sedmé místo.

Hosté mají, stejně jako Hradečtí, obrovský problém v produktivitě. Sice na branky soupeřů vyslali 757 střel (více pokusů mají pouze svěřenci Tomáše Martince), ale v síti jich skončilo žalostných 50. To je o pouhou jednu trefu lepší než poslední Kladno, a tak se Středočeši nacházejí na samém chvostu extraligového pelotonu v pořadí úspěšnosti střelby. Svěřenci Ladislava Čiháka také vsítili úvodní branku zápasu pouze pětkrát, ve zbytku případů vždy museli dotahovat. Nadcházející soupeř Lvů se však může spolehnout na své speciální formace. V početní převaze patří, s 18 vstřelenými góly a úspěšností využití na hodnotě 19,15 %, k nejlepším mužstvům ligy. V oslabení na tom jsou ještě lépe, když v něm obdrželi nejméně branek ze všech účastníků (11) a mohou se tak pyšnit nejlepší úspěšností ubráněných přesilovek soupeře (85,33 %).

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Mladé Boleslavi jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Pilař, F. Pavlík, Marcel – Kevin Klíma, Lalancette, Jergl – Zachar, Lev, Doležal – Okuliar, Cingel, Kelly Klíma – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer.