Preview k zápasu
so 22.1.2022 | Daniel Krátký | Foto: Petr Tibi / HC Motor České Budějovice

Po týdnu do akce! Hradec míří na led Českých Budějovic

Zpátky do práce – svěřenci Tomáše Martince měli po dvou odložených duelech s Litvínovem a Vítkovicemi neplánované volno, nyní se vrací mezi extraligová kolbiště. A to přesně po týdnu. V rámci duelu 45. kola vyráží do Českých Budějovic, právě na jihu skončila partě kolem Radka Smoleňáka jedna z vítězných sérií. Nyní budou chtít Lvi pod Černou věží novou šňůru výher naopak rozjet. V Budvar aréně startujeme v 17:00.

„Musíme pohlídat jejich ofenzivní esa a překonat skvěle chytajícího Hrachovinu.“

Petr Svoboda (o duelu v Českých Budějovicích)

Extraligovými mančafty se po delší době opět prohnala pandemie koronaviru. Varianta omikron se rychle a celkem jednoduše rozšiřuje, a tak se nevyhnula ani většině kabin extraligových týmů. Co na aktuální situaci říká asistent Petr Svoboda? „Beru to tak, jak to je. Asi se dalo čekat, že to dříve nebo později vypukne. Máme štěstí, že je většina soutěže odehraná a že se to rozjelo až teď,“ hlásí trenér, který má na starosti obránce a defenzivní činnost. „Věřím, že se týmy dají hodně rychle dohromady, všichni budou v pohodě a budeme moci zase pokračovat dál,“ dodává.

Mountfield měl hrát v týdnu dva zápasy. Ve středu a v pátek. S Litvínovem ani s Vítkovicemi však nakonec síly nepoměřil. Kvůli koronaviru. „Když jsme se dozvěděli, že nebudeme hrát, tak jsme měli jeden den volno. Snažíme se trénovat v počtu, který nám to umožňuje. Někteří kluci byli trochu nakřáplí, takže zůstali doma, ale jinak většina z nich trénuje a doufám, že na Budějovice budeme kompletní,“ věří jedenačtyřicetiletý bývalý obránce. V případě, že by tým nebyl v plné síle, tak je i tak stále kam sáhnout. „Musíme s tím počítat. Doplňujeme to juniory anebo kluky z Kolína, kteří pendlují. Kádr je trochu širší, a když vypadne pár hráčů, tak se to dá.“

Přesně po týdnu čeká královéhradecké hokejisty další utkání. A to v Českých Budějovicích. „Nečeká nás tam nic lehkého. České Budějovice jsou tvrdý a nepříjemný soupeř. Musíme si ohlídat jejich ofenzivní esa a překonat skvěle chytajícího Hrachovinu,“ má jasno. Mountfield však týden nehrál, Motor zase odehrál v pátek první duel po karanténě. Nedá se tak očekávat žádný exkluzivní souboj, spíše litý a vyrovnaný zápas. „Je těžké do toho naskočit. Kluci mají nějaký zaběhlý rytmus, a když z toho najednou na delší dobu vypadnou, tak je to samozřejmě znát. Kdo dřív dokáže zapnout a naskočit do zápasového módu, ten bude mít více ze hry,“ uzavírá bývalý hráč NHL, který musel s kariérou předčasně skončit.

StuartPercy
Osmadvacetiletý bek byl v roce 2011 draftován v prvním kole slavnými Maple Leafs. Do NHL se nastálo nepropracoval, a tak zkusil starý kontinent. Po sezóně ve Finsku se přesunul na jih Čech, kde patří k pilířům defenzívy.

Motor drží Hrachovina. A táhnou Pech s Gulašem

V loňském nesestupovém ročníku si Jihočeši pod vedením tehdejšího kouče Václava Prospala vyzkoušeli, jak funguje extraligová soutěž. Nezkušený kádr, složený většinou z hráčů, kteří vybojovali postup do nejvyšší české hokejové ligy, však na elitní tempo nestačil a v tabulce celé Tipsport extraligy skončil beznadějně poslední. A tak přišly velké změny. I díky nim současní svěřenci Jaroslava Modrého více či méně bojují o elitní čtyřku. Na tu zatím ztrácejí ze 7. pozice a ziskem 59 bodů pouhých šest bodů.

Ve většině týmových statistik patří České Budějovice k extraligovému průměru. Tým i s asistentem Patrikem Martincem si ale musí libovat v počtu trestných minut. Těch mají Českobudějovičtí na kontě pouhých 300, lépe je na tom jen brněnská Kometa. Naopak v přesilovkách se možná Motor trochu trápí. S úspěšností 17,93 % mu totiž náleží až jedenáctá pozice v úspěšnosti využití početních převah. Během zápasů se také většinou nenudí vlastní brankáři, na Dominika Hrachovinu totiž zamíří průměrně třicet střel na zápas.

Parta kolem elitních útočníků Milana Gulaše (14+22) nebo Lukáše Pecha (15+26) v dosavadním průběhu extraligy ukázala, že staří stále ještě na extraligové tempo stačí. Veteráni jako Michal Vondrka (10+5) nebo Jiří Novotný (4+3) se totiž stali výraznými články týmu. Největší letní posilou se stal ale brankář Dominik Hrachovina, jeden ze trojice nejvytíženějších gólmanů ligy. Ani on nezabránil poslední těžké ztrátě v Chomutově proti Kladnu, kde Jihočeši krátce po karanténě padli 3:5. Premiéru si na ledě svého mateřského celku (ne)užil v dresu Českých Budějovic juniorský reprezentant Josef Koláček. Předtím však Motor dokázal porazit 5:4 silný Liberec nebo dokonce 5:1 ambiciózní Spartu. Nyní si bude klub z jihu chtít spravit chuť v nedělním souboji s Mountfieldem, proti ale bude stát houževnatý hradecký mančaft.

Sestavy z minulého utkání


Hrachovina – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Šenkeřík, Piskáček, Bučko – Vondrka, Pech, Doležal – Abdul, Novotný, Gulaš – Ondráček, Koláček, Valský – Beránek, Hanzl, Karabáček.