Preview k zápasu
so 16.10.2021 | Daniel Krátký

Souboj bratrů Martinců! Hradec Králové míří do Českých Budějovic

Nedělní podvečer bude patřit duelu 15. kola hokejové Tipsport extraligy, Hradec Králové totiž poprvé v sezóně zamíří k pikantnímu duelu do Českých Budějovic. Motor vstoupil do nové sezóny s několika zvučnými posilami, na střídačce navíc jako asistent figuruje Patrik Martinec, bratr hradeckého hlavního kouče Tomáše. Kdo uspěje v souboji sourozenců?

„Víme, že nás asi nemají úplně rádi. Ale my si jedeme za vítězstvím!“

#70 Radek Smoleňák (o duelu v Českých Budějovicích)

Zase po první třetině prohrávali 0:2. A zase to, naštěstí pro ně, dobře dopadlo. Velký obrat opět předvedla parta kapitána Radka Smoleňáka. „Bohužel jsme už byli v takových situacích častěji. Když prohráváme, tak zároveň víme, že máme sílu to obrátit,“ vysvětluje hradecká sedmdesátka po výhře 4:2 nad Vítkovicemi. Nastala v kabině po prvním dějství další bouřka? „Něco jsme si k tomu řekli, ale určitě by bylo zbytečné na sebe řvát, protože nikdo neodehrál první třetinu dobře. A ve druhé jsme hráli o dost lépe a byli o mnoho aktivnější,“ má jasno čtyřiatřicetiletý křídelník.

V duelu s Moravany se předvedl nový finský člen elitní formace. Ahti Oksanen se posunul k Lukáši Cingelovi s Radkem Smoleňákem a konečně gólově explodoval. Dvěma góly totiž rozhodl o výhře. „Myslím si, že Oksi k nám skvěle zapadnul. Je silný na puku, je tahavý dopředu i dozadu a je to také střelec,“ oceňuje svého finského kumpána. „Myslím si, že nám to funguje, takže doufám, že nám to vydrží. Jsem za něj rád, protože on i pro své sebevědomí góly potřebuje. Za svou práci si je navíc zasloužil,“ má jasno kladenský odchovanec.

Po skalpu Ridery jsou svěřenci Tomáše Martince v tabulce o bod druzí. „Mohli jsme být klidně výše, kdybychom nepoztráceli naší vinou nějaké body,“ míní Radek Smoleňák, který si je vědom, že některé výhry byly s notnou dávkou úsilí a také přízně paní štěstěny. „Spoustu bodů jsme si vydřeli. Jsme rádi, jsme pokorní, tolik bodů je bomba. Musíme pokračovat dál, protože jakýkoliv bod, který teď nasbíráme, se v novém roce počítá,“ vysvětluje kapitán Mountfieldu. Ten nyní se svou partou zamíří do Českých Budějovic. „Známe nějakou historii, víme, že nás tam asi nemají úplně rádi. Ale jedeme si tam za vítězstvím a ať si po nás řvou, co chtějí,“ uzavírá před nedělnímm duelem nejproduktivnější hráč Lvů.

JindřichAbdul
Kvůli obrovsky smolnému zranění v juniorech vidí na jedno oko pouze na 20 %. Přesto má pětadvacetiletý útočník během své první extraligové sezóny na kontě po třinácti zápasech šest branek a pět asistencí.

Motor posílí proti Hradci Jiří Novotný

V uplynulé sezóně dostali pod taktovkou kouče Václava Prospala prostor hráči, kteří se zasloužili o vstupenku mezi tuzemskou elitu, jenže ti na extraligové tempo spíše nestačili. České Budějovice totiž skončily v loňské tabulce Tipsport extraligy beznadějně poslední. To se nelíbilo některým partnerům, jeden z nich, společnost Madeta, dokonce klub po sezóně opustil. Vedení jihočeského celku i tak dokázalo přes léto vybudovat poměrně silný tým. Prvním krokem však bylo angažování nového kouče Jaroslava Modrého, kterému asistuje, pod Bílou věží velmi dobře známý, Patrik Martinec.

Už během předcházejícího ročníku se o tom spekulovalo, a nakonec se tak také stalo. Jeden z nejlepších extraligových hokejistů Milan Gulaš požádal o předčasné ukončení smlouvy v Plzni a následně zamířil domů. Do Českých Budějovic. A nebyl to jediný zajímavý přesun pod Černou věž. Na úspěšné roky Romana Turka se v brankovišti pokouší navázat Dominik Hrachovina. V komandu s Gulašem zase válí exsparťanský Lukáš Pech. Dalším veteránem v kádru je devětatřicetiletý Michal Vondrka, ten se do Budějovic vrátil po dlouhých osmnácti letech. To ale rozhodně nebylo všechno. Dalším novým jménem je rovněž Jindřich Abdul, který si vyzkoušel i KHL a nyní hraje svou první extraligovou sezónu.

Jihočeši jednoduše totálně překopali kádr, tým Jaroslava Modrého vyztužili také extraligou ostřílení beci Jan Piskáček ze Sparty a Petr Šenkeřík z Karlových Varů i forvardi Jiří Ondráček ze Zlína, Martin Hanzl z Litvínova nebo Jakub Valský z Komety. Do nové sezóny tak vstoupil prakticky naprosto nový Motor. Ten v současné chvíli patří dle výsledků k extraligovému průměru. Po třinácti duelech má na kontě šest výher, v posledním zápase však parta kolem Milana Gulaše padla s Vítkovicemi 1:2 v prodloužení. Proti Hradci se Motor představí i s novou akvizicí. Osmatřicetiletý Jiří Novotný sice před sezónou ohlásil konec kariéry, ale nyní se rozhodl brusle oprášit. Jak se mu povede proti Mountfieldu?

Sestavy z minulého utkání


Hrachovina – Bindulis, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Štencel, Vráblík, Štich – Abdul, Voženílek, Valský – Ondráček, Pech, Gulaš – Holec, Hanzl, Chlubna – Beránek, Michnáč, Karabáček.