Zápasy
ne 5.12.2021 | Daniel Krátký

Čtvrtá výhra v řadě. Mountfield přetlačil Motor 3:2 v prodloužení

Dvoubodové a čtvrté vítězství v řadě nadělili k Mikuláši hokejisté Mountfieldu svým fanouškům proti českobudějovickému Motoru. Ze začátku to sice vypadalo na lehkou výhru domácích, ale Jihočeši se ve druhém dějství vzepřeli a dokonce srovnali během jedenapadesáti sekund. V prodloužení však dva body domácím přisoudil Jakub Lev.

Po třech výhrách v řadě se hradečtí trenéři rozhodli sestavu svých svěřenců takřka nezměnit. Jen na pozici druhého brankáře došlo k menší rošádě – Štěpán Lukeš vyrazil na výpomoc v důležitém zápase do partnerského Kolína, na lavičku tak usedl junior Tomáš Sajdl.

Start patřil Mountfieldu

Ještě před samotným začátkem duelu obdržela jedna z prvoligových stálic Hradce Králové – Jaroslav Roubík speciální hokejku a dárkový koš jako poděkování za cenné hokejové služby na východě Čech. Roubíka na ledě vždy zdobila kvalitní útočná činnost, a celkem symbolicky tak diváci hned od začátku mohli sledovat ofenzivní podívanou, protože domácí na svého soupeře doslova vlétli.

Jako první se ukázal v dobrém světle Kelly Klíma, šikovný pravák se totiž proháčkoval přes střední pásmo až před Dominika Hrachovinou, ale když už se chystal ke střele, tak o kotouč přišel. Aktivita Mountfieldu nicméně pokračovala i nadále, avšak Dominik Hrachovina v brance puky přitahoval jako magnety. Kouzlo českobudějovického brankáře nakonec odčaroval svou devátou brankou v sezóně Aleš Jergl, když dorazil střelu Bohumila Janka do poloprázdné branky – 1:0.

Tlak Mountfieldu na chvíli narušila čtyřminutová přesilovka soupeře, během níž první náročnější zákroky musel předvést i Henri Kiviaho. Jasnou střeleckou převahu domácích v prvních dvaceti minutách ilustroval minutu a dvě vteřiny před zazněním první sirény Slovák Patrik Lamper, jenž po lobu Radka Pilaře unikl úplně všem a na brankáře hostů následně vyzrál bekhendovým blafákem – 2:0.

Motor srovnal během minuty

Hned v úvodu prostřední dvacetiminutovky si dvě šance vypracovala elitní formace Východočechů. Ale ani Jakub Lev, ani z dorážky Ahti Oksanen na Dominika Hrachovinu nevyzráli. A to bylo se zajímavými událostmi na ledě na nějakou chvilku vše. Diváci v ČPP Aréně pak mohli sledovat úporný hokej plný soubojů a šarvátek, takže nic oku lahodící věci. Do toho všeho ještě průběh zápasu na nějakou dobu pozdržel problém s uvolněným tvrzeným sklem v rohu obranného pásma Mountfieldu.

Po vynucené pauze se Královéhradečtí sice tlačili dopředu, ale k ničemu to nebylo. Naopak. O snížení se krátce po polovině zápasu postaral veterán Jiří Novotný, jenž před Kiviahem zachytil nepovedenou střelu Holce a následně bez problému zasunul – 1:2. A to nebylo vše, o jedenapadesát sekund později dokázal srovnat Milan Gulaš, jehož střela z první po nahrávce kumpána Lukáše Pecha dost možná i zaskočila Fina v brance Mountfieldu – 2:2.

Domácí se museli celkem dlouho z vyrovnání otřepávat, a tak byl i nadále nebezpečnější celek z jihu Čech, zejména druhá formace Milana Gulaše si vypracovala v útočném pásmu několik zajímavých možností. Vzestup Jihočechů mohl minutu před přestávkou potvrdit z přečíslení Jiří Ondráček, ale třiatřicetiletý útočník na Kiviaha nevyzrál. Po čtyřiceti minutách tak pod Bílou věží stále nebylo jasno o osudu utkání.

Třetí dějství? Bezbrankové

Ani start třetí třetiny nebyl příliš zajímavý, oba týmy věděly, že případný třetí gól může být rozhodující a smrtící. A to bylo na hře ohromně znát. Dělbu bodů mohly rovněž rozsoudit početní převahy, ale v nich se ani jednomu z mančaftů nedařilo – a většinu z nich strávily mimo pásmo.

Neatraktivní podívanou mohl krátce před 50. minutou rozseknout Kevin Klíma, který chtěl na brankovišti zužitkovat dobrou práci kumpána z útoku Jordanna Perreta. Pas francouzského šikuly sice prošel brankovištěm, ale v rozhodující moment nadzvedl vlasatému útočníkovi hůl jeden ze zadáků hostujícího Motoru. A domácím publikem to jenom tak zahučelo.

Duel se nezadržitelně řítil do prodloužení, symbolický byl i počet střel ve třetí periodě – ten byl totiž vyrovnaný 6:6. A aby se diváci nenudili hokejem, tak hráči v samotném závěru nabídli několik zajímavých osobních minisoubojů. Třeba domácí Perret se pošťuchoval mimo hru s hostujícím Šenkeříkem, předtím se zase Radek Smoleňák pustil do Milana Gulaše po zákroku na Jakuba Lva.

Dva body pro Lvy

V nastaveném čase se pak hra odehrávala z většiny před Dominikem Hrachovinou, avšak šance nepřicházely. Až na druhé straně se zjevil nad kruhy hlídkující Gulaš, který jen těsně minul. Prakticky z brejku domácí rozhodli, když si po vystřídání nabral kotouč Jakub Lev a střelou přes obránce nachytal brankáře. I podruhé v řadě tak Východočeši získali dva body za výhru v prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 1 1 1 0
Aleš Jergl 1 1 2 2 0
Kelly Klíma 0 0 0 0 4
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 1 0
Patrik Lamper 1 0 1 1 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Graeme McCormack 0 0 0 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Ahti Oksanen 0 0 0 -2 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 1 1 1 0
Radek Pilař 0 1 1 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 63 22 2 20 90,91 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7368432