Ohlasy k zápasu
ne 23.1.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Návrat Lukáše Cingela po 100 dnech: Z tribuny se koukalo těžce

V nepřátelském prostředí českobudějovické Budvar areny se udál jeden z letošních hradeckých návratů. Forvard Lukáš Cingel se totiž poprvé od 15. října 2021 objevil na ledě v zápasovém trikotu. Na dokonalý comeback však nedošlo, slovenský útočník totiž k výhře nad Motorem nepomohl. „S trenéry jsme se bavili, abych hrál jednoduše. Je škoda, že jsme zápas nedotáhli,“ mrzí devětadvacetiletého rodáka ze Žiliny po druhé porážce po nájezdech.

Když Lukáš Cingel 15. října 2021 schytal v zápase s Vítkovicemi ránu kotoučem do nohy, možná ani netušil, jak dlouho si hokej nezahraje. Po více než třech měsících se však dal dohromady, přičemž už od minulého týdne se s týmem připravoval naplno. Do zápasové sestavy se nakonec slovenský útočník dostal přesně po 100 dnech. Proti Budějovicím však ani jeho návrat ke třem bodům nepomohl. „Hodně jsem se těšil, byla to opravdu dlouhá doba. Celkem těžko se mi na hokej dívalo z tribuny,“ prozrazuje.

Spoluhráči během absence slovenského útočníka rozjeli velkou jízdu, během níž hráli kvalitní hokej, díky kterému se pevně usadili prakticky na samém vrcholu extraligového pelotonu. „Jasně, že hokej byl super. Ale tohle bylo něco jiného. Každému, kdo je zraněný, se na hokej těžko dívá z tribuny. Člověk chce být na ledě a hrát,“ vysvětluje po odchodu Patrika Lampera jediný Slovák v Hradci Králové.

„Nečekal jsem to, ale potěšilo mě to.“

#6 Lukáš Cingel (o svém návratu do elitní formace)

Devětadvacetiletý forvard, který pod Bílou věží převážně nastupuje na centru, se na soupisku svého zaměstnavatele vrátil po boku svého obvyklého kumpána Radka Smoleňáka. A to hned v elitní formaci. Jejich sehrané duo navíc doplnil Jakub Lev. Čas na ledě tak v Českých Budějovicích vyšplhal hradecké šestce až na 15 minut a 45 sekund. „Nečekal jsem to. Ale s trenéry jsme se bavili, abych hrál jednoduše. Po takové dlouhé době mě to samozřejmě potěšilo,“ tvrdí o nominaci do prvního útoku.

Jak se ale v zápasovém tempu cítil samotný Lukáš Cingel? „Bylo to opravdu jiné. Člověk se do toho nejprve musí dostat. Snažil jsem se hrát opravdu jednoduše. Jen je škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce, měl bych z toho návratu hned lepší pocit,“ má jasno. Na jihu Čech nakonec Mountfield vyválčil alespoň bod. „Samozřejmě je lepší jeden bod, nežli žádný. Ale zároveň je škoda, že se to nedotáhlo,“ poukazuje na některé nevyužité hradecké šance v závěru.

„Pět dní do dalšího zápasu zvládnu vydržet.“

#6 Lukáš Cingel (o dalším období bez zápasu)

Královéhradečtí v Budvar areně nakonec padli, o jejich dva góly se postarali zadáci. Graeme McCormack a Bohumil Jank. „Snažíme se hrát takový hokej, ve kterém ani tolik neznamená, kdo je obránce nebo kdo útočník. Každý musí umět zastoupit každého,“ doplňuje Lukáš Cingel ke střelecké potenci svých kolegů z defenzívy.

Hokejovou extraligu v posledních dnech opět straší koronavirus. Kvůli pozitivním testům už mnoho týmů zamířilo do karantén. Zápasy se odkládají a překládají. Svěřenci Tomáše Martince tak museli čekat na zápas celý týden. „S tím nic neuděláme. Situace je pro všechny týmy stejná, to si člověk nevybere. Potom toho zase bude o to víc, zápasy půjdou za sebou a program bude nahuštěný,“ dedukuje slovenský centr, který navíc musí na další extraligový souboj opět čekat. Tentokráte pět dní. „Myslím si, že když jsem vydržel tři měsíce, tak už pět dní do dalšího zápasu zvládnu vydržet,“ pousměje se na závěr.

Lukáš Cingel po zranění v akci | foto: Petr Tibitanzl / HC Motor České Budějovice