Zápasy
ne 19.12.2021 | Jan Brůna

V posledním domácím mači před Vánoci podlehli Lvi Varům

Z posledního domácího utkání před Vánoci si hráči Mountfieldu HK body neodnesli. Pod Bílou věž přijela v té době třináctá Energie a pokazila Hradeckým náladu před svátky. Po vyrovnaném průběhu Vary odskočily do vedení 3:1, které dokázali Lvi pouze snížit, v závěru navíc korunoval výhru Západočechů Tomáš Vondráček. Svěřenci Tomáše Martince tak padli potřetí v řadě, z toho podruhé na vlastním ledě.

Trenéři Mountfieldu HK provedli oproti minulému zápasu tři změny. Do brány se postavil Štěpán Lukeš a ve čtvrtém útoku nahradili Petra Koukala s Lukášem Pajerem navrátilec Martin Štohanzl a Jakub Orsava.

Oba týmy vstřelily po jednom gólu

Hosté nalezli na svého soupeře a na konci první minuty si vybojovali úvodní přesilovou hru. Ta nejdříve nepůsobila zrovna nejpovedeněji, přeci jen se ale Karlovy Vary mohly radovat. Lukáš Pulpán dostal nabito a ranou z první propálil Lukeše, který toho moc neviděl – 0:1. Hra následně působila vyrovnaně, rázem však mohl navýšit vedení Energie Martin Kohout, když v oslabení dvakrát sám ujížděl na brankáře, ani jednou ovšem hradeckého maskovaného muže nepřekonal.

Mountfield ani přes šance svého soka nic nezabalil a Východočechy vrátil do utkání Jakub Lev; v přesilovce se na modré čáře opřel do puku, jenž dolétl až za záda Filipa Novotného, a bylo to 1:1. Další průběh duelu působil vyrovnaným dojmem, který ozvláštňovaly příležitosti na obou stranách.

Lvi měli šancí ke skórování obecně více, například Kevin Klíma pálil zajímavě pouze do betonu a Západočeši se v jednu chvíli museli spolehnout na vyhazování daleko od Novotného. Závěr třetiny se odehrál spíše před kasou hostí, chvíli před sirénou ale přišel menší závar i na druhé straně. Poslední sekundy ještě okořenila dvojka za nesportovní chování, kterou po pokřikování na rozhodčího vyfasovaly Vary.

Druhá perioda plná akcí zajistila vedení Energie

Prostřední část nezačala pro hosty zrovna nejšťastněji, jelikož v ní brzy přišli o Tomáše Havlína. Obránce Západočechů po podražení narazil přímo do hrazení a s pomocí musel odjet do kabiny. Poté se hra zdržela přibližně na osm minut kvůli opravě uvolněného plexiskla v rohu kluziště. Opraváři si vysloužili potlesk a pokračovalo se hrou 4 na 4, z níž se brzy stal nepoměr 3 proti 4. Během této fáze měl blízko ke skórování Tomáš Vondráček, jehož střela prolétla těsně vedle tyče.

Vary nevyužily ani následnou početní výhodu, ovšem prosadily se těsně po ní. Ondřej Beránek v brankovišti kopl do kotouče patičkou, podle sudích se ale nejednalo o porušení pravidel a branku uznali – 1:2. Srovnat mohl Jordann Perret, jenž ujížděl osamocen proti Novotnému. A neproměněné šance mohl litovat dvojnásobně, když na druhé straně unikl Lukáš Doudera a zakončil po pravé ruce Lukeše.

Hradečtí byli po zbytku dějství lepší a dostali se i k déle trvajícímu tlaku, který přerušila až přesilovka hostí. Ta zůstala nevyužita a domácí se nakonec radovali ze snížení. O to se postaral Kevin Klíma, když z kruhu zamířil přesně pod horní tyč a zkorigoval na 2:3. Lvi rozhodně neměli daleko ke srovnání, ale po podražení ujíždějícího Radka Smoleňáka se trestné střílení nepískalo a v poslední vteřině nikdo nedorazil puk ležící v brankovišti Energie.

Energie se ubránila tlaku a dokráčela k výhře

Mountfield musel dotahovat a zaznamenal o poznání lepší vstup do třetí třetiny než soupeř, přičemž si rázem vypracoval přesilovku. Hokejisté zpod Bílé věže, hnáni dopředu publikem, působili aktivněji a jejich úsilí se projevilo dalším faulem hráčů z města filmového festivalu.

Pozdější závar před Novotným vyústil až v šanci Ahtiho Oksanena a v dobrém tempu se pokračovalo i nadále. Nutno konstatovat, že se hrálo ve velmi slušném tempu a Hradec svého soupeře jednoznačně přestřílel, navíc si mohl pomoci v přesilovkách.

To se však nestalo, Energie se i s přispěním výborně chytajícího Novotného dokázala ubránit také v závěru duelu, kdy to Hradečtí po oddechovém času zkusili bez gólmana. Ani v přesile 6 proti 5 ovšem Lvi puk za karlovarského maskovaného muže nedocpali a naopak jim po ztrátě kotouče ujel Tomáš Vondráček, jenž pohodovou střelou do prázdné klece podtrhl vítězství Varů 4:2. Mountfield tak padl už potřetí za sebou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 -1 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 -2 0
Kevin Klíma 1 0 1 -1 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 -2 0
Patrik Miškář 0 0 0 -2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Ahti Oksanen 0 2 2 1 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 2
Jordann Perret 0 0 0 -3 4
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 1 2
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 57 17 3 14 82,35 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7394074