Preview k zápasu
čt 2.12.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Vzhůru do Vítkovic! Lvi vyzvou rozjetého soupeře

Hradec je zpátky na vítězné vlně. V posledním duelu znovu předvedl, že obraty se pod Bílou věží umí, a Litvínov porazil 3:2. V tabulce si tak drží důležitý náskok na třetí místo. Páteční soupeř však už Lvy ze svého ledu vyhlíží. Vítkovicím se totiž v poslední době daří a usilují o pátou výhru v řadě. Vyšlápnou si tentokrát na Mountfiled, nebo podobně jako ve 14. kole východočeskému celku podlehnou? To se dozvíme v pátečním duelu, jehož úvodní buly bude vhozeno v 17:30.

„Mně osobně se tam nikdy nehraje moc dobře.“

#77 Richard Nedomlel (o vítkovické aréně)

V posledním duelu proti Vervě prohrával Mountfield už od první minuty. Ve druhé třetině ale skóre otočil a jednobrankový náskok udržel až do konce. „Proti Litvínovu jsme trochu zaspali začátek, ale v týmu je ohromná síla, kdy to, že prohráváme, neznamená, že prohrajeme zápas. Dokázali jsme to otočit a ukázalo se, že šlapeme jeden vedle druhého a hrajeme celých šedesát minut,“ chválí úterní výkon Richard Nedomlel. Hradečtí zapsali druhou výhru v řadě, podařilo se jim tak oklepat z nedávného neúspěchu se Spartou. „Sezóna je dlouhá a bylo by bláhové myslet si, že budeme všechno vyhrávat. Takže se musíme z proher poučit, zapomenout na ně a jít dál,“ hlásá jablonecký rodák.

Hradci to v poslední době střílí. Do branky soupeřů vsítil 86 gólů, což je třetí největší počet v extralize. Zajímavé je ale to, že ačkoliv v oslabení patří k průměru, během početní nevýhody si připsal už 5 přesných střel. „Já jsem tam od toho, aby se góly nedostávaly. Ale když tam je šance nebo soupeř udělá chybu, tak tam jsou rychlí hráči jako Pilka a Jordi, kteří potom ujedou. Málo týmů to čeká, ale pak jim tam přijede tohle francouzský TGV a je to rychlý,“ chválí své spoluhráče Radka Pilaře a Jordanna Perreta hradecká sedmdesát sedmička.

V pátek Lvi zamíří do Vítkovic, kde se utkají s rozjetou Riderou. Ta v posledních pěti zápasech získala dvanáct bodů, její forma je tak současně jednou z nejlepších z extraligy. „Určitě nás čeká těžké utkání. Mně osobně se tam nikdy nehraje moc dobře. Nemůžeme koukat na to, kolik oni udělali bodů, ale musíme se soustředit na náš hokej a jet si tam pro tři body,“ burcuje vzrostlý obránce. Zatímco Moravané se v tabulce těsní, Hradec je od třetího místa vzdálen už o deset bodů. „Tabulku sleduju. Vím, že tam nějaký bodový náskok je, ale zase se tím nemůžeme uspokojit. Musíme jet pořád stejně, ne-li ještě víc, a snažit se sezónu završit co nejlíp,“ dodává.

TobiasLindberg
Švédský útočník se zkušenostmi z NHL přinesl do Vítkovic štěstí. Čtyřikrát naskočil do zápasu a čtyřikrát slavila Ridera výhru. Sám rodák ze Stockholmu tomu v posledním zápase přispěl jednou přesnou trefou.

Problémy v útoku Ridera kompenzuje pevnou obranou

Vítkovice vstoupily do letošního ročníku poměrně nejistě. V první čtvrtině základní části podávaly nestabilní výkony a na své ojedinělé úspěchy už v dalších utkáních nedokázaly navázat. To se změnilo na konci října, kdy se Ridera radovala čtyřikrát v řadě, hned následující čtyři utkání ale prohrála. V současnosti se Moravané opět nachází na vrcholu pomyslné sinusoidy. Od příchodu švédské posily Tobiase Lindberga totiž ještě neprohráli. Porazili jak Olomouc (5:3) a Kometu (3:2), tak Litvínov (4:3sn) a České Budějovice (4:2). Jejich vítězná série tak opět čítá čtyři zápasy. O tom, zda ji tentokrát protáhnou, nebo budou muset znovu začínat od nuly, rozhodne právě páteční duel proti Mountfieldu.

Pokud se zaměříme na statistiky, měli bychom vypíchnout především převahu vítkovické defenzívy nad ofenzívou. V oslabeních jsou Moravané třetím nejlepším celkem extraligy, když ubrání početní převahy soupeřů v 84,69 % případů. Patří také k týmům, které góly obecně moc nedostávají – do jejich sítě jich přistálo zatím jen 64. Na druhou stranu se jim ale příliš nedaří v útoku. Na svém kontě mají pouhých 56 přesných tref, což je o celých 30 méně, než vsítil Hradec. V přesilovkách to taky není žádná sláva – promění totiž jen každou šestou.

O přípravu vítkovických gólů se starají především dva hráči – Roberts Bukarts a Rostislav Marosz. Oba na svém kontě mají totožných 15 kanadských bodů za 4 góly a 11 asistencí. Prvnímu jmenovanému k tomu stačilo o 6 zápasů méně. Střelci jsou v dresu Ridery také dva. Lukáš Krenželok vsítil 7 gólů a stejný počet tam napadal i Dominiku Lakatošovi, který má po svém návratu z Finska skvělou bilanci jednoho gólu na zápas. Proti Olomouci se navíc blýskl hattrickem. Záda Moravanům většinou kryje Aleš Stezka, jehož úspěšnost je 92,74 %.

Sestavy z minulého utkání


Stezka – Galvins, R. Polák, Gewiese, J. Stehlík, Koch, L. Kovář – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Lindberg, Svačina – Dej, Marosz, Bukarts – Lednický, Chlán, Fridrich.