Zápasy
so 18.3.2017 | Petr Šatalík

Skvěle! Hradec podruhé dobyl stadion Ivana Hlinky a vede v sérii 3:1

Východočeši mají pomyslný mečbol! Velký sen o postupu mezi nejlepší čtyři týmy Tipsport extraligy začíná nabírat reálných rozměrů, ale pořád není dokonáno. Hradec dokázal na soupeřově ledě vyhrát v obou duelech, v tom druhém k tomu vedla poctivá obrana a potrestání chyb soupeře. Svého protivníka mohou Hradečtí dorazit a oslavit postup v úterním pátém duelu – tak všichni hurá do FORTUNA arény!

Vítězná sestava se nemění, praví osvědčené rčení, kterého se drží také Václav Sýkora a jeho realizační tým. Východočeši tak odehráli čtvrtý zápas čtvrtfinálové série ve stejné sestavě, v jaké nastoupili k tomu předchozímu. Na marodce i nadále zůstal jediný hráč – Rudolf Červený.

Severočeši tlačili, Mountfield v závěru skóroval

Verva vstoupila do duelu aktivněji, ale první vážnější šanci si připsali Hradečtí. Janus si však se střelou Newtona od modré poradil bez problémů. Na druhé straně byl o chvíli později donucen Rybár k zákroku poté, co z větší vzdálenosti vypálil Kubát. Severočeši ze svého úvodního tlaku vytěžili dvě přesilové hry, jenže ani jednu nevyužili. Do největší příležitosti se dostal Lukeš, který z bezprostřední blízkosti nasměroval svůj pokus mimo tři tyče klece Lvů.

Po úvodním náporu Litvínova se hra poněkud uklidnila a větší šance k vidění nebyly. Do zakončení se znovu dostal Lukeš, ale střelou ze středního pásma nemohl pozorného Rybára zaskočit. Následně předvedli pěknou kombinaci Východočeši, Bednář poslal přesný pas na Deje, který ještě vracel na Knotka, jenž by mohl zakončovat z výborné pozice, avšak defenziva Vervy byla pozorná a kotouč odpálila do bezpečí.

V závěru dějství přišel pro svěřence Radima Rulíka šok v podobě hradeckého gólu. Knotek přihrál zpoza brány na pravou stranu brankoviště, odkud Köhler rychle předal doleva na Jiřího Šimánka, který ranou z bezprostřední blízkosti propálil Januse – 0:1! Litvínov nedokázal na inkasovanou branku rychle zareagovat a Východočeši tak šli do kabin s nejtěsnějším možným náskokem.

Verva srovnala krok Hüblovou pumelicí

Nápor z první dvacetiminutovky si Severočeši přenesli i do úvodu druhé části hry. Robin Hanzl sjel mezi kruhy a tvrdě vypálil, Rybár jeho pokus vyrazil, ale pouze k jeho bratrovi Martinovi, který však stejně jako jeho sourozenec na brankáři Mountfieldu ztroskotal. V další šanci se ranou od modré prezentoval Kubát, jenže do jeho střely obětavě padl Štajnoch a za cenu drobné bolístky nenechal kotouč projít ke svému gólmanovi.

V čase 24:39 už ale Verva srovnala krok. Defenziva Lvů nechala v přesilovce na levé straně příliš prostoru Viktoru Hüblovi, který napřáhl až ke stropu haly a tvrdou ránu z jeho hole zastavila až síť za zády Rybára – 1:1. Litvínov se tlačil vpřed i nadále. Hübl se nedlouho po svém prvním zásahu snažil přidat i druhý, ale jeho pokus z otočky neprošel skrz chumel bránících hráčů na brankovišti Mountfieldu.

Hradečtí se následně vzchopili a zahrozili. Brankář Janus si však poradil jak se střelou Pláňka z větší vzdálenosti, tak i s dorážkou Vydareného. Severočeši odpověděli šancí Lukeše, který pálil z bezprostřední blízkosti, ale na pozorného Rybára si nepřišel. Do třetí třetiny tak vstupovaly oba týmy za nerozhodného stavu a bylo jasné, že závěr bude vyhrocený a výsledek opět velmi těsný.

Mountfield v dramatickém závěru triumfoval

Také třetí dějství začalo šancí Vervy, když si Rybár musel poradit s nepříjemnou ranou od modré, kterou vyslal Pilař. Poté však přišel velký závar před svatyní Litvínova. Kukumberg s Dejem vyslali z kolotoče před Janusem své pokusy, ale gólman Severočechů svůj tým ve spolupráci s beky podržel, což následně potvrdila i kontrola u videorozhodčího.

Mountfield se pak nadechl k náporu a soupeře konečně zatlačil do hluboké defenzívy. Skórovat mohl Jarůšek, jenž se náhle objevil v obrovské příležitosti a ranou z těsné blízkosti orazítkoval konstrukci svatyně Vervy. Dlouho ale litovat nemusel, jelikož Hradečtí zužitkovali následující přesilovku. Bednář poslal parádní žabičkou Rastislava Deje vpřed a slovenský štírek nádhernou ranou z levého kruhu na zadní tyč překonal Januse – 1:2!

Litvínov nechtěl dát kůži lacino a rval se do poslední chvíle. Trenér Rulík odvolal brankáře a Verva to zkusila v šesti. Své pokusy vyslali na klec Mountfieldu oba bratři Hanzlové i ostrostřelec Lukeš, jenže pevná obrana Hradce s gólmanem Rybárem v čele odolala závěrečnému náporu soupeře a společně s celým týmem pak slavila těsné, ale o to sladší vítězství. Východočechům tak už zbývá učinit jen poslední krok k tomu, aby konečně otevřeli brány vysněného semifinále, které se snaží tak dlouhou dobu dobýt.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 -1 0
Rastislav Dej 1 0 1 -1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 2
Bedřich Köhler 0 1 1 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 -1 0
Aleš Pavlas 0 0 0 0 2
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 2
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 -1 2
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 25 1 24 96,00 0 0

Ohlasy k utkání

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Mužstvo předvedlo daleko lepší výkon než včera. Šlo si za tím, vytvořili jsme si šance, ale nebyli jsme produktivní. Takové zápasy se stávají, že neproměníte šance, a to byl dnešní případ. Kdybychom něco proměnili ve druhé třetině, určitě bychom odskočili a bylo by to jiné. Ale na to se bohužel nehraje. Pak jsme to Hradci trochu nabídli tím, že jsme se zase nechali vyloučit na čtyři minuty, což se nám stalo opakovaně. Takhle se v play off nedá hrát. To nás stálo zápas.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Dnešní zápas byl z naší strany trochu v jiných parametrech. Domácí byli celý zápas aktivnější, my jsme se soustředili na defenzivu. Na začátku bylo důležité, že jsme ubránili dvě oslabení, a vůbec i v celém zápase. Pak rozhodly i dobrá efektivita v zakončení a výkon Patrika Rybára, který nás v těch nejtěžších chvílích podržel. Bylo to ubojované vítězství, nebyl to hezký hokej.

Fotogalerie