Zápasy
po 9.3.2020 | Petr Šatalík

Do předkola pravou nohou! Hradec přemohl Vary 3:1

Velká očekávání před začátkem play off Východočeši naplnili. Alespoň tedy v úvodním zápase série. Na začátku vyřazovací části předvedli lepší výkon než v závěru té základní a dostavil se také výsledek. Lvi si v první polovině utkání vypracovali proti Varům tříbrankový náskok a v poločase druhém se spolehli především na neprostupnou defenzívu v čele s brankářem Mazancem. V osmifinálové sérii s Energií se tak ujali důležitého vedení 1:0 na zápasy. Především však posílili své vlastní sebevědomí na začátku klíčové fáze sezóny.

Trenéři Mountfieldu se rozhodli zamíchat před začátkem vyřazovacích bojů sestavou. Personální změna přišla pouze jedna, Patrika Miškáře nahradil uzdravený Radek Pilař. Přesuny však nastaly ve všech útočných řadách krom té, která měla na centru Klímu a úpravu doznalo i složení obranných párů.

Úvod vyzněl lépe pro Lvy

Start prvního osmifinále, které nabídlo souboj východu se západem, se nejprve nesl v opatrnějším duchu. Náznak šance si snažil vytvořit Cingel, ale při svém rychlém průniku byl zastaven dvojicí soupeřů na hranici pravidel. Z první větší příležitosti Hradce však v čase 4:43 udeřilo. Jergl přenesel prudkým pasem hru na levou stranu a začala sólo jízda Jordanna Perreta, jenž si šikovně zpracoval touš, díky svým rychlým nohám obešel Emingera a sjel si před bránu. Z bezprostřední blízkosti pak zasunul puk mezi betony Novotného – 1:0!

Energetici odpověděli za dvě minuty, když z mezikruží propálil Mazance Černoch. Lodivodi Lvů ale výborně zareagovali a vzali si trenérskou výzvu, která prokázala, že při střele kopl Kohout gólmanovi Mountfieldu do hole, pročež gól nemohl být uznán a skóre se tak neměnilo. Další zajímavá situace přišla ve hře čtyř proti čtyřem, když jeli Klíma s Perretem do situace dva na jednoho. První jmenovaný vzal odpovědnost na sebe. Novotný si ale prostor mezi betony tentokrát pokryl dobře.

Lvi s postupujícím časem na ledě rostli a získávali převahu. V čase 13:43 se kotouč trochu se štěstím dostal na levý kruh k Radku Pilařovi, jenž ho nekompromisní bombou z první napálil do pravého horního rohu brány Varů – 2:0! Hradečtí pak nesehráli špatně ani přesilovku pět na tři, jenže Energie měla štěstí, když po ranách Eklunda a následně i Smoleňáka zněla za Novotným branková konstrukce. Do druhého dějství si Mountfield i tak odnesl dvoubrankový náskok.

Vedení Hradce lehce narostlo

Začátek následující dvacetiminutovky přinesl zvýšenou aktivitu Západočechů. Vrcholem jejich snah byla příležitost Rachůnka, který z levé strany napálil vzdálenější tyč. Pak ale udeřilo na druhé straně po poměrně nevinně vyhlížející situaci dva na dva. Perret v rohu kluziště dokázal vydolovat puk a narýsovat parádní pas před bránu, kde Aleš Jergl rychlým pohybem získal trochu prostoru. Z ideální pozice mezi kruhy pak svižnou ranou propálil Novotného – 3:0!

Zásah Mountfieldu jako by vzal vítr z plachet do té doby rozjeté Energii, hra se vyrovnala a naopak to byli Lvi, kteří dominovali především ve středu hrací plochy a Vary nepouštěli do větších šancí. Nádhernou kombinaci pak předvedl tandem Klíma – Perret, který čtyřmi přihrávkami na jeden dotek parádně vyřešil situaci dva na jednoho a první jmenovaný z ideální pozice zakončoval. Fantastický Novotný však vytlačil ramenem puk do tyče.

Energie měla možnosti, jak se do utkání vrátit. Nebylo jich však mnoho. A když už Flek dostal touš do výhodného prostoru mezi kruhy, skončila jeho přízemní rána na betonu hbitého Mazance. Koncovka druhé třetiny vyzněla lépe pro Mountfield, ačkoliv již žádná stoprocentní příležitost nepřišla. Novotný se přesto musel ve své svatyni ohánět po skryté ráně Pilaře z levé strany od modré čáry. Když ji však zkrotil ve své náruči, vedl Hradec po čtyřiceti minutách 3:0.

Vary korigovaly, Východočeši skvěle bránili a vedou 1:0

Úvod třetího dějství naznačil, že osud utkání ještě není rozhodnutý. Dvě a půl minuty po jeho začátku se Tomáš Rachůnek dostal se štěstím ke kotouči na pravém kruhu a ranou na vzdálenější tyč připravil Mazance o čisté konto – 1:3. V následující pasáži působili Lvi trošku ospalým dojmem a Energie je několikrát zavřela na delší dobu v jejich obranném pásmu.

Východočeši se postupně začřali více zatahovat a vsadili především na neprostupnou defenzívu. Do šancí se tak prakticky nedostávali, ale Energii do větších také nepouštěli. Plutnarova rána z pravé strany od modré čáry však pouze těsně minula brankovou konstrukci Mountfieldu. Osobních soubojů na obou stranách přibývalo, s pohlednými hokejovými akcemi to bylo naopak. Ale to je play off. Nicméně osm minut před třetí sirénou se dostal do úniku Perret, ale ranou mezi betony Novotného tentokrát nepokořil.

V závěru to byli opět hokejisté Mountfieldu, kdo si vytvořil stoprocentní šanci. Jergl však v ideální pozici mezi kruhy trefil jen rameno včas vyjetého Novotného. Ten o chvíli později spěchal již na střídačku svého celku a Energie zkusila hru se šesti hráči v poli. Kýženého efektu však nedosáhla, větší šanci si nevypracovala, obrana Východočechů pracovala na jedničku. Hradec tak uhájil dvoubrankový náskok a především se ujal důležitého vedení 1:0 na zápasy!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 -1 0
Oscar Eklund 0 1 1 2 0
Matěj Chalupa 0 0 0 1 0
Aleš Jergl 1 1 2 2 0
Kevin Klíma 0 0 0 2 2
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 4
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 1 1 2 2 0
Radek Pilař 1 0 1 1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 22 1 21 95,45 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6228257